Bodrum kabına sığmıyor, su krizi kapıda

Gündem haberleri Yaşam Haberleri İklim değişikliği Muğla Bodrum Turizm Kuraklık riski Kuraklık Marmaris Baraj Türkiye Sıcaklık Ekonomi haberleri hava durumu
Bodrum kabına sığmıyor, su krizi kapıda

Yaz sezonunda günde binlerce aracın giriş yaptığı Bodrum'da bayram tatilinde de benzer manzaralar yaşandı. Tatilcilerin akın ettiği ilçede, yıllardır su krizi riski yaşanıyor. Altyapının yetersiz olduğu Bodrum'da, barajların doluluk oranı da kritik seviyede bulunuyor.

Türkiye'nin gözde tatil merkezlerinden Bodrum'un nüfusu, bayramlar ve yaz sezonunda yaklaşık 10 katına çıkıyor. İlçede sık sık su kesintileri yaşanıyor, bazı site ve konutlar ise su ihtiyaçlarını tankerler ile sağlıyor. Sadece arefe günü Bodrum'a 30 binden fazla aracın giriş yaptığı biliniyor. Ancak yoğun nüfus hareketliliği beraberinde su krizi riskini gündeme getirmiş durumda. Öyle ki, Bodrum'a su temin eden barajlardaki son durum, yaz dönemi için şimdiden alarm veriyor. Mumcular Barajı'ndaki doluluk yüzde 17.83, Geyik Barajı'nda yüzde 57.25, Marmaris Barajı'nda ise yüzde 80 seviyesinde bulunuyor. 

GEYİK BARAJI YETMİYOR

İlçenin en önemli kaynağı durumundaki Geyik Barajı ise artık yetersiz kalıyor. Bu kaynaktan yılda 6 milyon metreküp su miktarı Bodrum'a veriliyor. Uzmanlar, bu suyun tükenmek üzere olduğunu belirtirken, Çamköy yer altı kaynaklarının da 9 mahallenin tarımsal sulamasında kullanıldığının altını çiziyor. Yılda yaklaşık 4 milyon metreküp Güllük ilçesine, 5 milyon metreküp civarında da Bodrum'a su sağlanırken, kıt olan kaynaklar ise gün geçtikçe azalıyor.

Bodrum kabına sığmıyor, su krizi kapıda - Resim : 1
Bodrum'da isale boru hatlarının da sıklıkla patladığı biliniyor.

DENİZ SUYU ARITILACAK 

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, kentin yaz nüfusuyla birlikte yaklaşık 3, 4 milyon kişiye hizmet ettiği bilgisini paylaşırken, "Mevsim yağışları yeterli olmadığı ve su kaynaklarını hoyratça kullandığımız için ne yazık ki susuzlukla mücadele etmek zorunda kalıyoruz. Bununla birlikte boru hatlarında yaşanan sıkıntılar da mağduriyetleri artırıyor" diyor.

Aras, su sorununu çözmek için yapılması gerekenleri ise şu sözlerle anlattı; "Öncelikle, yerel çözümler ve su israfını önlemeye odaklanan yeni bir su politikası geliştirmeliyiz. Kayıp ve kaçakların önüne geçmeliyiz ki bu oran neredeyse yüzde 40 seviyelerinde. Boru hatlarını yenileyerek bu kayıp ve kaçağın önüne geçeceğiz. Deniz suyunu arıtarak kullanma planı da söz konusu. Denizden arıtmayı zamanla hayata geçireceğiz."

Bodrum kabına sığmıyor, su krizi kapıda - Resim : 2
Patlayan boru hatları, çevreye de zarar veriyor.

SU TALEBİNE YETİŞİLEMİYOR

Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız ise tatil dönemlerinde Bodrum'a yoğun bir şekilde tatilci akını yaşandığını belirterek şu bilgileri veriyor: "Artan nüfusa ve artan turistik talebe su yetiştirmek için yeraltından da aşırı su çekiliyor. Deniz suyu girişimi nedeniyle yeraltı suyunun kalitesi düştü."

Yıldız, Sürekli patlayan teknik ve proje olarak sorunlu ana isale hattına da dikkat çekerken, "Bodrum’un 2022 yılı resmi verilere göre, sabit nüfusu 192 bin 964 kişi. Ancak bu nüfusun yaz sezonu boyunca 2 milyona kadar ulaştığı biliniyor. Kaynaklar talebi karşılamakta yetersiz kalıyor" bilgisini paylaşıyor. 

Su sorununu çözmek için Bodrum Su ve Kanalizasyon Master Planı'na ihtiyaç duyulduğunu anlatan Yıldız, plansız atılacak adımların günü kurtarmaktan öteye geçemeyeceğini söylüyor.   

Bodrum kabına sığmıyor, su krizi kapıda - Resim : 3
Bölgedeki su kaynakları alarm veriyor.

DAĞITIM HATLARI PATLIYOR

Bodrum Kent Konseyi, Su Çalışma Grubu İnşaat Yüksek Mühendisi Vahap Samanlı da, su boru hatlarının patlamasının turizmi olumsuz etkilediğini belirtirken, "DSİ iletim ve dağıtım hattındaki patlakların onarımı için önce hattaki su kesiliyor, hat boşaltılıyor, onarım yapılıyor, tekrar hat dolduruluyor. Bu süreçte su kayıpları, uzun süreli su kesintileri, onarım için malzeme ve işçilik bakımından maddi kayıp yaşanıyor" ifadelerini kullanıyor. 

Bodrum Kent Konseyinden Gürol İnan ise yazın bölgedeki barajlardan ek su verilmesi gerektiğini belirtirken, kuyuların kuruduğunun altını çizerek, "Geyik Barajı'ndan Bodrum’a yıllık yaklaşık 10,5 milyon metreküp su veriliyor. Yeniköy Termik Santralı’na ile yıllık yaklaşık 13 milyon metreküp soğutma suyu veriliyor. Yeniköy Termik Santralı’na su verilmesi durdurulmaz veya kısıtlanmaz, Ekinambarı suyu da devreye alınamazsa Bodrum Yarımadası önemli ölçüde susuz kalacak" dedi.

[email protected]

Kaynak: Web Özel