Avrupa'da Rusya endişesi, ABD olmadan savaşacaklar

ABD Rusya Donald Trump Avrupa Birliği 3. Dünya Savaşı Almanya
Avrupa'da Rusya endişesi, ABD olmadan savaşacaklar

Donald Trump'ın Başkanlık seçimini kazanmasının ardından Avrupa Birliği (AB), Rusya-Ukrayna Savaşı'na “ABD'siz müdahil olma ve savunma” seçeneğine hız verdi. Kıtanın savunma firmaları hızla silah üretirken komutanları ise “Savaşa hazırlanın!” çağrısı yapıyorlar. Almanya'nın da AB adına barış temsilcisi olması isteniyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'ya karadan savunması imkansız olan uzun menzilli balistik füzeyle saldırmasının ardından Savaş Kabinesi'ni Moskova'da gizlice toplaması dünyanın en korktuğu senaryo olan "savaş yakında Avrupa'ya mı sıçrayacak" endişesini gündeme getirdi. Başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkeleri gerek Donald Trump'ın ilk Başkanlık döneminde NATO üyelerine şart koştuğu "bütçenin yüzde 10'u savunmaya ayrılmalı" şartını yerine getiriyorlar gerekse de askeri üretim endüstrisini hızlandırıyorlar. Avrupa kıtası büyük bir hızla Rusya'nın Ukrayna'daki çatışmayı kıtaya taşıması olasılığı karşısında “ABD'siz bir savaş olasılığı” doğrultusunda silahlanma yarışına girmiş durumda.

Avrupa'da Rusya endişesi, ABD olmadan savaşacaklar - Resim : 1
Kulis bilgilerine göre başta Polonya olmak üzere AB'nin doğusunda yer alan üye ülkeler diplomasi yolunun Putin için geçerli olmadığını ileri sürerken AB'nin diğer üyeleri ise “Avrupa'ya sıçramadığı sürece diplomasi ile çözüm sunulmalı” fikrinde ısrarcılar.

PARİS-LONDRA HATTI

Fransız Le Monde gazetesinin elde ettiği bilgilere göre Fransa ve İngiltere Ukrayna'ya asker gönderme ve savaşa müdahil olma seçeneklerini “resmi stratejiler” kapsamına aldılar. Rusya'dan yana tavır çizerek Kiev'i barış şartlarına ikna edeceği düşünülen Donald Trump'ın ABD'de ikinci Başkanlık dönemine girmesinin ardından böyle bir karar alındığı dile getirilirken asker gönderme seçeneğinin ciddi ve gizli şekilde planlanmaya başlandığı bilgisi de paylaşıldı. Fransız askeri kaynaklar ayrıca iki ülkenin müdahale kararında destek verecek “güçlü müttefik arayışında olduklarını” da dile getirmekteler.

ABD'SİZ SAVAŞ

NATO Askeri Komitesi Başkanı Amiral Rob Bauer de geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada “Rusya ve Çin tehditlerine karşı Avrupa'nın askeri endüstrisi üretimini savaş zamanı kapasitesine getirmeli ve Avrupalı ülkeler her olasılığa hazır olmalı” ifadesini kullandı. Hollandalı Amiralin ifadeleri NATO'da ilk kez ABD'nin olmadığı bir senaryoda Avrupa'nın savaşa hazırlanması yönündeki çağrı olmasıyla da dikkat çekti. Öte yandan askeri kaynaklardan elde edilen bilgilere göre Avrupa'nın savunma firmaları son iki yıl içinde üretimlerini iki kat artırdılar. Avrupa'nın yalnızca geçtiğimiz yıl kıta genelindeki savunma endüstrisi yüzde 17 büyüme sağladı ve 160 milyar avroluk bir gelire ulaştı. Sektördeki istihdam oranı da yüzde 9 artarak 1 milyon 27 bin kişiye ulaştı. 17 Avrupa ülkesindeki 3 bin savunma şirketinin geçtiğimiz yıl ihracatı yüzde 12.6'lık büyüme göstererek 57.4 milyar dolarlık hacme ulaştı.

Avrupa'da Rusya endişesi, ABD olmadan savaşacaklar - Resim : 2
Konu hakkında bölünmüş Avrupa Parlamentosu'ndan sızan kulislerine göre Scholz'un en büyük rakibi durumundaki Hıristiyan Demokrat Parti'nin lideri Friedrich Merz de Şansölyeyi, Kiev'e uzun menzilli füze vermediği için sert şekilde eleştirmekte.

ALMANYA BAŞI ÇEKİYOR

AB'ye yakınlığıyla bilinen Brüksel merkezli The Parliament yayın organı ise Avrupa'nın Ukrayna savaşına müdahil olma noktasında halen kararsız olduğunu ortaya koydu. Avrupa Parlamentosu'nda geçtiğimiz günlerde Ukrayna Savaşı özel toplantısı gerçekleşti. Üye ülkeler Almanya'nın ABD'den bağımsız olarak Avrupa adına kendi barış planını Rusya ve Ukrayna'ya sunması gerektiğini düşünüyorlar. Kulislere göre bu doğrultuda Almanya Şansölyesi Olaf Scholz bir ilki gerçekleştirerek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le telefonda görüştü. Putin'in görüşmede Rusya'nın işgalinde olan Ukrayna topraklarının Moskova'da kalacağını iddia etmesinin ardından AB konu hakkında bölündü. 

BATI VE DOĞU BÖLÜNDÜ

Slovak ve Baltık ülkelerinin parlamenterleri “Avrupa savaşa müdahil olmalı” fikrini savunurken üyelerin çoğu “Seçmenlerimize karşı sorumluluğumuz var. Onların barış çözümlerimize bakış açılarını yok sayamayız. Radikal kararlar alamayız” ifadesini kullanmaktalar. Özel oturumda Macar parlamenterlerin ise “Putin bizim seçmenlerimizle uğraşmak zorunda değil” açıklamasını yaptıkları iddia edilmekte. 

[email protected]

 

Kaynak: Web Özel