Adalet Bakanı Tunç: Gazetecilik faaliyeti nedeniyle tutuklu gazeteci yok

Yılmaz Tunç Adalet Bakanlığı Dışişleri Bakanlığı TBMM anayasa
Adalet Bakanı Tunç: Gazetecilik faaliyeti nedeniyle tutuklu gazeteci yok

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Şu anda gazetecilik faaliyeti nedeniyle tutuklu herhangi bir gazeteci yok fakat suç olarak yaşanmış bir durumun 'Tweet' olarak atılması nedeniyle cezai işlem uyguladık" dedi.

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca başkanlığında toplandı. Genel Kurul'da TBMM, Adalet Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığının 2024 yılı bütçelerinin görüşmelerine başlandı.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, genel kurulda bakanlığı ve bağlı kuruluşların 2024 yılı bütçesine ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Tunç'un açıklamalarından öne çıkanlar:

Milletimizin ihtiyaçlarına cevap verecek güvenilir ve erişilebilir adalet sisteminin tesisi için yargı alanında reform irademiz planlı ve kesintisiz bir şekilde sürmektedir.

 Bu güne kadar 32 bin 500 uzlaştırmacımız 1,5 milyonu aşan dosyada uzlaşma sağlamıştır. 

Şu anda gazetecilik faaliyeti nedeniyle tutuklu herhangi bir gazeteci yok fakat suç olarak yaşanmış bir durumun 'Tweet' olarak atılması nedeniyle cezai işlem uyguladık.

HUKUK MESLEKLERİNE GİRİŞ SINAVI 

Önümüzdeki yıldan itibaren Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı uygulamasına başlıyoruz. Bundan böyle, Avukatlık stajına başlayabilmek için, Hakim ve savcı yardımcılığı sınavına girebilmek için bu ön elemeden geçmek gerekecek.  Bu durum Hukuk mesleklerinde kaliteyi artıracaktır. Uygulamasına başlayacağımız bir diğer önemli husus, Hakim ve savcı yardımcılığı kurumudur.  Bundan böyle 2 yıl süren hakim ve savcı adaylığı sistemi yerine 3 yıl süren 1 yılı adalet akademisinde, 2 yılı tecrübeli hakim ve savcılarımızın yanında usta-çırak ilişkisi ile geçecek olan hakim ve savcı yardımcılığı sistemini hayata geçiriyoruz. İlk sınavı da bu hafta sonu ÖSYM tarafından yapılacak. 

YARGIYA YÖNELİK ELEŞTİRİLER

Anayasa’nın 138’inci maddesi gereğince devam eden yargı süreçleriyle ilgili bir değerlendirme yapmamız doğru olmayacaktır. Yargının hatalı kararları yine yargı mekanizması içerisinde düzeltilme imkanı vardır. Bu da yapılmaktadır.

YENİ ANAYASA

Anayasamızda, hukuk devleti ilkesini tahkim eden, temel hak ve özgürlükleri genişleten sessiz devrim sayılabilecek reformlara imza atsak da, yeni anayasaya ihtiyaç duyduğumuz açıktır. Kuşatıcı, temel hak ve özgürlükleri öne alan, toplumun her kesiminin görüşlerini ihtiva eden ve büyük bir mutabakatla kabul edilecek yeni ve demokratik bir anayasa yapmak milletimize olan borcumuzdur.

Kaynak: Ajanslar