AYM'den Can Atalay kararı

anayasa mahkemesi son dakika AYM
AYM'den Can Atalay kararı

AYM, TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkındaki ikinci ihlal başvurusunu görüştü. Atalay'ın kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine karar verildi.

Son dakika... Anayasa Mahkemesi (AYM), tutuklu bulunan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında ikinci kez hak ihlali kararı verdi. 

AYM Genel Kurulu, TİP'ten Hatay Milletvekili seçilen Gezi Parkı davası hükümlüsü Can Atalay'ın tahliyesi ve hakkındaki yargılamanın durması isteminin reddedilmesi üzerine yapılan ikinci hak ihlali başvurusunu görüştü. 

AYM, Anayasa'nın 67'üncü maddesinde güvence altına alınan 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' hakkı ile 19'uncu maddesinde güvence altına alınan 'kişi hürriyeti ve güvenliği' hakkının 3 karşı oy ile oy çokluğuyla ihlal edildiğine hükmetti. 

MANEVİ TAZMİNAT ÖDENMESİNE KARAR VERİLDİ

AYM'nin Can Atalay'ın bireysel başvurusuna ilişkin hükmünde, kararın bir örneğinin yeniden yargılama yapılması, cezaevinden tahliyesinin sağlanması ve yeniden yapılacak yargılamada durma kararı verilmesi için 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine oy birliği ile karar verildi. Ayrıca Can Atalay'a 100 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmedildi. 

İLK İHLAL KARARI

28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde TİP'ten Hatay milletvekili seçilen Can Atalay'ın avukatları, "müvekkillerinin milletvekili seçilmesi nedeniyle hakkındaki yargılamanın durması ve tahliye edilmesi" talebiyle Yargıtay'a başvurmuştu.

Yargıtay'ın talebi reddetmesi üzerine Atalay, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvurusunda bulunmuş, mahkeme de "seçilme ve siyasi faaliyette bulunma" ile "kişi hürriyeti ve güvenliği" haklarının ihlal edildiğine ve Atalay'ın yeniden yargılanarak tahliyesine karar verilmesine hükmetmişti.

Anayasa Mahkemesi'nce Atalay'ın yeniden yargılanması ve tahliyesi istemiyle yerel mahkemeye gönderilen dosya, yerel mahkemece karar verilmeden Yargıtay 3. Ceza Dairesi'ne iletilmiş, söz konusu ceza dairesi ihlal kararına uymamıştı.

Kaynak: Haber Global TV