AB'den ambargo geliyor! Ermenistan oyunu Avrupa'ya sökmedi

Dünya haberleri Gündem haberleri Ermenistan Rusya Rusya Ukrayna Savaşı Avrupa Birliği Azerbaycan Yaşam Haberleri abd doları dolar ONS altın ABD ABD yaptırımları Kripto para Moskova
AB'den ambargo geliyor! Ermenistan oyunu Avrupa'ya sökmedi

Ermenistan AB duvarına çarptı. Paşinyan'ın yaptırımları delip stratejik ve askeri ürünleri Moskova'ya satmaya devam etmesi bardağı taşırırken, iki yıldır devam eden süreç AB yetkililerini bezdirdi. Hazırlanmakta olan yeni raporda ise Ermenistan'a yaptırım uygulanması önerisi geldi.

Ermenistan'ın, uluslararası yaptırım kararlarını deldiğinin ortaya çıkması Avrupa'da bardağı taşırdı! AB'ye yakınlığıyla bilinen "EU Reporter" yayın organı Kafkaslar bölgesinde 2 yıldır dile getirilen büyük bir soruna dikkat çekerek, Ermenistan AB'nin tüm uyarılarına rağmen ambargolu stratejik ve teknolojik ürünleri Rusya'ya ihraç etmeye devam ettiğini gündeme getirdi. Yaşanan gelişmelerin ardından; İngiltere Dış İstihbarat Teşkilatı MI6, ABD Adalet Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı verilerinden yararlanan AB uzmanlarının, Erivan'a ambargo uygulanmasını öneren bir rapor hazırladıkları öğrenildi.

PAŞİNYAN'IN YALANI

Yayın organının analiz yazısında AB istihbarat ve maliye uzmanlarından elde edilen bilgilere yer verildi. Analiz yazısında, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan 18 Şubat tarihinde Almanya'nın Münih kentinde Ermeni diasporası ile bir toplantı gerçekleştirdiği; bu toplantıda Erivan'ın “Moskova'nın müttefiki olmadığını” ve “Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmayı etkileyemediği için pişman olduğu” iddia edildi. Ancak AB istihbarat ve maliye soruşturma birimleri Paşinyan'ın yalan söylediğini,  Ermenistan 2022 yılından bu yana Rusya'nın lojistik merkezi durumunda olduğunu ortaya koydular. 

AB'den ambargo geliyor! Ermenistan oyunu Avrupa'ya sökmedi - Resim : 1
AB istihbarat ve maliye soruşturma birimlerine göre Ermenistan 2022 yılından bu yana Rusya'nın lojistik merkezi durumunda.

 AB İKİ KEZ UYARDI

Öte yandan kaynaklar, Avrupa Birliği'nde uzmanların ve denetçilerin Ermenistan'ın Rusya ile ticareti hakkında bir rapor hazırlamaya başladıklarını ifade ediyorlar. Kulislerden elde edilen bilgilere göre Ermenistan, 2022 yılından 2024 Ocak ayına kadar Rusya'nın en büyük teknoloji, donanım, yarı iletken gibi kritik askeri lojistik destek noktası haline gelmiş durumda.

İstihbarat birimlerinden elde edilen bilgilere göre Batı tarafından ambargo uygulanan Rus firmalar çareyi Erivan'da ihracat şirketi açmakta bulurken, Ermeni ortaklara sahip görünen bu firmalar üzerinden Rusya'ya kritik askeri teknolojik donanım ile yazılımlar gönderildi. Kaynaklar ayrıca Avrupa Birliği'nin daha önce Paşinyan'ı mevcut ticareti sonlandırması için iki kez uyardığını da dile getirmekteler.

ŞÜPHE ÇEKEN BÜYÜME

İngiltere dış istihbarat birimi MI6'ın tahminlerine göre “3 milyonluk nüfusa sahip Ermenistan 2022 yılında daha önce görülmemiş şekilde yüzde 14.2'lik bir ekonomik büyüme yaşadı.” MI6'ın raporuna göre bu büyüme ise son 12 ayda gerçekleşerek ülkeyi bir anda “şüphe çekici halde” dünyanın en hızlı büyüyen üçüncü ekonomisi haline getirdi.

Hazırlanmakta olan AB raporunda ise Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başlamasının ardından Ermenistan'ın Rusya'ya gerçekleştirilen ihracat dolayısıyla dış ticaret hacminin yüzde 69 arttığı ifade edilmekte. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası verilerine göre ise Rusya'ya karşı Batı ambargoları başlar başlamaz Moskova “bir kaç ay içinde Ermenistan genelinde tedarik zincirleri oluşturacak şekilde taşeron firmalar kurmaya başladı.”

AB'den ambargo geliyor! Ermenistan oyunu Avrupa'ya sökmedi - Resim : 2
AB raporunda Ermenistan'da Rusya ile ticarete dahil olan şirketlere ve iş insanlarına ambargo uygulanması talebinin sunulacağı ifade edilmekte.

AMBARGO TALEBİ 

ABD Adalet Bakanlığı Ticaret Departmanı ve ABD Maliye Bakanlığı için hazırlanan raporlarda da Rusya'nın ihracat ve ticaret yaptırımlarını delmek için kullandığı ülkelerin başında Ermenistan geliyor. Öyle ki; ABD'deki bilgilere göre Ermenistan'ın Rusya'ya ihracatı savaş öncesine kıyasla yüzde 430 artmış durumda. 

[email protected]

 

Kaynak: Web Özel