ABD'den çarpıcı analiz! "Suriye'den çıkmalıyız"

ABD suriye Dünya haberleri Çin Rusya Rusya Ukrayna Savaşı İran DEAŞ PKK PKK/YPG Cumhuriyetçiler
ABD'den çarpıcı analiz! "Suriye'den çıkmalıyız"

ABD'de Cumhuriyetçilerin önde gelen yayın organı NI, Kongre'deki son kulisleri aktardı. Cumhuriyetçi Partililer önümüzdeki yıl Başkanlık seçimini kazanmaları halinde üç kritik dış politika önceliği belirlediler. Bunlardan en çarpıcı olanı ise "ABD askerinin Suriye'den tümüyle çekilmesi."

ABD'de son dönemde yapılan kamuoyu anketlerinde Cumhuriyetçi Parti önümüzdeki yıl Kasım ayında gerçekleştirilecek Başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti'nin önünde çıkmakta. Cumhuriyetçi Parti'nin yazılı medyadaki kalesi kabul edilen The National Interest (NI) yayın organı ABD Kongresi'ndeki Cumhuriyetçilerin kulislerinden elde ettiği bilgileri derleyerek çarpıcı bir analiz yazısı yayınladı.

SURİYE'DEN ÇEKİLME ÖNCELİKLİ

Suriye'den çıkmanın zamanı geldi. ABD'nin karışıklık içinde bulunan bu ülkedeki askeri varlığı küçük stratejik kazançlar için insanlarımızın hayatını riske atma anlamı taşıyor” başlıklı yazıda Cumhuriyetçi Kongre üyeleri, özellikle de diplomat kökenli isimlerin ABD Başkanlığını kendi adaylarının kazanması durumunda öncelikli üç dış politika amacı belirledikleri bilgisine yer verildi. Cumhuriyetçilerin belirledikleri dış politika amaçları arasında en çarpıcı olanı ise Amerikan askeri varlığını “Suriye'den bütünüyle çekilmesi!”

ABD ARADA KALIYOR UYARISI

Cumhuriyetçi Partili Senato ve Temsilciler Meclisi üyelerine göre ABD, Suriye'de askeri varlık göstererek çok sayıdaki yerel çatışmada arada kalıyor ve çatışmanın tarafları ABD'den taraf tutmasını bekliyor.

İRAN'LA ANLAŞMAK İMKANSIZ

Rusya-Ukrayna Savaşı'nın uzaması dolayısıyla Moskova'nın bölgedeki askeri gücünün büyük bölümünü Kiev'e karşı kullanmak zorunda kaldığını düşünen Cumhuriyetçiler, Rusya'nın Suriye'de güçlü bir etkinlik sergileyecek kaynaklara sahip olmadığını ifade ediyorlar. Cumhuriyetçi Partili isimlere göre Rusya'nın çekildiği etkinlik alanlarında artık İran bulunmakta. “Moskova ile anlaşabiliyorduk” düşüncesinde olan diplomat kökenli Cumhuriyetçilere göre İran'la anlaşmak imkansız çünkü “Tahran Suriye'deki mücadelesini de Batı'ya karşı kutsal bir savaş olarak görüyor.” Cumhuriyetçiler bu durumun Suriye'deki ABD askeri personeli için tehlike oluşturduğu görüşündeler.

PKK ABD'Yİ TEHDİT EDEN EYLEMLER YAPIYOR

Cumhuriyetçiler ayrıca “Türkiye ile Suriye'deki Kürt gruplar arasındaki mücadelenin” ABD'nin çıkarlarına zarar verdiğini düşünüyorlar. PKK ve uzantılı örgütlerin Suriye'deki varlığının Türkiye için kabul edilemez olduğunu düşünen Cumhuriyetçiler örgüte verilen desteğin de sonlandırılması görüşündeler. Cumhuriyetçilere göre “PKK'nın devamı olan örgütler Suriye'nin kuzey doğusunda güçlüler ve hem Amerikan askerlerini hem de bölge halkını tehdit eden silahlı eylemler gerçekleştiriyorlar.”

“ABD KENDİ KARARIYLA ÇELİŞİYOR” VURGUSU

Cumhuriyetçiler ayrıca PKK'nın ABD Dışişleri Bakanlığı kararıyla 1997 yılında terörist örgüt olarak tanımlandığı ve ABD'nin verdiği desteğin kendi kararıyla çeliştiği değerlendirmesinde de bulunuyorlar. Cumhuriyetçiler destek verilen PYD'nin bölgede PKK ile çatışma halinde olduğunu ve bu durumun ABD'nin amaçlarıyla çeliştiğini de düşünmekteler.

“SURİYE'DE HALEN NE YAPIYORUZ?”

Cumhuriyetçi Parti'nin ABD Dışişleri Bakanlığı'na geçen yıl sunduğu “Eski Başkan Donald Trump resmi açıklamayla DEAŞ'ın yenildiğini tüm dünyaya duyurmasına karşın ABD birlikleri Suriye'de halen ne yapıyorlar?” yönündeki soru önergesine gelen cevap da yetersiz bulunuyor. Bakanlıktan gelen cevapta “DEAŞ'a karşı mücadele edildiği” bilgisine yer verilmişti.

SURİYE'DE 7 AYRI ÇATIŞMA YAŞANIYOR

Cumhuriyetçiler Suriye'de Çin'in de enerji kaynakları için mücadele etmeye başladığının altını çizerek ABD birlikleri için tehdit oluşturan 7 çatışma durumu belirlemiş durumdalar. Yaklaşan seçimler için aday belirleme arayışında olan Cumhuriyetçilere göre ABD'nin bölgedeki varlığı bu çatışmalar dolayısıyla tehlike altında ve Birleşik Devletler bu gerekçeyle “Suriye'den çekilmeli!”

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel