ABD'de muhalefet yükseliyor. Savaşa değil pazarlığa destek

ABD Joe Biden Pentagon Dünya haberleri Rusya Rusya Ukrayna Savaşı Ukrayna Cumhuriyetçiler
ABD'de muhalefet yükseliyor. Savaşa değil pazarlığa destek

ABD'nin Ukrayna'ya silah yardımları ve diplomatik desteği devam ederken Cumhuriyetçi Parti'ye yakın yayın organları ve düşünce kuruluşlarında “Savaşı desteklemeyin!” çağrıları yükselmeye başladı. ABD'de bu görüşün Dışişleri Bakanlığı, Pentagon ve CIA'de de giderek artmaya başladığı iddia ediliyor.

ABD'de Cumhuriyetçilerin ve şahin kanadın medyadaki kalesi kabul edilen The National Interest dergisinde (NI) yayımlanan makaleler, Kongre'deki Cumhuriyetçi Parti üyeleri arasında Birleşik Devletler'in Rusya-Ukrayna Savaşı'na müdahil olmaması gerektiği yönünde güçlü bir kanaat oluştuğunu ortaya koydu. Üst düzey isimlerin kaleme aldığı yazılarda ABD Dışişleri Bakanlığı, Pentagon ve CIA içinde çok sayıda insanın Ukrayna savaşını askeri olarak desteklememe ve Rusya ile Ukrayna'yı pazarlık masasına çekme fikrinde oldukları iddialarına yer verildi.

ABD'de muhalefet yükseliyor. Savaşa değil pazarlığa destek - Resim : 1
ABD'de Cumhuriyetçi Parti ve savunma organlarında Rusya-Ukrayna savaşında verilen askeri desteğin sonlandırılması dile getiriliyor.

ABD'DE SAVAŞ KARŞITLIĞI MI YÜKSELİYOR

NI'da yayınlanan “Washington'ın Ukrayna'da barış peşinde koşmasında bir çıkarı yok” başlıklı yazıda ABD'de, "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in iktidardan düşmesi için mücadele verilmesi gerektiği” ya da “Batı silahlarıyla güçlendirilmiş Ukrayna'nın tüm topraklarını geri almak için Rusya'ya karşı bir saldırı başlatacak güce sahip olduğu” gibi düşüncelerin hakim olduğuna vurgu yapıldı.

"ABD PAZARLIK MASASI KURSUN!" ÇAĞRISI

Yazıda Putin'in gücünün sağlam olduğu, Rusya'nın bir yandan Ukrayna'da ciddi bir toprağı işgal ettiği diğer yandan da Batının silahlarını ele geçirebildiği gibi vurgular yapılarak ABD'nin gerçekçi politikaya dönmesi gerektiği çağrısında bulunuldu. 

CIA'YE YAKIN KURULUŞTAN SAVAŞ KARŞITI ANALİZ

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı, CIA'ye yakınlığıyla bilinen RAND düşünce kuruluşunda yayınlanan “Kazanılamaz Savaş: Washington'ın Ukrayna'da son bir final oyununa ihtiyacı var” başlıklı yazıda da Cumhuriyetçi Parti'den önemli isimlerin ve yakın düşünce kuruluşlarının ABD'nin savaşa olan müdahaleden çıkması için üç ayrı strateji üzerinde fikir yürüttükleri iddia edildi. ABD Dışişleri Bakanlığı çevrelerinin en etkili yayın organı olarak kabul edilen Foreign Affairs dergisinde de (FA) ne Rusya'nın ne de Ukrayna'nın kesin galibiyete ulaşmak için yeterli gücü olmadığını dile getiren bir yazı yayınlandı. FA yazısında “ABD'li diplomatların görevi çatışma diplomasisi yaratmak değil barış için iletişim ağlarını oluşturmaktır” ifadesiyle ABD diplomatlarına seslenildi. 

BAŞKAN'IN DANIŞMANI DA BENZER DÜŞÜNCEDE

FA analiz yazısında ayrıca ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jack Sullivan'in geçen yıl NATO'da büyük tepki toplayan sözlerine de yer verildi. Jack Sullivan geçtiğimiz yıl Haziran ayında yaptığı açıklamada “Biz final oyununun tanımını yapmaktan kaçınıyoruz önemli olan önce savaş sonrasında da pazarlık masasında Ukrayna'nın elini genişletmektir. Biz bu savaşın ancak diplomasi ile çözülmesi gerektiğini düşünüyoruz” ifadelerini kullanmıştı. 

ABD'de muhalefet yükseliyor. Savaşa değil pazarlığa destek - Resim : 2
 CIA'in eski Analiz Birimi Şefi Paul Pillar'a göre CIA'de, Rusya-Ukrayna savaşına destek vermenin sonucu uzattığını düşünen çok sayıda insan var.  

"CIA OYUNU ANLADI HÜKÜMET ANLAMIYOR" ELEŞTİRİSİ

Aynı yayın organında CIA'in eski Analiz Birimi Şefi Profesör Paul Pillar'in analizine de yer verildi. Profesör Pillar analizinde “Hangi seçenek olursa olsun Rusya-Ukrayna Savaşı'nın sonunda mutlaka pazarlık masası kurulacak ve iki ulusun çıkarları için uzlaşı sağlanacak. Savaşı sürdürmek ancak sonucu uzatıyor” ifadesini kullandı. Pillar, CIA içinde de bu görüşte çok sayıda insan olduğunu iddia ederek şu yorumda bulundu:

“Rusya, Ukrayna'yı yenip kukla hükümet kuramadığı gibi Ukrayna da Rusya'yı yenip topraklarını geri kazanamıyor. Bu savaşın sonunda bir yandan çatışmalar devam ederken bir yandan da barış için muhtemelen resmi pazarlık görüşmelerine başlanacak ve pazarlıkta koz elde etmek için çatışmalar bir süre şiddetlenecek. Rusya ordusunun geride beklemesinin sebebi büyük bir saldırıya geçip pazarlık masasında olabilecek en iyi sonucu almak olacaktır. ABD'de istihbarat camiasının anladığı bu oyunu artık hükümet de anlamalı.”

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel

ABD kongre ABD Kongresi abd başkanı Joe Biden Cumhuriyetçi Parti pentagon CIA foreign affairs rand national interest ukrayna Rusya