ABD Rusya'ya karşı, uzayda nükleer savaş mı başlıyor?

ABD Temsilciler Meclisi ABD Rusya Beyaz Saray Bilim Haberleri Dünya haberleri Gündem haberleri ÖZEL HABERLER Kremlin Pentagon Uzay haberleri Üçüncü Dünya Savaşı Çin
ABD Rusya'ya karşı, uzayda nükleer savaş mı başlıyor?

ABD Kongresi'nden yapılan “ciddi ulusal güvenlik tehdidi” açıklamasına ilişkin tartışmalar sürüyor. Rusya'nın uzaya uyduları yok edebilme yeteneğine sahip nükleer bomba yolladığı iddialarını Beyaz Saray yalanlarken savunma medyası ise doğruladı. ABD de karşı önlem uydularını uzaya göndermiş durumda.

ABD Kongresi Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi geçtiğimiz günlerde Birleşik Devletler'in “ciddi bir ulusal güvenlik kriziyle” karşı karşıya olduğunu açıkladı. Dünyanın gündemine oturan açıklamanın ardından Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby tartışmaya açıklık getirerek söz konusu tehlikenin Rusya'nın geliştirdiği ancak henüz aktif olmayan “uyduları hedef alma kabiliyetiyle” ilgili olduğunu açıkladı. Kirby söz konusu kabiliyetin ne olduğuna ilişkin detaylara ise ısrarla girmedi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ise söz konusu tehlikeyi uzun süredir takip ettiklerini dile getirdi. Savunma yayın organları Defense News ve Defense One ise yaşananların perde arkasındaki korkunç nükleer savaş tehlikesini detaylarıyla ortaya serdi.

ABD Rusya'ya karşı, uzayda nükleer savaş mı başlıyor? - Resim : 1
Rusya'nın iki hafta önce uzaya gönderdiği 'Soyuz-2-1v' adlı mekiğin nükleer silahlar taşıdığı iddia edilmekte.

UZAYDA NÜKLEER TEHLİKE

ABD merkezli uluslararası savunma yayın organı Defense One'in Kongre kaynaklarından elde ettiği bilgilere göre Rusya uzayda nükleer patlama gerçekleştirip diğer ülkelerin uydu iletişimlerini kesebilecek özelliğe sahip silahların bir kısmını uzaya çoktan fırlatmış durumda. Paylaşılan bilgilere göre Rusya iki hafta önce 'Soyuz-2-1v' adlı mekiğini uzaya gönderdi. Kremlin'den yapılan açıklamada mekiğin “gizli askeri yük taşıdığı” bilgisine de yer verildi. ABD Kongre kaynaklarına göre söz konusu askeri yük bahsi geçen nükleer silahlar.

ABD'DEN KARŞI UYDU HAMLESİ

Perde arkasında yaşananlar Beyaz Saray'ın açıklamalarının aksini ortaya koymakta. Beyaz Saray büyük bir tehdit olmadığını iddia etse de Defense One'in ABD Savunma Bakanlığı kaynaklarından elde ettiği bilgilere göre Pentagon geçtiğimiz haftalarda Rusya'nın uydu yok edebilme kapasitesine sahip nükleer bombalarına karşı uzaya “ileri teknoloji nükleer füze takip sistemine sahip” 6 yeni uydu fırlattı. Bakanlığa bağlı Uzay Geliştirme Ajansı ve Füze Savunma Ajansı'nın ortak projesi kapsamında uzaya fırlatılan uydulara ilişkin bilgiler ise son derece gizli tutuluyor.

SAVAŞ TESTİ YAPACAK

Elde edilen bilgilere göre ABD uyduları yüksek irtifa ve hıza sahip balistik ve hipersonik füze tehditlerini fırlatılma anından itibaren izleyebilme kabiliyetine sahipler. Uyduların ayrıca elektro manyetik silahlarla donatıldığı ve uzaydaki nükleer tehditlere karşı kullanılabileceği de ifade edilmekte. Pentagon yetkilileri uyduların uzaya ABD Uzay Güçleri'ne bağlı 'SpaceX Falcon 9' roketiyle gönderildiği bilgisini de paylaşmaktalar. Elde edilen bilgilere göre ABD uzayda nükleer tehdit karşıtı uydularını test etmeye de hazırlanıyor.

HEDEF RUSYA VE ÇİN

ABD Uzay Güçleri'nden elde edilen bilgilere göre Birleşik Devletler yalnızca Rusya değil, Çin'e karşı da “uzaydaki olası bir nükleer çatışmaya önlem almak” amacıyla bu stratejiyi izlemekte. ABD Uzay Güçleri'nin Federal Savunma Bütçesi'nden 2028 yılına kadar bu amaçla istediği rakam ise yılık 16 milyar dolar. ABD'nin nükleer savaş önleyici uyduları iki yıl boyunca üretmeye devam edeceği de ifade edilmekte.

ABD Rusya'ya karşı, uzayda nükleer savaş mı başlıyor? - Resim : 2
ABD'nin 'Tranche 1' isimli uzay mekiğiyle yörüngeye 161 adet uydu göndermeyi planladığı ifade ediliyor.

161 UYDU GÖNDERECEK

Elde edilen bilgilere göre Pentagon uzun yıllardır uydu üretimi için çalıştığı L3Harris firması yerine bu kez dünya havacılık devi Northrop Grumman ile çalışmaya karar verdi. Değişikliğin temel sebebi ise “uyduların bugüne kadar kullanılmamış bir teknolojiye sahip olması.” ABD'nin 2023 Nisan ayından bu yana nükleer savaşa hazırlık amacıyla özel tasarlanan 27 uyduyu uzaya gönderdiği ifade ediliyor. ABD Uzay Güçleri'nin Eylül ayında 'Tranche 1' isimli uzay mekiğini inşa etmeye başladığı ve mekik ile uzaya 161 adet uydu göndermeyi planladığı paylaşılan bilgiler arasında.

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel