ABD-Çin savaşı Orta Doğu'da! İsrail-İran zoraki masaya oturacak

İsrail İran Çin 3. Dünya Savaşı ABD
ABD-Çin savaşı Orta Doğu'da! İsrail-İran zoraki masaya oturacak

İsrail'in İran'a yönelik misilleme operasyonunun ardından bölgede büyük savaş endişesi uyandıran gerilimi ABD'li ünlü akademisyen Profesör William Engdahl Haber Global için değerlendirdi. Engdahl'a göre ABD seçimlerinin ardından ateşkes görüşmelerine başlanacak ancak süreç zaman içinde yeni bir “ABD-Çin mücadele alanına dönüşecek.”

İsrail'in Tahran'ın balistik füzeli saldırılarına cevap niteliği taşıyan hava saldırılarında İran'daki 20 askeri hedef vuruldu. İsrail ordusundan yapılan açıklamada “Tövbe Günleri” adı verilen operasyona 100'den fazla savaş uçağının katıldığı da ifade edildi. İsrail'in İran'a karşı gerçekleştirdiği en büyük hava saldırısı olarak kayıtlara geçen operasyonu ABD'li ünlü siyaset bilimci Profesör William Engdahl, Haber Global Web Özel için değerlendirdi. ABD Başkanlık Seçiminin ardından ateşkes ile başlayacak bir normalleşme süreci yaşanacağını ifade eden Profesör Engdahl'a göre ABD, İsrail'in Çin ise İran'ın yanında arabulucu olarak yer alacaklar. ABD ve Çin'in bölgedeki iki dev finans gücü olduğunu ifade eden Engdahl çatışan tarafların devre dışı kalacağını ve bölgede ABD ile Çin arasında yeni bir diplomatik mücadele alanı oluşabileceğini de iddia etti. İşte son derece çarpıcı tespitlerde bulunan ünlü siyaset bilimcinin değerlendirmeleri:

ABD-Çin savaşı Orta Doğu'da! İsrail-İran zoraki masaya oturacak - Resim : 1
Profesör William Engdahl'a göre Orta Doğu'daki olası barış süreci kısa bir zaman diliminde ABD ile Çin arasındaki yeni diplomatik mücadele alanına dönüşebilir.

ABD SEÇİMİ BEKLENİYOR

Bu operasyonun sonuçları arasında bence gerçekten önem arz eden tek bir nokta var bu da İsrail ve İran'ın ABD seçimleri sonrasında yalnız kalacağı gerçeği. Önümüzdeki aylarda gerek Rusya-Ukrayna Savaşı'nda gerekse de Çin'in topyekun ve gizli şekilde sürdürdüğü Pasifik bölgesindeki gerilimin doruk noktasına çıkacağı açıkça görülmekte. Rusya ve Çin büyük askeri stratejilerini hayata geçirmek için 5 Kasım gecesinin (ABD Başkanlık seçimi) sonuçlarını bekliyorlar. Seçimlerden sonra ABD'nin yeni başkanının ana endişesi de bu iki nokta olacak. ABD'nin güvenlik odağının değişmesi dolayısıyla İsrail çoğu hamlesinde yalnız kalacak. Bu denklemin diğer yanında bulunan Rusya ve Çin de kendi coğrafyaları ve ana stratejilerine dönecekleri için İran da Orta Doğu genelinde yürüttüğü kendi dolaylı ya da doğrudan eylemlerinde tek başına kalacak. Seçimlerden sonra ateşkes ve statükoya geri dönüş için ABD'nin baskısıyla yoğun çabalar gösterileceğini düşünüyorum.

GERİLİMİ SÜRDÜRMEK İSTİYORLAR

"Elbette bu çabalar hızla sonuçlanacak çizgiyi çoktan geçmiş durumda. İsrail stratejik olarak sonuçlandırılması pek mümkün olmayan terörle mücadele savaşı verirken İran ise hem ülke içinde hem de dışında prestijini korumak için gerilimi sürdürmek isteyecektir. Dolayısıyla iki ülkeyi de uzun sürecek bir normale dönüş süreci bekliyor. Bu yöndeki diplomatik çabalara Gazze'nin dahil edilmesine ABD ve İsrail izin vermeyecektir. Uluslararası kamuoyu ve başta Birleşmiş Milletler olmak üzere kuruluşlar çatışmalar sonrasındaki durum için artık net kararlar verir hale gelecekleri için İsrail yeni bir iç gerilim noktası olarak Gazze sorunuyla baş başa kalabilir.”

ABD-Çin savaşı Orta Doğu'da! İsrail-İran zoraki masaya oturacak - Resim : 2
ABD'li uzman Çin'in Orta Doğu'da ilk kez küresel bir oyuncu olarak etkinliğini göstermeye hazırlandığını iddia etmekte.

ÇİN SAHNEYE ÇIKACAK

“Çatışmaların ateşkes ile durdurulması Rusya ve Çin'in de sürecin devamında bölgede olacağı anlamına geliyor. Her iki ülke de gerek tarafını belli etmek için gerekse de açıkça ifade edilmeyen şekilde Tahran'a verilen askeri ve finansal desteğin karşılığı olarak küresel alanda kendilerini göstermek amacıyla bu fırsatı değerlendirebilirler. Özellikle Çin tüm Orta Doğu genelinde ABD'nin başlıca finansal rakibi haline geldiği için kendi çıkarlarını korumak adına sürecin gidişatında büyük bir etkiye sahip olacaktır. Dünya bu dönemde ilk kez Çin'in aktif bir küresel oyuncu olarak uluslararası siyaset sahnesindeki etkinliğine şahit olacak. İsrail-İran geriliminin sonuçlandırılması bu bakımdan ABD ile Çin arasındaki yeni rekabet alanı olarak dikkat çekici bir noktaya gelebilir.”

[email protected]

 

Kaynak: Web Özel