3 kenti yıkabilir, Doğu Anadolu için deprem uyarısı

Gündem haberleri Yaşam Haberleri Deprem Marmara Depremi Son depremler Bingöl Erzincan Doğal Afetler Sağlık Haberleri Bilim Haberleri
3 kenti yıkabilir, Doğu Anadolu için deprem uyarısı

Olası büyük deprem senaryolarına yönelik uyarılar peş peşe geldi. Deprem Uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, “Erzincan, Bingöl, Karlıova" arasındaki 'Yedisu Fayı'nın 7 ve üzeri büyüklükte deprem üretmesinin an meselesi olduğunu açıkladı. Görür, Yedisu Fayı'nın deprem tekerrür periyodunun dolduğunu da söylerken, Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Okan Tüysüz ise Palu'yu etkileyecek olası büyük deprem riskine dikkat çekti. Şimdi gözler Doğu Anadolu'daki faylara çevrildi.

İstanbul'da olası 'Büyük Marmara Depremi' endişesi yaşanırken; Bingöl ve Erzincan için korkutan uyarı geldi. Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Naci Görür, özellikle Bingöl-Karlıova-Erzincan hattında 7.4 büyüklüğünde bir sarsıntının riskine dikkat çekerken, acil önlem uyarısında bulundu. 'Haberglobal.com.tr'nin sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Görür,  “Erzincan, Bingöl, Karlıova arasındaki Yedisu bölgesinde deprem bekliyoruz. Yedisu fayının deprem tekerrür periyodu doldu. En son 1794'lerde 7'nin üzerinde bir deprem yaşanmış. Ortalama 250 senede bir büyük kırılma olduğunu düşünürsek, süre doldu" dedi.

3 kenti yıkabilir, Doğu Anadolu için deprem uyarısı - Resim : 1
Deprem Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Mustafa Yıldırım ise depremi tetikleyecek olasılıkların önemli olduğunu belirterek, ilginç açıklamalarda bulundu. Yedisu fayında büyük deprem beklemediğine değinen Yıldırım, "Önümüzdeki yıl ağustos ayına kadar Türkiye'de 5 ve üzeri büyüklükte bir deprem riski görmüyorum. Erzincan'da da yaptığım araştırmalar sonucunda 4 ve üzeri büyüklüğünde bir deprem riski çok zayıf bir olasılık" diye konuştu. 

FAY KIRILMAK ÜZERE!

Prof. Dr. Görür, "çok riskli" olarak tanımladığı fay hattı için şu uyarıları gündeme taşıdı: "Bu fay hattı 1939 Erzincan depreminin yan ısıra 1992 depreminde de kırılmadı. 6 Şubat depremlerinde kırılma olmadığından, fayda önemli enerji birikimi olduğunu düşünüyorum. Bir fayın önemli kısımlarında önemli depremler olurken, uç kısımlarının bu kadar depreme dayanmış olması da endişe verici. Yedisu Fayı, 'kırıldı kırılacak' hale gelmiştir. Bu bölgedeki bina ve nüfus yoğunluğu fazla değil ama yine de büyük bir tehlike var. Ayrıca, Bingöl-Göynük arasındaki fay da büyük bir deprem riski taşıyor. Olası büyük bir depreme karşı hazırlıklı olunması, yapıların güçlendirilmesi ve afet yönetimi planlarının gözden geçirilmesi gerekir."

PALU'YA DİKKAT!

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Okan Tüysüz de bölgenin deprem potansiyeli açısından tehlikeli bir noktada olduğuna dikkat çekti. Yedisu segmentinin riskli hatlardan biri olduğunu sözlerine ekleyen Prof. Dr. Tüysüz ise, "Geçmişe baktığımızda Yedisu segmentinin riskli olduğunu görüyoruz. Bu segment, Erzincan Ovası'nın doğusundan başlar, Karlıova'ya kadar uzanır. Kuzey Anadolu Fayı'nın da bir parçasıdır. Bu bölgede 300 yüzyıla yakındır deprem olmadı. 7,2 üzerinde deprem üretme potansiyeli var ancak bu ne zaman olur bilemeyiz. Karlıova'dan Bingöl'e kadar olan kısım 1971'de kırıldı. Bu nedenle sözünü ettiği bu hatta bit deprem beklentimiz yok. Ancak Palu'yu etkileyecek deprem ihtimali var" ifadelerini kullandı. 

3 kenti yıkabilir, Doğu Anadolu için deprem uyarısı - Resim : 2
Elazığ'a bağlı Palu ilçesinin olası büyük depremden etkileneceği uyarısı yapılıyor. 

ERZİNCAN'IN KADERİ Mİ?

Öte yandan uzmanların ısrarla büyük risk taşıdığını söyledikleri 'Yedisu Fayı'; Kuzey Anadolu Fayı’nın (KAF) doğu kesiminde, Erzincan Havzasının doğusu ile Bingöl iline bağlı Yedisu ilçesi arasında yer alıyor. Yedisu sismik boşluğu yaklaşık 75 km uzunluğunda bulunuyor. Peş peşe uyarıların yapıldığı Erzincan ise geçmişte büyük depremlerle sarsılmıştı. Depremin acısını en çok yaşayan şehirlerden biri olan kentte 1939 ve 1992 depremlerinde büyük kayıplar yaşandı. Öyle ki 1939 yılında 7,9 büyüklüğündeki depremde kent tamamen yıkıldı, 33 bine yakın vatandaş hayatını kaybetti. 1992 yılında depremlerde de 653 vatandaş yaşamını yitirirken; 4 bine yakın kişi ise yaralandı. 

[email protected]

Kaynak: Web Özel