Ukrayna ele geçirdiği Rus silahlarını nasıl tamir ediyor?
Ukrayna'da cephe gerisindeki en büyük sorunlardan biri ele geçirilen Rus askeri araçlarının tamiri. Birlikler yedek parça bulmak için sürekli telefon başında.
Rusya-Ukrayna arasındaki savaşta 300 gün geride kaldı. 24 Şubat 2022’de başlayan işgal sürecinde dünyada pek çok denge değişti. Rusya’ya uygulanan ambargo küresel enerji piyasasını derinden etkilerken Avrupa’yı uzun bir kış bekliyor.
Rusya Ukrayna’nın doğusunda Kırım’a kadar olan hattı düzenlenen referandumlar sonucu ilhak ettiğini açıklarken pek çok ülke bu yeni politik statüyü tanımıyor. Cephede ise Ukrayna’nın geçen yaz aylarından itibaren Rusya’nın ilerleyişini durdurduğu görülmekte.
Cephede aylar boyunca dengeler farklı şekillerde değişti. Ukrayna ordusunun önemli bir sorunu ise ele geçirdikleri Rus tankları. Rus yapımı piyade savaş aracı BMP-3’te 100 milimetrelik ana silah ve 30 milimetrelik top bulunuyor. Ukrayna ordusu bu silahları eline geçirdikten bir ay sonra çeşitli sorunlarla karşılaşmaya başladı. Pek çoğu Harkov’daki tamir alanında bekliyor.
HARKOV'DA HUMMALI ÇALIŞMA
Savaşın başından bu yana Ukrayna ordusu, Rus yapımı tank, zırhlı personel taşıyıcı ve acil müdahale araçlarını ele geçirdi. Harkov’da tamir için hummalı bir çalışma devam ederken, Rus yapımı bu silahlar için yedek parça bulmak son derece zor.
Mekanik bakım birliğinin başındaki 47 yaşındaki Ruslan, “Bunların hangarda durması gerekmiyor, savaşta olmalılar” diyor. Ukrayna ordusundaki ikame araçların parçaları Rus yapımı olanlara uymuyor. Ruslan başka tamir birliklerine haber salarak onlardan yedek parça sağlama derdinde.
25. Hava Muharebe Tugayı’nda görev yapan Vadym Ustymenko altı veya yedi kez tamir ettiği tanklar olduğunu söylüyor. 25. Tugay Ruslar, Harkov yakınındaki İzyum şehrinden çekilirken oradaydı ve Rus birliklerinin bıraktığı cephaneyi değerlendirme fırsatı yakaladılar.
'BAZILARI ÇALIŞMAYA HAZIR'
Ustymenko, “Çok sayıda tank var ancak bazıları aktif olarak çalışmaya hazır” diyor. Tamirle ilgilenen asker tankların yüzde 50’sinin ‘çöp’ halde olduğunu söylerken yüzde 20’lik bir kısmının tamir ile çalıştığını aktarıyor. Tamir görevi yapan bir başka asker Ukrayna ordusundaki tankların çoğunlukla Sovyetler döneminden kalma olduğunu belirtirken, Rus tanklarından çıkan parçalar ile bu tanklarda kullandıklarını söylüyor.
Ukrayna’daki tamir birlikleri, birbirleri ile sürekli olarak irtibat halindeler ve aralarında yedek parça takası yapıyorlar. Ancak bazen bir birliğin yedek parça talebinin başka bir birlik tarafından reddedildiği de oluyor. NATO tarafından hibe edilen pek çok silahın bakımı ise Ukrayna’da değil, Polonya’da yapılabiliyor.
Özellikle ABD’den gelen silah yardımlarının, yeni silahlardan oluşmadığı, bu ülkenin stoğundan geldiği için tamir konusunda sorunlar yaşandığı belirtiliyor. ABD savaşın başından bu yana Ukrayna’ya binlerce Javelin, tanksavarı verdi. Öte yandan Ukrayna hava üstünlüğünü ele geçirebilmek için NATO’dan sıklıkla savaş uçağı istiyor. Bayraktar İHA’ları ise bu ülkenin cephedeki en büyük kozlarından.
'ÖNCE Z SEMBOLÜNÜ SÖKÜYORLAR'
Bir Rus tankı Ukrayna hangarına girdiği zaman, askerler önce Rusya’da ‘zaferin sembolü’ olan Z işaretini tankların üzerinden silmeye çalışıyorlar. Tamircilere göre en büyük sorun, tanktaki problemin ne olduğunu anlama. Teşhis bazen tedaviden daha fazla zaman alabiliyor.
Ukrayna son derece ormanlık araziye sahip bir ülke. Bu sebepten bazı Rus yapımı askeri araçlar, ağaçların arasında saplanıp kalabiliyor. Bu ağaçların devrilmesi ile bazen yeni askeri araçlar da ortaya çıkıyor. Fakat içinde bulunulan kış mevsimi sebebiyle bazı askeri araçlar, kar örtüsünün altında kalıyor. Öte yandan Rusya sıklıkla Ukrayna’nın enerji şebekesini hedef alıyor ve bu durum hangarlarda çalışan tamir tugayları için büyük bir problem.
Ukrayna için başka bir potansiyel risk ise savaş sonrası dönemde ülkede pek çok silahın gizli kalacak olması. Bu silahların yanlış kişilerin eline geçmesi veya mayınlı alanların temizlenmesi süreci son derece hassas. Geçmişte Libya bu konuda acı tecrübelere sahne olmuştu.
Kaynaklar: Washington Post, Reuters, Haberglobal.com.tr
Kaynak: Web Özel