Leopard 2 tanklarının önemi ne? Türkiye'nin envanterinde de var...
Ukrayna'da savaş devam ederken Batılı ülkeler tarafından bu ülkeye ağır silah sevkiyatı artıyor. Sevkiyatı konuşulan Alman yapımı Leopard 2 tankı ise gündemde öne çıkmakta. 19 ülke tarafından kullanılan Leopard 2 tanklarından Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde de bulunuyor.
Ukrayna savaşı sürerken müttefikleri de Ukrayna'ya silah yardımı yapmaya devam ediyor. Ukrayna'nın da çok sayıda zırhlı araç ve tank ihtiyacı doğduğu bilinmekte. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de müttefik ülkelere silah yardımı çağrısını sıkça yineliyor.
Geçtiğimiz haftalarda ABD, Fransa ve Almanya bu ülkeye hafif zırhlı araç yollamayı taahhüt etmişti. Ancak Ukrayna, 300 adet batı üretimi ağır tanklara da ihtiyaç duyduğunu söylemişti. Ukrayna'nın elinde Sovyetler Birliği yapımı T-72 tankları bulunuyor. İngiltere sınırlı sayıda tank göndermeyi kabul ederken, Batılı ülkeler arasındaki başlıca tank üreticisi olan Almanya'nın Ukrayna'ya Leopard 2 tankı gönderip göndermeyeceği ise merak konusu.
TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ ENVANTERİNDE DE BULUNUYOR
Almanya'nın Krauss Maffei Wegmann şirketi tarafından bugüne kadar 3500 adetten fazla üretilen Leopard 2 tankları, Türkiye de dahil olmak üzere dünya üzerinde 19 ülkenin silahlı kuvvetlerinde aktif olarak kullanılmakta. 4 kişilik bir mürettebat ile saatte 70 kilometre hız yapabilen bu tankın menzili de 450 kilometre.
Almanya'da üretilen ve ilk kez 1979'da tanıtılan Leopard 2 ana muharebe tankı, uzmanlar tarafından dünyanın en tanklarından biri olarak kabul ediliyor. Leopard 2 tankını diğer tanklardan ayıran özelliklerin başında yüksek manevra kabiliyeti ve ateş gücü olduğu belirtiliyor. Leopard 2, ateş gücünü Rheinmetall yapımı 120 mm'lik ana topuna borçlu. 1500 beygir güç üretebilen MTU Friedrichshafen üretimi motorları da yüksek manevra kabiliyetini sağlıyor.
Askeri uzmanlar, Leopard 2'nin başlıca avantajının Avrupa'dan Ukrayna'ya fazla miktarda nakliye ve nispeten onarım ve yedek parça tedarikinin kolaylığı olduğunu belirtiyor. Finlandiya Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nde araştırma görevlisi olan Minna Alander, "Leoparların üretimi Avrupa'da, dolayısıyla (Ukrayna'ya) nakliyesi, bakımı ve parça tedariki kolay. Bu nedenle Ukraynalıların eğitimi daha kolay olacaktır" diyor.
SCHOLZ: ASLA TEK BAŞIMIZA BİR ŞEY YAPMIYORUZ
Almanya, Ukrayna'ya muharebe tanklarının ihracatına izin verip vermeyeceğini henüz açıklamadı. Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, Ukrayna'ya Leopard tanklarının gönderilmesi konusunda kararın ne zaman verileceği ve nasıl olacağı konusunda bugünden hiç kimsenin bir şey söyleyemeyeceğini belirtti.
Müttefik ülkeler Almanya'ya gelişmiş Leopard 2 tanklarının ihracatına izin verme çağrısında bulunsa da Almanya Başbakanı Olaf Scholz ülkesinin tek başına tank gönderemeyeceğini belirtti.
Alman lider, ülkesinin ABD, Fransa ve diğer müttefik ülkeler ile stratejik olarak iç içe olduğunu ve silahlarla ilgili herhangi bir kararın Ukrayna'nın savaşı kazanmasına yardımcı olacak kolektif bir çabanın parçası olması gerektiğini savundu. Scholz, "Onlarla birlikte çalışıyoruz, onlarla görüşüyoruz. Asla tek başımıza bir şey yapmıyoruz. Ukrayna'nın bağımsızlığını ve egemenliğini savunmak için bu ortak görevde çok önemli olan başkalarıyla, özellikle ABD ile birlikte bir şeyler yapıyoruz" dedi.
Bu açıklama ABD'nin M1 Abrams tanklarını da göndermeyi kabul etmedikçe, Berlin'in kendi Leopard 2 tanklarından herhangi birini göndermek istemediği yorumlarına neden oldu. Biden yönetiminin M1 Abrams tanklarını Ukrayna'ya göndermeye isteksiz olduğu biliniyor.
Almanya kendi Leopard 2 tanklarını göndermese bile başka seçenek daha bulunuyor. Tankın üreticisi olarak Almanya, onları kullanan diğer Avrupa ülkelerine bağış yapma yetkisi verebilir. Ukraynalı mürettebatın bu tankları kullanmak için eğitilmesinin ardından Leopard 2'ler hızlı bir şekilde Kiev'e gönderilebilirler.
Batılı ülkeler geçtiğimiz yaz mevsiminden itibaren Ukrayna'ya ağır silah yardımında bulunmakta. İlk olarak ABD, yaklaşık 50 mil menzile sahip uydu güdümlü roketleri ateşleyen HIMARS roketatarlarını sağlamaya başladı.
Bu ayın başlarında, ABD, Fransa ve Almanya, düşman kuvvetlerine ateş ederken piyadelerin muharebe bölgelerine taşınmasına yardımcı olabilecek zırhlı savaş araçları göndermeyi kabul etti. ABD Ukrayna'ya önce 50 adet Bradley zırhlı araçlarını göndereceğini açıklarken 90 adet Stryker zırhlı aracı da yollayabileceğini belirtti. Almanya Ukrayna'ya 40 adet Marder zırhlısı gönderecek. Fransa ise Ukrayna'ya AMX-10 RC hafif tanklarından verecek. Bunların yanında ABD ve Almanya Ukrayna'ya Patriot hava savunma sistemi vermeyi taahhüt etti. İngiltere, geçtiğimiz hafta Ukrayna'ya 14 adet Challenger 2 tankı göndereceğini açıklamıştı.
Kaynaklar: New York Times, The Guardian, TIME, The Washington Post, KMW
Kaynak: Web Özel