Türkiye seçimlere odaklandı... | Peki şu an bizim dışımızda neler oluyor?

Çin Kanada Pakistan Sudan Eurovision Ukrayna Rusya Ukrayna Savaşı Rusya dünya sağlık örgütü koronavirüs NBA
Türkiye seçimlere odaklandı... | Peki şu an bizim dışımızda neler oluyor?
Dünya gündeminde İmran Khan'ın tutuklanması, Ukrayna'ya düzenlenen drone saldırıları ve Eurovision var. Fotoğraflar: Reuters

Türkiye genel seçimlere gün sayıyor. Siyasetin gündemi bir hayli yoğun. Biz seçim gündemiyle ilgilenirken dünyada da önemli gelişmeler yaşanıyor. Pakistan eski Başbakanı İmran Khan tutuklandı. Çin'le Kanada arasındaki diplomatik kriz büyüyor ve 67. Eurovision finali Cumartesi günü gerçekleşiyor.

Türkiye seçim sathı mailinde olduğu için gündem Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'ne odaklanmış durumda. Siyaset, yakın tarihin en kritik seçimlerinden birine hazırlanıyor. Dünyada da önemli gelişmeler yaşanıyor. Son gelişmelerin satır başlıkları ise şu şekilde:

📌Pakistan'ın eski Başbakan'ı İmran Khan, başkent İslamabad'da görülen mahkeme sonrası tutuklandı. 72 yaşındaki Khan hakkında yolsuzluk soruşturması yürütülüyordu. Khan, geçen yıl Nisan ayında yapılan bir güven oylaması sonucu başbakanlık görevinden alınmıştı.

📌Birleşmiş Milletlerin üst düzey yetkilileri, tüberküloz vakalarındaki ciddi artış konusunda uyarıda bulunuyor. Hastalık Ukrayna ve Sudan gibi çatışma bölgelerinde sık görülürken bu bölgelerde hastaların takibi ve tedavisinde zorluklar yaşanıyor. Dünya üzerinde her gün ortalama 4 bin 400 kişinin tüberküloz yüzünden hayatını kaybettiği, bu oranın AIDS ve Covid-19'a bağlı ölümlerden fazla olduğu belirtiliyor.

📌Çin ile Kanada arasındaki diplomatik kriz büyüyor. Kanada'da Çinli bir diplomatın Çin asıllı Kanadalı milletvekili Michael Chong'u ailesi üzerinden tehdit etmesi sonrasında Kanada, Çin'in Toronto Başkonsolosluğu'nda görevli diplomat Zhao Wei'yi "istenmeyen kişi" (persona non grata) ilan etti. Bunun üzerine Çin de karşılık olarak Kanada'nın Şanghai Başkonsolosluğu'nda çalışan Jennifer Lynn Lalonde'u sınır dışı edeceğini duyurdu.

Türkiye seçimlere odaklandı... | Peki şu an bizim dışımızda neler oluyor? - Resim : 1
Çin'le Kanada arasındaki anlaşmazlıklar Huawei'nin CFO'su Meng Wanzhou'nun Aralık 2018'de Vancouver'da tutuklanmasına dayanıyor. Fotoğraf: Reuters

📌67. Eurovision şarkı yarışması finali 13 Mayıs'ta İngiltere'de düzenlenecek. Liverpool kentinde düzenlenecek yarışmanın ev sahibinin aslında Ukrayna olması gerekiyordu fakat Rusya işgalinden ötürü artan güvenlik endişeleri nedeniyle yarışma İngiltere'de düzenlenecek. Yarışmanın 1. yarı finali 9 Mayıs akşamı ve 2. yarı finali 11 Mayıs akşamı düzenlenecek. Eurovision'u geçen yıl Stefania şarkısıyla Ukrayna'yı temsil eden Kalush Orchestra kazanmıştı.

Türkiye seçimlere odaklandı... | Peki şu an bizim dışımızda neler oluyor? - Resim : 2
2022'de İtalya'da yapılan Eurovision'u Kalush Orchestra kazanmıştı. Fotoğraf: Reuters

📌Kongo'da geçen hafta meydana gelen selden ötürü en az 400 kişi yaşamını yitirdi, 5 bin 500 kişi ise hala kayıp. Sağanak yağışlar, derelerin taşmasına ve çamur kaymalarına yol açtı. Afetin görüntüleri, suyun ve çamurun vurduğu evlerin akıntıya kapıldığını gösteriyor.

📌İsrail'in Filistin'e düzenlediği hava saldırılarında Gazze yönetiminin üç komutanı ile 10 sivil yaşamını yitirdi. Hayatını kaybedenlerin 8'inin kadın ve çocuklardan oluştuğu açıklandı. Olayda ayrıca 20 kişi yaralandı. İsrail yönetimi, vatandaşlarına saldırı hazırlığında olan militanların hedef alındığını açıkladı. Hava saldırılarına Gazze'den roketle karşılık gelmesi bekleniyor. İsrail, günler boyunca sürecek çatışmalara hazırlandıklarını duyurdu.

📌Rusya savaşın başından bu yana Ukrayna'ya en büyük kamikaze drone saldırılarından birini gerçekleştirdi. Gece boyunca başkent Kiev'de sirenler çalarken beş kişi yaralandı. Odessa bölgesinde ise saldırılar sonucu bir kişi hayatını kaybetti. Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Klitschko, 60 kadar kamikaze drone'un Kiev'e atıldığını, bunların 36'sının havada yok edildiğini belirtti. Öte yandan Ukrayna, Rusya tarafından atılan 25 seyir füzesinden 23'ünün başarıyla imha edildiğini açıkladı.

Türkiye seçimlere odaklandı... | Peki şu an bizim dışımızda neler oluyor? - Resim : 3
Ukrayna'ya düşen bir kamikaze drone'un görüntüsü. Fotoğraf: Reuters

📌Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Covid-19'un uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu statüsünün sona erdiğini duyurdu. Ghebreyesus, salgın nedeniyle 7 milyon kişinin hayatını kaybettiğinin DSÖ'ye rapor edildiğini ancak bu sayının daha fazla olduğunu bildiklerini belirtti. Ghebreyesus ayrıca, “Virüs hala can alıyor ve mutasyon geçiriyor. Yeni varyantların ortaya çıkması riski hala mevcut” dedi. BM'nin verilerine göre, 30 Nisan itibarıyla küresel çapta yapılan Covid-19 aşılarının sayısı 13,3 milyara yükseldi.

📌Sudan'da darbeci güçlerin giriştiği güç müdahalesi nedeniyle başlayan çatışmalar, ülkedeki insani krizi iyice derinleştiriyor. BM, ülkede 5 milyon kişinin daha acil durum yardımına ihtiyaç duyacağını öngörüyor. BM'nin hesaplamalarına göre, bahse konu 5 milyonun yarısını çocuklar oluşturuyor.

BM'ye bağlı kuruluşlar geçen hafta yaptıkları duyurularda, Sudan'da 46 milyon kişinin uluslararası yardım örgütlerinden gelecek yardımlara ihtiyacı olduğunu açıklamıştı. Çatışmalardan önce iklim değişikliğinin yol açtığı su baskınları ve kuraklık gibi çevresel sorunların yanı sıra, artan enflasyon ve gıda güvenliği gibi sorunlarla mücadele eden Sudan, ayrıca Güney Sudan, Çad ve Etiyopya'dan 1 milyonun üzerinde mülteciye ev sahipliği yapıyordu.

📌ABD Ulusal Basketbol Ligi NBA'de konferans yarı finalleri devam ediyor. Dün sabaha karşı oynanan maçlarda Los Angeles Lakers, geçtiğimiz yılın şampiyonu Golden State Warriors'u 104-101 yenerek seride 3-1 öne geçti. Miami Heat ise, New York Knicks'i 109-101 yendi ve seride durumu 3-1'e getirdi. Philadelphia 76ears-Boston Celtics ile Phoneix Suns-Denver Nuggets serilerinde ise durum 2-2.

Kaynaklar: BBC, CNN, Reuters, Euronews, SBS NEWS, NBA

Kaynak: Web Özel

Çin Kanada Pakistan Sudan Eurovision ukrayna Rusya DSÖ Covid-19 NBA