Suudi Arabistan: "İsrail'le normalleşme, Filistin'in kurulmasının başlatılmasına bağlı"

DAVOS/İHA
Suudi Arabistan Filistin ABD İsrail Dünya haberleri Gündem haberleri
Suudi Arabistan: "İsrail'le normalleşme, Filistin'in kurulmasının başlatılmasına bağlı"

Suudi Arabistan’ın ABD Büyükelçisi Al Suud, ülkesinin İsrail ile ilişkilerinin normalleşmesinin Gazze'de ateşkese ve Filistin devletinin kuruluş sürecinin başlamasına bağlı olduğunu belirtti. Al Suud, "Şu anda yapabileceğimiz şey ateşkestir” diye konuştu.

Suudi Arabistan’ın ABD Büyükelçisi Reema Bandar Al Suud, İsrail ile ilişkilerin normalleştirilmesinin Gazze Şeridi’nde ateşkes ve Filistin devletinin kurulmasına ilişkin sürecin başlatılmasına bağlı olduğunu açıkladı.

Suudi Arabistan’ın ABD Büyükelçisi Reema Bandar Al Suud, İsviçre’nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda (WEF) İsrail ile ilişkilerin normalleştirilmesine ilişkin açıklama yaptı.

Al Suud, İsrail ile ilişkilerin normalleştirilmesinin Gazze Şeridi’nde ateşkes ve Filistin devletinin kurulmasına ilişkin sürecin başlatılmasına bağlı olduğunu belirterek, “Bence farkına varılması gereken en önemli şey, Suudi Arabistan’ın politikasının merkezine normalleşmeyi koymamış olmasıdır. Politikasının merkezine barış ve refahı koyuyor. Suudi Arabistan oldukça açıktı. Sahada şiddet varken ve cinayetler devam ederken ertesi günü konuşamayız” dedi.

İsrail ve Filistin arasında 7 Ekim’den bu yana devam eden çatışmalara değinen Al Suud, “Her iki tarafta da travma ve acı var. Bunu geri alamam. Ancak şu anda yapabileceğimiz şey ateşkestir” dedi.

Büyükelçi Al Suud’ın açıklamaları, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman'ın geçen hafta ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'e Suudi Arabistan’ın hala İsrail ile ilişkileri normalleştirmekle ilgilendiğini ancak bunun İsrail'in Filistin devletinin kurulmasına yönelik adımlarına bağlı olacağını söylediği yönünde çıkan haberleri doğrularken, Blinken'in söz konusu teklifi İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya sunduğu, ancak teklifi reddettiği bildirilmişti.