Türkmen gazı için üçlü zirve! Erdoğan ve Aliyev'den önemli mesajlar

Türkmenistan Dünya haberleri İlham Aliyev Recep Tayyip Erdoğan Azerbaycan

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhammedov 3'lü zirvede bir araya geldi. Liderler zirvede önemli mesajlar verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,  Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov Türkmenistan'da düzenlenen Türkiye-Azerbaycan-Türkmenistan Devlet Başkanları Birinci Zirvesi'ne katıldı. Liderler zirvede önemli mesajlar verdi, ardından belgelerin imza töreni gerçekleştirildi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları: 

Kardeşlik bağlarımızla güçlenen ilişkilerimizin, sahip olduğumuz stratejik avantajlar temelinde daha da pekişeceğine inanıyorum. Dayanışma içinde her konuda başarıya ulaşacağımız muhakkaktır. Türk Devletleri Teşkilatımız son derece önemlidir. Geçen yıl teşkilatımıza gözlemci üye olarak katılan Türkmenistan'ın tam üyelik sürecinin kısa sürede tamamlanması bizlere büyük güç katacaktır.

(Rusya-Ukrayna savaşı) İstanbul'da başlatılan müzakere süreci barış görüşmeleri bakımından halen en muteber çerçeveyi oluşturuyor. Tahıl anlaşması ve esir takasıyla, diplomasiye fırsat verilirse barışan giden yolun açılacağını gördük. Putin ve Zelenski ile görüşmelerimizi sürdürüyoruz. 

"KARAYOLU GEÇİŞ ÜCRETLERİ VE VİZELER KALDIRILMALI"

Karayolu geçiş ücretlerinin ve vizelerin kaldırılması veya makul seviyeye çekilmesi, ticaret hacmimizi artıracaktır. 

Türkmen gazının Batı'ya nakline artık başlamamız gerekiyor. Türkmen ve Azerbaycanlı kardeşlerimizle işbirliğine hazırız. Türkmenistan ve Azerbaycan'la ülkemize elektrik nakli konusunda da çalışmaya hazırız. 

ALİYEV: ZENGEZUR KORİDORU'NDA KARAYOLUNUN YÜZDE 60'INI BİTİRDİK

Zirvede konuşma yapan Aliyev'in açıklamalarından satır başları:

Türkiye ile Azerbaycan'ın ticaret hacmi yüzde 45 arttı. Yapılacak yatırımlarla yeni bir altyapı kurulacak.

Zengezur Koridoru'nun açılışıyla ilgili faaliyetlerimizi de sürdürüyoruz. Zengezur Koridoru'nda karayolunun yüzde 60'ını bitirdik. Azerbaycan önemli bir koridor ülke haline geldi. 

Türkmen gazı için üçlü zirve! Erdoğan ve Aliyev'den önemli mesajlar - Resim : 1

AİLE FOTOĞRAFI

Üç lider, toplantı öncesinde aile fotoğrafı çekimine katıldı.

Türkmen gazı için üçlü zirve! Erdoğan ve Aliyev'den önemli mesajlar - Resim : 2

Kaynak: DHA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhammedov