Rusya, Crocus'ta NATO'nun rolü olup olmadığını araştıracak

Ajans Bizim
Rusya NATO Terör saldırısı DEAŞ
Rusya, Crocus'ta NATO'nun rolü olup olmadığını araştıracak
Fotoğraf: DepoPhotos

Rusya Soruşturma Komitesi, Crocus'ta düzenlenen terör saldırısının faillerini ortaya çıkarmak için açılan soruşturmada ABD ve Batılı ülkelerin rolünü de araştıracak. 

TASS’ın haberine göre, Rusya Soruşturma Komitesi, Moskova dışındaki konser salonuna düzenlenen saldırının ardından bazı Devlet Duması milletvekillerinin ABD ve diğer Batılı ülkelerin yetkililerinin terörizmi finanse ettiklerini öne süren başvurusu üzerine cezai soruşturma başlattığını açıkladı.

Açıklamada, "Rusya Soruşturma Komitesi'nin ana soruşturma departmanı, bir grup Devlet Duması milletvekili ve diğer kişilerin ABD ve NATO ülkelerinden üst düzey yetkililerin terörist faaliyetlerin finansmanına katıldıkları yönündeki başvurusunu değerlendirdi” denildi. Açıklamaya göre, bu kapsamda terörizmin finansmanıyla ilgili yasal düzenlemeler yönünden cezai soruşturma başlatıldı

Burisma da soruşturmaya dahil edildi

Komite, Ukraynalı petrol şirketi Ukrayna'da faaliyet gösteren petrol ve gaz şirketi Burisma Holdings’I de soruşturmaya dahil etti. 

Müfettişlerin, Burisma gibi ticari kuruluşlar aracılığıyla alınan fonların, son yıllarda Rusya'da ve yurtdışında önde gelen siyasi ve kamusal figürleri ortadan kaldırmak ve ekonomik zarara yol açmak amacıyla terör eylemleri gerçekleştirmek için kullanıldığını tespit ettiği belirtiliyor. 

ABD makamları şubat ayında eski FBI muhbiri Aleksandr Smirnov'u tutuklamıştı. Kommersant'ın haberine göre göre Smirnov, Joe Biden'in görevden alınmasının yolunu açmak için Biden ailesinin Burisma şirketiyle olan bağlarıyla ilgili yalan ifade vermekle suçlanıyor.

Fonların kaynakları da araştırılıyor

Açıklamada, "Soruşturma, diğer özel servisler ve mali istihbaratla işbirliği içinde, birkaç milyon ABD doları tutarındaki fonların kaynaklarını ve daha sonraki hareketlerini ve Batı ülkelerindeki devlet kurumları, sivil toplum kuruluşları ve kar amacı gütmeyen kuruluşlar tarafından istihdam edilen belirli kişilerin katılımını kontrol etmektedir. Ayrıca, soruşturma ve operasyonel yöntemlerle terör saldırılarının failleri ile yabancı işleyicileri, organizatörleri ve sponsorları arasında bağlantılar kurulmaktadır" denildi.

Soruşturma komitesi daha önce milletvekillerinin Rusya'daki terör saldırılarının ABD ve diğer Batılı ülkeler tarafından organize edildiğine ilişkin başvurularını değerlendirmeye başlamıştı. Ajans, soruşturmanın sunulan verileri kapsamlı bir şekilde inceleyeceğini belirtti. 

Başsavcılık ayrıca Duma milletvekillerinden gelen ve Rusya'daki bazı terör saldırılarının yanı sıra Kuzey Akım-1 ve Kuzey Akım-2 denizaltı doğalgaz boru hatlarındaki patlamaların ABD, Almanya, Fransa ve Kıbrıs'ta bulunan kişi ve kuruluşlar tarafından organize ve finanse edildiğine ilişkin materyallerin de inceleneceğini kaydetti..

Moskova şehir sınırlarının hemen dışında, Moskova Bölgesi'ndeki Krasnogorsk'ta 22 Mart akşamı Crocus konser salonuni hedef alan bir terör saldırısı düzenlenmişti. Saldırıda 144 kişi hayatını kaybetti ve 551 kişi de yaralandı. Rusya, IŞİD-H’nin üstlendiği saldırının ardından Ukrayna olduğunu iddia ediyor, Kiev yönetimi ise bunu yalanlıyor.