Rusya bu görüntülerle çalkalanıyor: Kremlin, Navalny'a savaş açtı!

Rusya Vladimir Putin
Rusya bu görüntülerle çalkalanıyor: Kremlin, Navalny'a savaş açtı!

Rusya'da tutuklu muhalif lider Aleksey Navalny'ın zehirlendiği iddiası, tedavisi ve ardından gözaltına alınmasıyla Rusya karıştı. Navlny'ın Putin hakkındaki iddiaları ise gizli savaşa sebep oldu. Rus televizyonlarında yayılan görüntüler şaşırtan cinsten

Rusya'nın Tomsk şehrinden Moskova'ya gitmek üzere 20 Ağustos 2020'de uçağa binen Navalnıy'ın uçuş esnasında fenalaşması üzerine uçak, Omsk şehrine inmişti. Omsk'taki hastaneye kaldırılan Navalnıy'ın çayına karıştırılan bir maddeyle zehirlendiği öne sürülmüştü.

Navalnıy, 22 Ağustos 2020'de Omsk'tan özel bir uçakla Berlin'deki Charite Hastanesine nakledilmişti. 44 yaşındaki Navalnıy, tedavi gördüğü Almanya'dan döner dönmez Moskova'daki havaalanında 17 Ocak'ta gözaltına alınmıştı. Bunun üzerine Navalny destekçileri Rusya'nın yanı sıra başka ülkelerde de sokağa inerek protesto gösterileri düzenledi. Yalnızca geçtiğimiz gün Navalnıy'ın eşi Yuliya Navalnaya da dahil olmak üzere, 1643 kişi gözaltına alındı. Rus savcıları, Navalny'yı üç buçuk yıl hapis cezasına çarptırmaya hazırlanıyor. Kremlin, bugün gerçekleşecek duruşma öncesinde dünyanın her yerinden yapılan Navalny'ın serbest bırakılması çağrısına kulak tıkayarak atağa geçti. 

Rusya dün, Navalny'ın bir müttefikinin, Moskova'daki bir restoranda bir MI6 ajanıyla buluşmasına ait olduğu iddia edilen görüntüleri ortaya çıkardığını iddia etti. Kremlin destekçisi medya tarafından yayınlanan görüntüler, Navalny'ın 'yabancı bir ajan' olduğunu iddia eder doğrultuda... 

Rusya bu görüntülerle çalkalanıyor: Kremlin, Navalny'a savaş açtı! - Resim : 1

Russia Today tarafından yayınlanan videoda, Vladimir Ashurkov olduğu iddia edilen kişinin İngiliz bir diplomatla görüştüğünü ve Putin'e karşı kampanyalar için fon tartışması yaptığı görülüyor. Navalny'ın yardımcısının çekimlerde net bir şekilde görünmemesine karşın, İngiliz diplomata para için 'yalvardığı' iddia edilirken, görüntülerde bu bölüm yer almadı.

RT, Moskova'daki lüks bir restoranda gerçekleştiği iddia edilen toplantının, sözde MI6 ajanını izleyen Rus karşı istihbarat ajanları tarafından izlendiğini ileri sürdü. Rusya'nın FSB güvenlik servisinden bir yetkili, Rusya'da bir MI6 ikametgahından söz ederek "Rus muhalefetiyle büyükelçiliğin çalışmalarına aktif olarak katılmakla" suçlayarak, "Bir İngiliz politikacının, gizli servisten Rus ajanlarıyla toplantı yaptığını, mali yardım için yalvardığını ve rakiplerine çamur attığını düşünün. Ulusal bir skandal ve güvenlik tehdidi çıkacaktır." ifadeleri kullanıldı. 

Yine videoda, söz konusu kişinin 'iş' kaynakları için fon aradığı duyuluyor. Kimliği açıklanmayan adam, "Daha fazla paramız olsaydı, ekibimizi genişletirdik" ifadelerini kullanıyor. Görüntülerdeki tartışmanın bir başka kısmı ise, Navalny'nin yardımcısının Rus bankası VTB'deki yolsuzluk iddiaları hakkında bir rapor yayınlama planlarını içeriyor.

GÖRÜNTÜLER 2010'DA KAYDEDİLMİŞ 

Görüntülerin 2010'ların başında kaydedildiği ve Aleksey Navalny'ın yakın arkadaşının, sözde İngiliz casusundan nakit ve istihbarat istediğini, yolsuzlukla mücadele çalışmalarının Londra'daki firmalara fayda sağlayabileceğini öne sürdüğünü iddia ediliyor. Görüntülerdeki İngilizin, o zamanlar Rusya'daki İngiltere Büyükelçiliği'nin Siyasi İşlerden Sorumlu İkinci Sekreteri olan James William Thomas Ford olduğu iddia edildi.

 

Kaynak: Haber Global TV

Aleksey Navalny