Rusya karıştı! Navalnıy destekçileri sokağa indi, 'Putin istifa' sesleri yükseliyor

Rusya Vladimir Putin

Rusya'da binlerce kişi, tutuklu Rus muhalif Aleksey Navalnıy'ın serbest bırakılması talebiyle gösteri düzenliyor. Göstericiler "Putin istifa", "Navalnıy'a özgürlük" şeklinde sloganlar attı.

Rusya’nın çok sayıda şehrinde düzenlenen gösterilere binlerce kişi katılırken, başkent Moskova’daki gösteride 3 binden fazla kişi yer alıyor. Polisin göstericilere yönelik zaman zaman sert müdahalelerde bulunduğu görülürken, ülke çapındaki gösterilerde çok sayıda kişi de gözaltına alındı.

Öte yandan, hapse girdikten sonra Youtube kanalından Navalnıy ve ekibi tarafından yayınlanan, Putin ile yakın çevresini hedef alan “Putin için saray: En büyük rüşvetin tarihi” isimli videonun izlenme sayısı da 70 milyona yaklaştı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, dün yaptığı açıklamada, Navalnıy'a destek amaçlı yapılan protesto gösterilerinin "yasa dışı ve kabul edilemez" olduğunu savunmuştu.

Rusya karıştı! Navalnıy destekçileri sokağa indi, 'Putin istifa' sesleri yükseliyor - Resim : 1

"PUTİN İSTİFA" SESLERİ YÜKSELDİ

Rusya’nın doğusunda Navalny’ye destek mitinglerinde büyük olaylar çıkarken, başkent Moskova’da da polis ile göstericiler arasında arbede yaşandı. Moskova’daki Puşkin Meydanı’nda toplanan 2 bine yakın göstericiye polis müdahale ederken, şu ana kadar yalnızca Moskova’da 100’den fazla göstericinin gözaltına alındığı öğrenildi. Göstericiler polisin müdahalesine rağmen Puşkin Meydanı çevresinde gösterilerini sürdürürken, özellikle metro istasyonlarında toplanıp "Putin istifa", "Navalny’ye özgürlük" şeklinde sloganlar attı.

 

NAVALNIY'IN EŞİ DE GÖZALTINA ALINDI

NavalnIy destekçilerinin Moskova’da polise karşı direnişi devam ederken, NavalnIy’In eşi Yulia Navalnaya'nın da Puşkin Meydanı’nda polis tarafından gözaltına alındığı aktarıldı. Gözaltına alınan Yulia Navalnaya ile birlikte Navalnıy’In "Yolsuzlukla Mücadele Vakfı" yöneticileri ve çalışanlarının da polis tarafından gözaltına alındığı ve bu kişilerin gözaltı merkezinde tutulmaya devam edildiği öğrenildi.

14 YAŞINDAKİ ÇOCUĞA GÖZALTI

Moskova ve birçok kentte olaylar büyüyerek devam ederken, Moskova’dan yayılan bir görüntü ülkede tartışmalara neden oldu. Puşkin Meydanı’nda sırt çantalı 14 yaşındaki bir çocuk, "Ben gösterileri izlemeye geldim" demesine rağmen polis tarafından gözaltına alınınca o anın görüntüleri ülkede tepkilere neden oldu. Moskova Çocuk Hakları Temsilcisi Olga Yaroslavskaya, polis tarafından çocuğun gözaltına alınmasını eleştirerek çocuğun durumu ile ilgili inceleme başlattıklarını açıkladı.

Rusya karıştı! Navalnıy destekçileri sokağa indi, 'Putin istifa' sesleri yükseliyor - Resim : 3

SOSYAL MEDYA HESAPLARINA ENGELLEME GELMEYE BAŞLADI

Navalnıy destekçileri, protestoların devam etmesi için sosyal medya hesapları üzerinden çağrı yapmaya devam ederken, Rus telekominikasyon kuruluşu Roskomnazor özellikle ülkenin en büyük sosyal medya kuruluşu olan Vkontakte’de yayın yapan birçok hesabı engelleme kararları çıkardı. Birçok hesabın engellendiğine dair bilgiler gelirken, mahkeme kararları ile daha çok sosyal medya hesabının kapatılması için çalışmaların sürdürüldüğü belirtildi.

KREMLİN TEYAKKUZDA

Rusya’nın başkenti Moskova dahil batı kentlerde de Navalnıy destekçileri yürüyüş için toplanmaya çalışırken, Kremlin Sarayı çevresi başta olmak üzere özellikle Moskova’da polis güvenlik önlemlerini arttırmaya devam ediyor. Kremlin Sarayı çevresine bariyerler kurulurken, çok sayıda polis ve zırhlı araç da bölgeye gönderiliyor.

NAVALNIY'IN TUTUKLANMASI

Rusya'nın Tomsk şehrinden Moskova'ya gitmek üzere 20 Ağustos 2020'de uçağa binen Navalnıy'ın uçuş esnasında fenalaşması üzerine uçak, Omsk şehrine inmişti. Omsk'taki hastaneye kaldırılan Navalnıy'ın çayına karıştırılan bir maddeyle zehirlendiği öne sürülmüştü.

Navalnıy, 22 Ağustos 2020'de Omsk'tan özel bir uçakla Berlin'deki Charite Hastanesine nakledilmişti. 44 yaşındaki Navalnıy, tedavi gördüğü Almanya'dan döner dönmez Moskova'daki havaalanında 17 Ocak'ta gözaltına alınmıştı.

Moskova'nın Himki ilçesindeki polis merkezinde kurulan mahkemede Navalnıy'ın "29 Aralık 2020'den beri denetimli serbestlik süresini defalarca ihlal ettiği" gerekçesiyle dün duruşma yapılmıştı.

Himkinskiy Bölgesel Mahkemesi heyeti, Kremlin'e muhalif Navalnıy'ın 15 Şubat'a kadar 30 gün tutuklu kalmasına karar vermişti.

 

Kaynak: AA

Aleksey Navalnıy