Reuters: Biden istedi, AB Türkiye'ye yaptırım kararını durdurdu

AB ABD Avrupa Birliği Joe Biden
Reuters: Biden istedi, AB Türkiye'ye yaptırım kararını durdurdu

Reuters, diplomatik kaynaklara dayanarak, Avrupa Birliği'nin (AB) TPAO üst düzey yetkililerine yeni yaptırım uygulama kararını dondurduğunu duyurdu. Haberde, AB'nin, ABD Başkanı Joe Biden'ın Türkiye'ye yaptırımların uygulanmaması talebine uyduğu belirtildi.

Reuters ajansı, Avrupa Birliği'nin (AB) 25-26 Mart'taki zirvesinde Türkiye'ye Doğu Akdeniz'deki sondaj faaliyetleri nedeniyle yeni yaptırım uygulama kararını askıya aldığını duyurdu. Ajansa konuşan Avrupalı ve ABD'li yetkililer, bu kararda hem Ankara'nın daha 'yapıcı' bir dil kullanmasının, hem Yunanistan'la istişari görüşmelerin yeniden başlamasının, hem de ABD Başkanı Joe Biden'ın Brüksel'e bu yöndeki çağrısının etkili olduğu belirtildi.

AB'nin ay sonundaki zirvede, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) bazı üst düzey yetkililerini Doğu Akdeniz'de Yunanistan'la yaşanan gerilim nedeniyle 'kara liste'ye alması bekleniyordu. Reuters'ın dört diplomata dayandırdığı haberdeyse, yaptırım planlarının dondurulduğu belirtildi. 

Bir AB diplomatı "Türkiye'den yeni şahısların kara listeye alınması çalışmaları durdu ve artık ekonomik yaptırımlardan söz etmiyoruz" derken, bir diğer diplomat yeni yaptırım girişimlerinin esasında hiç somutlaşmadığını söyledi. Üçüncü bir kaynak "Diplomatik yollara öncelik veriliyor" dedi. 

Reuters'a konuşan diplomatlar, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 9 Ocak'ta Avrupa Komisyonu başkanıyla yaptığı video konferans görüşmesinin ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi ile NATO Genel Sekreteri'yle yaptığı yüz yüze görüşmelerin, 'Türk diplomasisinde bir değişime işaret ettiğini' söyledi. 

AB, Şubat 2020'de TPAO Başkan Yardımcısı Mehmet Ferruh Akalın dahil iki kişiye yaptırım kararı almış, Doğu Akdeniz geriliminin dinmemesi halinde de yeni yaptırımlar uygulanacağı uyarısında bulunmuştu. 

Kaynak: Reuters

Reuters AB Joe Biden Avrupa Birliği