Putin ile ABD'nin yeni Başkanı Biden görüşecekler mi?

ABD Rusya Vladimir Putin Joe Biden
Putin ile ABD'nin yeni Başkanı Biden görüşecekler mi?

3 Kasım 2020'de yapılan seçimlerden zaferle çıkan Joe Biden, yemin ederek ABD'nin 46. Başkanı olarak göreve başladı. Tüm ülkelerin gözü, ABD'nin yeni Başkanı Biden'a çevrilirken, Rusya da ABD'deki siyasi gelişmeleri yakından takip etmeye devam ediyor

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Rus gazetecilerin Biden ile Putin arasında bir görüşmenin olup olmayacağına dair sorularını cevapladı. Peskov, Biden ve Putin arasında bir görüşme gerçekleştirilmesinin henüz planlanmadığını söyledi. Korona virüs salgını nedeniyle liderlerin ikili görüşmeleri azalttığına dikkat çeken Peskov, "Putin ve Biden görüşmesi, şimdiye kadar gündeme gelmedi ve böyle bir görüşmeye dair hiçbir ön hazırlık yapılmadı. Uluslararası anlamda yüz yüze görüşmeler salgın nedeniyle büyük ölçüde azaltılmış durumda. Bu nedenle şu anda böyle bir temas da planlanmıyor" ifadelerini kullandı.

Peskov ayrıca temkinli konuşarak Biden’ın başkanlığının Rusya açısından hiçbir şeyi değiştirmeyeceğini vurguladı, "Rusya, yıllardır olduğu gibi ABD ile iyi ilişkiler aramaya devam edecek. Rusya’nın çabalarına yönelik Washington'dan gelen bir siyasi irade olup olmayacağı tamamen Biden ve ekibine bağlı" dedi.

ABD-RUSYA İLİŞKİLERİNDE İLK ADIM: START ANLAŞMASI

Biden yönetiminin, ABD ile Rusya arasında Obama döneminde 8 Nisan 2010 yılında imzalanan yeni START (Stratejik Silahları Azaltma Anlaşması) anlaşmasının geçerlilik süresinin 5 Şubat 2021’de dolduğu bilgisi üzerine gözler ABD'nin yeni başkanına çevrildi. 

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında yeni yönetimin Rusya ile ilgili politikalarına ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

Biden'ın START-3'ü uzatmayı planladığına ilişkin iddialara yanıt veren Psaki, "ABD'nin Yeni START'ı 5 yıl daha uzatma niyetinde olduğunu teyit edebilirim." diye konuştu.  Psaki, Biden'ın bu anlaşmayı ABD'nin ulusal güvenlik çıkarlarına uygun bulduğunu belirterek, "Yeni START, Rusya'nın nükleer gücünü kısıtlayan tek anlaşma." değerlendirmesinde bulundu.

RUSYA'YA YÖNELİK GENEL POLİTİKA NE OLACAK?

Rusya'ya yönelik genel politikayla ilgili ise Psaki, "Rusya ile ABD'nin çıkarları doğrultusunda çalışsak da bu ülkeyi pervasız ve hasım eylemlerinden dolayı sorumlu tutacağız. Biden, İstihbarat Topluluğuna Solar Winds siber saldırısı ve Rusya'nın 2020 seçimlerine müdahalesi konusunda çalışma talimatı verdi. Aynı şekilde, Rusya'nın Aleksey Navalnıy'a yönelik kimyasal saldırı düzenlediği ve Afganistan'daki Amerikalı askerlerin öldürülmesi için Taliban'a para teklif ettiği iddialarını da araştıracağız." ifadelerini kullandı. 

START ANLAŞMASI NEDİR?

Yeni START, ABD ve Rusya Federasyonu arasında, Stratejik Saldırı Silahlarının Azaltılması ve Sınırlandırılması için Alınacak Önlemlerin resmi adı ile bir nükleer silah azaltma anlaşmasıdır. 8 Nisan 2010'da Prag'da imzalandı ve onaylandıktan sonra 5 Şubat 2011'de yürürlüğe girdi.

Antlaşma, Rusya ve ABD'nin konuşlu nükleer silah başlıklarının sayısını 1,550'ye indirmesini şart koşuyor.

ABD Senatosu 2010'da ABD'nin karada konuşlu füzeler, kıtalararası balistik füze kapasiteli denizaltılar ve nükleer kapasiteli bombardıman uçaklarından oluşan üç kademeli nükleer gücünü modernize etmesi karşılığında, Obama'nın imzaladığı anlaşmayı onaylamıştı. 

Trump'ın Ortak Menzilli Nükleer Kuvvetler (INF) Antlaşmasından 2 Ağustos 2019'da çekilmesi ile New START anlaşması, "ABD ile Rusya arasındaki son nükleer silahları kısıtlama anlaşması" olarak biliniyor.

YAPTIRIM KARARINA RUSYA'DAN TEPKİ GELDİ: DÜŞMANCA

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD'nin,  Kuzey Akım 2 Doğal Gaz Boru Hattı Projesi'nin inşasında yer alan Rus şirketi ve gemisine yönelik yaptırım kararının "düşmanca" olduğunu söyledi.

ABD'nin, Kuzey Akım 2 Doğal Gaz Boru Hattı Projesi'nin inşasında görev yapan Rus bandıralı Fortuna gemisi ile geminin sahibi KVT-RUS adlı şirkete yönelik yaptırım kararı almasını değerlendiren Zaharova, "Kuzey Akım 2 projesinde yer alanlara yönelik düşmanca eylemler, ABD'nin enerji alanında kendi çıkarlarını güttüğünü doğruluyor." dedi. Zaharova, tek taraflı yaptırımların Rusya ile ABD arasındaki ilişkileri daha da kötüleştirdiğini vurgulayarak, "Bu, adil rekabeti açıkça göz ardı etmek demektir. Hukuka aykırı kısıtlayıcı tedbirler, ülkemizin uluslararası arenadaki ilkeli çizgisini etkilemez." diye konuştu.

"UMARIZ YENİ YÖNETİM İLİŞKİLERİ DAHA KÖTÜLEŞTİRMEZ"

Beyaz Saray'a gelen ekibin daha dengeli bir yol izleyeceğini umduklarını belirten Zaharova, "(Biden yönetiminin) Rusya-ABD ilişkilerini daha da kötüleştirmeyeceğini umuyoruz." ifadesini kullandı. Zaharova, Rusya'nın ikili ilişkileri kötüleştiren taraf olmayacağını dile getirdi.

 

Kaynak: Haber Global TV

Joe Biden