Macron: Afrika'ya aşı gönderirsek güvenilir oluruz

ABD Fransa Emmanuel Macron Avrupa Birliği
Macron: Afrika'ya aşı gönderirsek güvenilir oluruz

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ABD ve Avrupa Birliği'nin (AB), Afrika ülkelerine aşı temin etmesinin Batı'nın ciddiye alınmasını ve güvenilir olmasını sağlayacağını, aksi takdirde "Batı'nın gücünün" kağıt üzerinde kalacağını ifade etti.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın liderliğinde video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen G7 Liderler Zirvesi’nde Almanya, ABD, Fransa, İngiltere, İtalya, Japonya, Kanada ve Avrupa Birliği (AB) liderleri bir araya geldi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, video konferans yoluyla katıldığı konferansta, ABD ve AB'nin ortak geleceği olduğunu ve beraber çalışması gerektiğini vurguladı. Macron, "Tekrar beraber çalışmak isteyen AB ve ABD, iklim, demokrasileri ve özellikle ifade özgürlüğünü koruma konusunda verimli çok taraflı çalışmalar yapacak" dedi.

"AFRİKA'YA AŞI TEMİN EDERSEK GÜVENİLİR OLURUZ" 

AB ve ABD’nin Afrika'ya aşı temin etmeleri gerektiğini ifade eden Macron, "Afrika kıtasında 6.5 milyon sağlık personeli var, Afrika’ya destek için 13 milyon aşı tedarik etmemiz gerekiyor. Bu miktar, bizim aşı siparişimizin sadece yüzde 0.43'ünü oluşturuyor" ifadelerini kullandı.

Afrika'ya aşı temin etmenin önemli olduğunu söyleyen Macron, "Afrika’ya aşı tedarik edersek, Batı ülkeleri olarak güvenilirliğimiz artar ve Batı’nın Afrika’da varlığı olur, değer görür" dedi. Macron ayrıca, aşıların mümkün olan en kısa sürede Afrika’ya gönderilmesi gerektiğini de söyleyerek, "Bizim aşıları göndermemiz 6 ay veya 1 yılı bulursa, Afrika ülkelerinin talebine Rusya ve Çin cevap verebilir. Afrika’nın aşıyı, Rusya ve Çin gibi başka ülkelerden alması durumunda ABD ve AB'nin, Batı'nın gücü sadece kağıt üzerinde kalır" dedi.

"AVRUPA'DA BARIŞ İÇİN RUSYA'YI NE ALTTAN ALMALI NE DE FAZLA TALEPKAR OLMALIYIZ" 

NATO’nun güvenlik ajandasının yenilenmesi gerektiğini vurgulayan Macron, "Ortak güvenlik ajandasının yenilenmesi için Rusya ile diyalogumuzda ne alttan almalı ne de fazla talepkar olmalıyız. Rusya ile kurulacak bu tür bir diyalog, Avrupa'da barış içinde yaşamanın anahtarı" dedi.

Konuşmasında bölgesel sorunları çözmenin önemine dikkat çeken Macron, "Sahel'den Irak'a kadar terörle mücadele ediyoruz. Suriye, Karabağ, Doğu Akdeniz konularında tüm müttefiklerimize saygı duyarak, birlikte nasıl uyumlu bir şekilde çalışacağımıza bakmalıyız. İran da burada önemli bir konumda" ifadelerini kullandı.

"NATO'NUN BEYİN ÖLÜMÜ GERÇEKLEŞTİ" AÇIKLAMASININ GEÇERLİLİĞİNİ SAVUNDU

Macron, geçen yıl "NATO'nun beyin ölümü gerçekleşti" yönündeki açıklamasının halen geçerliliğini koruduğunu vurguladı.

"Ülkeler, NATO bünyesinde gelecek yıllardaki eylemleri belirleyecek yeni (güvenlik) anlayışını oluşturması gerekiyor." değerlendirmesinde bulunan Macron, bunu yaparken Rusya ile ilişkilerin sürdürülmesi ancak bu ilişkinin hoşgörüye dayanmaması gerektiğini ifade etti.

Macron, Sahel bölgesinde Irak, Suriye, Dağlık Karabağ ve Doğu Akdeniz'de güvenlik konusunun önemli olduğunu, bu konuda ülkeler arasında iş birliğinin yapılması gerektiğini dile getirdi. 

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Avrupa'nın güvenlik sorunlarına kendisinin çözüm bulması gerektiğini kaydetti.

GÜNEY AFRİKA'DA SAĞLIK ÇALIŞANLARINA AŞI UYGULANMAYA BAŞLANDI

Afrika'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarının en sık görüldüğü ülke olan Güney Afrika Cumhuriyeti'nde sağlık çalışanlarına yönelik Kovid-19 aşılama çalışmalarına başlandı. 

Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, ilk etapta 2260 sağlık çalışanına ABD'li ilaç şirketi Johnson&Johnson'ın ürettiği Kovid-19 aşısı uygulandı. Açıklamada, Güney Afrika'da Kovid-19 aşı programının ilk etabında, genel nüfusa kıyasla dört kat daha fazla Kovid-19'a yakalanma riski taşıyan sağlık çalışanlarına odaklanıldığı belirtildi. Programa göre aşılama çalışmalarının ilk etabında ülke genelinde 500 bin sağlık çalışanının aşılanması planlanıyor. 

Ülkede salgının sürecinde 40 binden fazla sağlık çalışanı Kovid-19'a yakalanırken, 600'den fazla sağlık çalışanı virüs nedeniyle hayatını kaybetti.

Güney Afrika, AstraZeneca aşılarını, ülkedeki mutasyona uğramış Kovid-19 türünde daha az etkili olduğu gerekçesiyle kullanmaktan vazgeçmişti. Johnson&Johnson'dan toplam 9 milyon doz aşı güvencesi alan ülke, 80 bin dozluk ilk partiyi 16 Şubat'ta teslim almıştı.

Kaynak: İHA

Fransa Emmanuel Macron ABD Avrupa Birliği