İtalya ve Yunanistan'da yangınlar sürüyor: 'Emsalsiz bir felaket!'

yunanistan Türkiye İtalya Doğu Akdeniz Akdeniz

Orman yangınları Avrupa'nın güneydoğusunda etkinliğini sürdürüyor. Ülkemizde devam eden yangınların yanı sıra Yunanistan'da ve İtalya'da da pek çok farklı noktada mücadeleler sürüyor. Yetkililer acı tabloyu "Emsalsiz bir felaket" ifadesiyle yorumluyor...

Ciğerlerimizi dağlayan, yüreğimizi burkan yangınlar, ülkemizin farklı noktalarında etkisini sürdürüyor. Söndürme çalışmaları var gücüyle devam ederken sıcak havalar, yangınların da yardımıyla etkisi artan rüzgar gibi etkenler de mücadeleyi güçleştiren detaylar olarak öne çıkmakta.

Yangınların kontrolünü zor kılan bir başka faktör de “iklim” olarak dikkat çekiyor. Avrupa'nın güneydoğusu 1980'lerin ortasından bu yana en sıcak yazı yaşamakta. Yunanistan'da da sıcaklıklar 40 derecenin üzerine çıktı. Komşu'da da orman yangınları devam ediyor.

İtalya ve Yunanistan'da yangınlar sürüyor: 'Emsalsiz bir felaket!' - Resim : 1

EVDEN ÇIKMAYIN UYARISI!

Yunanistan'ın yanı sıra İtalya'nın da güneyinde Sicilya ve Sardinya bölgelerinde orman yangınları etkili olmakta. Sırbistan, Bosna Hersek ve Bulgaristan'ın da dahil olduğu civar ülkelerde yetkililer, insanlara günün sıcak saatlerinde evlerinde kalmalarını, çalışma saatlerinin sıcak hava dalgasına göre belirlenmesini ve hamileler ile yaşlıların evden çıkmamaları gerektiğini tavsiye ediyor.

Benzer uyarılar Yunanistan'da da İtalya'da da yapılıyor. Peki bu iki ülkede mücadele ne durumda?

İtalya'da Sardinya'nın batısında aralarında turistlerin de dahil olduğu yaklaşık bin kişi hafta sonunda tahliye edildi. Bölge valisi Christian Solinas Pazar günü olağanüstü hal ilan ederek, “Bu emsali olmayan bir felaket” dedi.

Fransa'dan ve Yunanistan'dan toplam dört yangın söndürme uçağı İtalya'nın havadan mücadele ekibine dahil oldu. Cumartesi günü Bonacardo köyünde yaklaşık 20 bin hektarı aşkın alan kül olurken kurtarma ekiplerinin çabasına rağmen çiftliklerde mahsur kalan yüzlerce hayvan can verdi.

İtalya ve Yunanistan'da yangınlar sürüyor: 'Emsalsiz bir felaket!' - Resim : 2

Maria Giovanna Campus'un Facebook'tan paylaşımı

TARİHİ AĞAÇ YANDI!?

Cuglieri köyünde ise bölgenin sembolü olan bin yıllık zeytin ağacı yandı. Emekli arkeolog Maria Giovanna Campus köyden yaptığı paylaşımda “Bu sabah ağacın gövdesi yanmaya devam ediyordu” ifadelerini kullandı:

“Turistlere gururla onun varlığını gösteriyorduk. Ancak onu ihmal ettik ve alevlere bıraktık... Çevresini temizlemek, onu korumak için yeterli olurdu.”

İtfaiye ekiplerinin koordinasyonundan sorumlu Gianfilippo Micillo ise yangınların küresel ısınma ile bağlantılı olduğunu belirtti. “Hiç kuşkusuz İtalya, gittikçe daha sıcak bir yer olmaya devam ediyor” diyen Micillo, ekim ayına kadar süren sıcaklar nedeniyle bitkilerin kuruduğuna dikkat çekiyor.

Yunanistan'ın güneyinde başkent Atina'nın da bulunduğu Attika bölgesinde de yangınlar devam etmekte. Attika'nın doğusunda yer alan Stamata ve Rodopoli köylerinde yaşayan halka acil durum mesajları iletilirken bildirimde şu ifadeler yer aldı:

“Eğer; Stamata, Rodopoli, Ekali, Drosia veya Dionysos'ta yaşıyorsanız bacalarınızı, pencerelerinizi ve kapılarınızı, kıvılcımların binaya girmemesi için kapalı tutun.”

YUNANİSTAN'DA FARKLI NOKTALARDA YANGINLAR...

Dionysos Belediye Başkanı Yiannis Kalafatelis Galini bölgesinin boşaltıldığını ve alevlerin Dionysos'a doğru ilerlediğini söyledi. Bölgede devam eden söndürme operasyonunda, yerde mücadele eden ekiplere ek olarak dört yangın söndürme uçağının ve beş helikopterin görev yaptığı aktarıldı.

O esnada Atina'nın güneyindeki Vyronas'ın ormanlık alanında çıkan yangına da 15 itfaiyeci, 7 itfaiye kamyonu ve 1 helikopter ile müdahele edildi. Yunan otoriteler, 30 yılı aşkın bir süredir böyle bir sıcak hava dalgası görülmediğini vurgularken tüm kapasiteleriyle yangınlara karşı savaştıklarını vurguladı.

Pazar günü ülke genelinde 24 saat içinde 100 yangına müdahale ederken ülkenin en çok ziyaret edilen antik yapısı olan Atina Akropolisi de ziyaretçilere kapatıldı. 1987'de Yunanistan'da bir hafta etkili olan sıcak hava dalgasında bini aşkın insan yaşamını yitirmişti.

1987'DEN BERİ EN KÖTÜ DALGA...

1987'den beri en kötü sıcak hava dalgasının yaşandığını aktaran Başbakan Kiriakos Miçotakis, uzun süreli elektrik kesintisi yaşanmaması için de yoğun olarak çalıştıklarını söyledi. Cumartesi günü Atina'ya yakın bir ormanlık bölgede 5 farklı noktada çıkan yangına 200 orman işçisi, 45 arazöz, altı uçak, sekiz helikopter ve iş makinaları müdahale etmişti.

Aynı zamanda bu sabah geçilen haberlere göre Yunanistan ve İtalya'daki yangınlar sürüyor. İtalya'da ülke genelinde 300'e yakın yangın devam ediyor. Yunanistan'da ise Mora Yarımadası'ndaki Zeria ve Ahaia bölgesinde önceki gün başlayan orman yangınları etkisini sürdürüyor.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

Kaynaklar: The New York Times, Reuters, Ekathimerini, BBC

Kaynak: Web Özel

İtalya Yunanistan yunanistan'da orman yangını orman yangınları