İtalya Başbakanı Meloni'den Ukrayna açıklaması: Geri adım atmak hata olur

Rusya Ukrayna Savaşı İtalya Avrupa AB Volodimir Zelenski Emmanuel Macron Dünya haberleri Gündem haberleri
İtalya Başbakanı Meloni'den Ukrayna açıklaması: Geri adım atmak hata olur

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Ukrayna’yı desteklemeye devam edilmesi gerektiğini açıkladı. Kamuoyundaki yorgunluğun farkında olduğunu söyleyen Meloni, "Ama geri adım atmak hata olur. Bu çatışmayı, bir çözüme kavuşturmanın temel yolu Ukrayna’nın rekabetçi olmasına izin vermektir." dedi.

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Ukrayna’daki savaşa dair kamuoyundaki yorgunluğun farkında olmaları gerektiğini ama bu konuda geri adım atmanın da hata olacağını belirtti.

İtalyan ANSA ajansının 2023 fotoğraf albümünün tanıtımına video konferans yöntemiyle bağlanan Meloni, Ukrayna’nın direnişinin savaşı kendilerinden uzakta tuttuğunu ifade ederek, "Basit anlamda Ukrayna'yı desteklemeye devam etmek doğru çünkü uluslararası hukuk kurallarının çiğnenmesine izin verirsek kriz senaryoları çoğalacaktır." dedi.

Roma’nın Kiev’e desteğini teyit eden Meloni, "Bununla beraber kamuoyundaki yorgunluğun farkında olmalıyız. Bunu kimse inkar etmedi." diye konuştu.

Zorlukları anladığını dile getiren Meloni, "Ama geri adım atmak hata olur. Bu çatışmayı, bir çözüme kavuşturmanın temel yolu Ukrayna’nın rekabetçi olmasına izin vermektir. Sahadaki güçler arasında bir denge yoksa çözüm için masaya oturmanın anlamı yok." ifadelerini kullandı.

ZELENSKİY-MACRON GÖRÜŞMESİ: SAVUNMA PAKETİ KONUŞULDU

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile "Fransa'nın, Ukrayna'nın ateş gücünü artıracak yeni savunma paketini" görüştüğünü 10 Aralık'ta bildirdi.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda temaslarda bulunmak üzere gittiği Arjantin'de Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile telefonda görüştüğünü ifade etti.

Zelenskiy, görüşmede, Macron'a cephe hattındaki gelişmeler hakkında bilgi verdiğini ve askeri destekleri için teşekkür ettiğini belirtti.

Görüşmede, "Ukrayna'nın öncelikli ihtiyaçlarını ve ülkesinin ateş gücünü önemli ölçüde artıracak Fransa'nın yeni savunma paketini" ele aldıkları bilgisini paylaşan Zelenskiy, F-16 uçakları eğitim programının ikinci aşaması için Ukraynalı pilotları kabul etmeye hazırlandıkları için Fransa'ya teşekkür ettiğini bildirdi.

Zelenskiy, "Rusya'nın tüm engellemelerine rağmen halihazırda 7,5 milyon ton yükün taşındığı tahıl koridorunun işleyişi hakkında bilgi verdim. Ayrıca Avrupa Konseyi Zirvesi'nde Ukrayna'nın AB'ye katılım müzakerelerinin başlatılmasının önemini vurguladım. Ukrayna, AB Komisyonunun gerekli tüm tavsiyelerini yerine getirdi." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA