Zelenski soluğu ABD'de aldı

Rusya Ukrayna Savaşı Ukrayna ABD Volodimir Zelenski
Zelenski soluğu ABD'de aldı

Joe Biden yönetiminin Ukrayna için askerî mühimmat ve para yardımını Kongre’den bir türlü geçirememesi sonrası zor durumda kalan Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, krizi aşmak ve para yardımı bulmak için ABD’ye gitti.

Arjantin’de aşırı sağcı Başkan Javier Milei'nin göreve başlama törenine katılan Ukrayna Devlet Başkanı, Başkan Joe Biden’ın daveti üzerine Buenos Aires’ten Washington’a gitti.

Başkan Biden ile görüşecek olan Zelenski’nin ayrıca, askerî yardımı bloke eden ABD Temsilciler Meclisi'nin yeni başkanı Cumhuriyetçi Mike Johnson ile de yarın bir araya gelmesi bekleniyor.

Biden yönetiminin gelecek yıl için Ukrayna’ya vermeyi planladığı 61 milyar dolarlık devasa yardım Kongre tarafından engellenmişti. ABD yönetimi, Ukrayna'ya silah yardımı için ayrılan paranın "bitmek üzere" olduğunu belirtiyor.

Bu arada, ABD Temsilciler Meclisi üyesi Matt Gaetz, ABD’nin, Zelenskiy’e Rusya ile barış görüşmesi yapmaya ikna etmesi gerektiğini söyledi.

ACİL İHTİYAÇLAR

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, "Rusya’nın Ukrayna'ya yönelik füze ve insansız hava aracı saldırılarını yoğunlaştırdığı bir dönemde iki lider Ukrayna'nın acil ihtiyaçlarını ve bu kritik dönemde ABD'nin desteğinin devam etmesinin hayatî önemini görüşecek" dedi.

Bir parlamento kaynağı, Cumhuriyetçi lider Mitch McConnell ve Demokrat Senato çoğunluk lideri Chuck Schumer'in de Zelenskiy'i Salı günü kendileriyle görüşmeye davet ettiklerini söyledi.

ABD, Rusya'nın Şubat 2022'deki taarruzundan bu yana 110 milyar dolardan fazla taahhütte bulunarak Kiev'e en büyük askerî desteği sağlayan ülke konumunda.

ARTIK AÇIK ÇEK YOK

Ancak Joe Biden'ın Ukrayna'yı malî ve askerî olarak desteklemeye devam etme sözü Kongre tarafından tehlikeye atılıyor. Kongre, geçen hafta, Başkan Biden'ın ısrarla talep ettiği, Ukrayna ve İsrail'e yönelik fonları da içeren 106 milyar doların üzerindeki büyük bir paketi engelledi.

Joe Biden, yeni fonların bloke edilmesinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e "en büyük hediye" olacağı uyarısında bulunmuş ve Putin’in Ukrayna'yı ele geçirmeyi başarması halinde "orada durmayacağını" söylemişti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de dün yaptığı açıklamada ABD'nin Ukrayna'ya "yardım edecek kaynaktan zaten yoksun kaldığını" söyleyerek alarm çanlarını çaldı.

Bir önceki Başkan Donald Trump'a yakın olan Senatör James Vance gibi bazı Cumhuriyetçiler, Ukrayna'ya "açık çek vermeyi” reddediyor. Aşırı sağcı Vance, dün yaptığı açıklamada "61 milyar dolar, 100 milyar doların yapamadığı neyi başaracak?" diye sordu.

Cumhuriyetçi Kongre üyeleri, oyları karşılığında ABD'nin göç politikası konusunda önemli tavizler talep ediyor. ABD yardımının kesilmesi, yaz aylarındaki karşı saldırısı umduğu toprak kazanımlarını sağlayamayan Kiev için bir felâket senaryosu olabilir.

Kaynak: Ajans Bizim