İsrail-Hamas savaşında 14. gün! İsrail Gazze'ye ölüm yağdırıyor

Gazze İsrail Filistin Binyamin Netanyahu Joe Biden ABD Birleşmiş Milletler

İsrail ablukasındaki Gazze'den son dakika haberleri gelmeye devam ediyor. Gazze sınırından görüntü paylaşan Netanyahu, "kara harekatına hazırız" mesajı verdi. İsrail Savunma Bakanı Gallant ise 3 aşamalı Hamas'la savaş planını açıkladı.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail'e "Aksa Tufanı" adıyla kapsamlı saldırı başlatmıştı. Gazze'den İsrail yönüne binlerce roket atılırken Filistinli silahlı gruplar Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı'na baskın düzenleyerek burayı ele geçirmişti. Silahlı gruplar daha sonra buradan İsrail içindeki yerleşim yerlerine girmiş, İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi'ne saldırı başlatmıştı.

İsrail'in Gazze'ye en ölümcül saldırısı 17 Ekim'de yaşandı. İsrail, el-Ehli Baptist Hastanesi'ni bombaladı, saldırıda 471 kişi hayatını kaybetti, 28'i ağır olmak üzere 342 kişi de yaralandı. Olay sırasında hastanede sadece hastalar değil, bombardımandan kaçarak binaya sığınan yüzlerce kişi de vardı. Hamas misilleme olarak Tel Aviv'e roket saldırısı düzenledi.

KARA HAREKATI BAŞLIYOR MU?

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, "Piyade birlikleri Gazze sınırı yakınında toplandı. Yakında Filistin yerleşimlerini içeriden görecekler. Emir gelecek" diye konuştu. Bununla birlikte İsrail, Türkiye dahil bölge ülkelerdeki büyükelçi ve diplomatlarını geri çağırdı. Bu iki gelişme kara harekatının eli kulağında yorumlarına neden oldu. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da Gazze sınırına yaptığı ziyarette askerlerle çekilmiş bir görüntüsünü paylaşarak "hazırız" mesajı verdi. 

İsrail-Hamas savaşında son dakika gelişmeleri...

BIDEN: 2 AMERİKALININ SERBEST BIRAKILMASINI SAĞLADIK

ABD Başkanı Joe Biden, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, "Bugün İsrail'e yönelik korkunç terör saldırısı sırasında Hamas tarafından rehin alınan iki Amerikalının serbest bırakılmasını sağladık. Hemşehrilerimiz son 14 günde büyük bir çile yaşadı, yakın zamanda ailelerine kavuşacak olmalarından büyük mutluluk duyuyorum." ifadelerini kullandı.

İSRAİL 2 ABD'LİNİN SERBEST BIRAKILDIĞINI DOĞRULADI

 İsrail-Hamas çatışmaları devam ederken, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları farklı milletlerden birçok kişiyi esir olarak Gazze Şeridi’nde tutuyor.

Bugün el-Kassam Tugayları’nın sosyal medya hesabı aracılığıyla yaptığı 2 ABD vatandaşının serbest bırakıldığına ilişkin açıklamasına İsrail’den yanıt geldi.

İsrail Savunma Kuvvetleri Sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari yaptığı açıklamada, Judith Raanan ve kızı Natalie Raanan’ın Hamas tarafından serbest bırakıldığını ve İsrail askerlerinin koruması altında olduğunu söyledi. 

FİLİSTİN BAŞBAKANI IŞTİYYE: İSRAİL'E DESTEK VERMEK, ÖLDÜRME RUHSATI VERMEK DEMEK

Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, CNN’e verdiği röportajda, Hamas’ın İsrail’e yönelik düzenlediği Aksa Operasyonu’nu kınamayacağını belirterek, “İsrail’e körü körüne destek vermek, öldürme ruhsatı vermek demek” dedi.

İSRAİL'DEN KUDÜS HASTANESİNE 'BOŞALTIN' UYARISI!

 Son dakika haberine göre, İsrail 13 bin sivilin bulunduğu Kudüs Hastanesine 'boşaltın' uyarısı yaptı. 

HİZBULLAH, İSRAİL'E YENİ SALDIRI DÜZENLEDİĞİNİ AÇIKLADI

 Lübnan’daki Hizbullah, dün öldürülen bir sivile karşılık olarak İsrail ordusuna yeni saldırı düzenlediğini bildirdi.

Hizbullah tarafından yapılan açıklamada, sınırdaki El-Abad askeri noktasına yakın bir bölgede dün aralarında gazetecilerin de olduğu 9 kişinin mahsur kalması, ardından Lübnanlı Abdullah Rabi'nin öldürülmesine karşılık İsrail’e saldırı düzenlendiği kaydedildi.

KİLİSE SALDIRISINDA ÖLÜ SAYISI 20'YE ÇIKTI

 İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'nde yerinden edilen Filistinlilerin sığındığı tarihi kiliseye düzenlediği saldırıda ölü sayısı 20'ye çıktı. Konuya ilişkin açıklamada, İsrail'in dün doğrudan Rum Ortodoks Kilisesi'ni hedef alması sonucu ölenlerin sayısının 18'i Hristiyan 20 kişiye ulaştığı belirtildi.

KASSAM TUGAYLARI: ABD'Lİ 2 ESİR SERBEST BIRAKILDI

Kassam Tugayları: Katar'ın çabalarına yanıt olarak iki ABD'li esiri (anne ve kızı) insani gerekçelerle serbest bıraktık.

MISIR DIŞİŞLERİ: REFAH'I KAPALI TUTMUYORUZ

Mısır Dışişleri Bakanlığı: Refah Sınır Kapısı'nı kapalı tutmuyoruz, Mısır yabancı vatandaşların Gazze'den çıkışının engellenmesinden sorumlu değil.

SİSİ'DEN 'FİLİSTİN DAVASI BİTEBİLİR' UYARISI

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi: Sivillerin Gazze'den Sina'ya göçü son derece tehlikelidir ve Filistin davasını tamamen bitirebilir. Barış sürecini yeniden canlandırmamız gerekiyor.

İSRAİL'DE SİLAH RUHSATI BAŞVURULARINDA PATLAMA

İsrail Ulusal Güvenlik Bakanlığı: Savaşın başlangıcından bu yana yaklaşık 100 bin silah ruhsatı talebi yapıldı. Yılbaşından bu yana yaklaşık 26 bin silah taşıma ruhsatı verildi.

"GAZZE'DE HAMAS'A KARŞI SAVAŞ 3 AŞAMALI OLACAK"

İsrail Savunma Bakanı Gallant, "Gazze'de Hamas'a karşı savaş 3 aşamalı olacak. Şu anda Hamas'ı yenilgiye uğratmak ve yok etmek için liderlerini yok etmek ve altyapıya zarar vermek amacıyla hava saldırıları ve ardından kara manevrasıyla askeri bir harekatın yürütüldüğü ilk aşamadayız. 2. aşamada savaş devam edecek ancak İsrail birlikleri direniş noktalarını ortadan kaldırmaya odaklanacağı için daha düşük yoğunlukta olacak. 3. aşamada Gazze Şeridi'nde yeni bir güvenlik rejimi oluşturulacak. İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki günlük yaşamdaki sorumluluğu ortadan kaldırılacak. İsrail vatandaşları ve Gazze çevresindeki sakinler için yeni bir güvenlik gerçekliği yaratılacak" dedi.

BM GENEL SEKRETERi GUTERRES REFAH SINIR KAPISI'NDA

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze ile Mısır arasındaki Refah Sınır Kapısı'nın Mısır tarafında yaptığı konuşmada yardım kamyonlarının mümkün olduğu kadar çabuk Gazze'ye taşınması gerektiğini söyledi. Guterres, "Gazze'ye insani yardımın koşullarını açıklığa kavuşturmak ve kısıtlamaları sınırlandırarak kamyonların hareket edebilmesi için Mısır, İsrail ve ABD ile aktif olarak temas halindeyiz" dedi. 

GAZZE'DE ÖLDÜRÜLENLERİN SAYISI 4 BİN 137'YE YÜKSELDİ

 Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda ölen Filistinlilerin sayısının 4 bin 137'ye yükseldiğini duyurdu. 13 binden fazla yaralı olduğu açıklandı. 

BATI ŞERİA'DA 80 FİLİSTİNLİ GÖZALTINA ALDI

 Filistin Esirler Cemiyetinden yapılan yazılı açıklamaya göre, İsrail güçleri, Batı Şeria'da gece saatlerinde başlattığı gözaltı operasyonlarını sabah saatlerinde de sürdürdü. Batı Şeria'nın Ramallah, El Halil, Beytullahim, Nablus ve Tulkerim kentlerinde aralarında Yasama Konseyi üyelerinin yanı sıra 2 gazeteci ve eski esirlerin de bulunduğu 80 Filistinli, İsrail güçlerince gözaltına alındı. Açıklamada, İsrail'in "Filistin halkına karşı sistematik intikam operasyonlarını başlattığı 7 Ekim'den bu yana Batı Şeria'da gözaltına aldığı Filistinlilerin sayısının 930'u aştığı" ifade edildi.

"UKRAYNALILARI GIDASIZ BIRAKMAK SAVAŞ SUÇU DA GAZZELİLERİ GIDASIZ BIRAKMAK DEĞİL Mİ?"

Ürdün Dışişleri Bakanı Safedi: Halkımız soruyor, Ukraynalıları gıda ve ilaçtan mahrum bırakmak savaş suçu oluyor da Gazzeliler mahrum bırakılınca neden savaş suçu olmuyor?

MISIR'DAN YARDIM AÇIKLAMASI: GİREMİYORUZ, HER DAKİKA BOMBA DÜŞÜYOR

Mısır Gıda Bankası Başkanı Muhsin Serhan, "Refah'tan Gazze'ye giremememizin sebebi İsrail ordusunun yoğun bombardımanı. Sekiz gündür sınırda bekliyoruz ve her dakika bir bomba düşüyor" dedi.

KİLİSE SALDIRISINDA 18 FİLİSTİNLİ ÖLDÜ

İsrail'in Gazze'deki Rum Ortodoks Kilisesi'ne düzenlediği saldırıda 18 Hristiyan Filistinli öldürüldü.

BM: TÜM TARAFLARLA TEMAS İÇİNDEYİZ

Birleşmiş Milletler (BM) Gazze'ye yardım operasyonunun mümkün olduğunca hızlı başlaması için tüm taraflarla temas içinde olduğunu duyurdu. 

İSRAİL: ORDUMUZ SAVAŞIN SON AŞAMASINA HAZIRLANIYOR

 İsrail ordu sözcünden yeni açıklama geldi. Sözcü,  Lübnan Hizbullahı konusunda stratejimiz şu: Onlar bizi vurursa biz de onları vururuz. Hava kuvvetlerimiz Gazze'yi onlarca yıldır görülmeyen bir oranda vuruyor, ordumuz savaşın sonraki aşamasına hazırlanıyor.

BATI ŞERİA'DA MÜLTECİ KAMPINDA ÇATIŞMA: ÇOK SAYIDA ÖLÜ VAR

Filistin Sağlık Bakanlığı: Batı Şeria’da Nur Şems mülteci kampında İsrail güçleriyle yaşanan çatışmada 5’i çocuk 13 kişi öldü.

İSRAİL: KİRYAT SHMONA TAHLİYE EDİLECEK

İsrail Savunma Bakanlığı, İsrail'in Lübnan sınırındaki Kiryat Shmona kasabasında yaşayanları tahliye etmeyi planladıklarını açıkladı. İsrail askerlerinin ve Lübnan'daki militanların karşılıklı ateş açtığı sınıra yakın kasabada yaşayanların devlet destekli misafirhanelere taşınacağı belirtildi.

İSRAİL GAZZE'DE 6 EVE HAVA SALDIRISI DÜZENLEDİ

 Gazze'deki İçişleri Bakanlığının Telegram hesabından yapılan açıklamada, İsrail savaş uçaklarının Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentinde sivillerin yaşadığı 6 evi hedef aldığı belirtildi.

Açıklamada, hava saldırılarında 9 kişinin öldüğü, 60 kişinin de yaralandığı ifade edildi.

BIDEN'DAN İSRAİL'E TAM DESTEK

İsrail ziyaretinin ardından ülkesine dönen ABD Başkanı Joe Biden, ulusa seslendi. Biden konuşmasında, Kongre’ye Ukrayna ve İsrail için acil bütçe talebi gönderileceğini ve İsrail için daha önce benzeri görülmemiş destek isteyeceklerini söyledi.

İSRAİL KİLİSEYİ VURDU

Gazze'deki İçişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze'de Rum Ortodoks Kilisesi'ni hedef aldığını duyurdu. Yerinden edilen yüzlerce Filistinlinin sığındığı kilisede İsrail saldırısı sonucu "çok sayıda kişinin öldüğü ve yaralandığı" aktarıldı. Saldırıda tarihi kilisede ciddi hasar meydana gelirken, kilisenin yakınında bulunan bir bina da yıkıldı.

Filistin resmi ajansı WAFA'da saldırıda aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu en az 8 kişi öldü, onlarca kişi yaralandığını duyurdu. 

Kaynak: Haber Global TV

İsrail gazze İsrail Hamas savaşı filistin