İran'ın İsrail saldırısının perde arkası!

İran İsrail ABD İngiltere suriye Filistin

Misilleme operasyonu sonrası, İran da İsrail de kendini kazanan ilan etti. Ama madalyonun öteki yüzü farklı... İran'ın balistik füzelerinin yarısı fiyasko denilebilecek performans gösterdi. İsrail ise saldırıyı ancak müttefiklerinin yardımıyla püskürtebildi.

300'ü aşkın füze ve insansız hava araçları İran'ın dört bir yanından ateşlendi. İsrail'e beklenen misilleme Orta Doğu'daki 40 yıllık gölge savaşı, açık çatışmaya çevirdi.

Gökyüzünü aydınlatan İHA ve füzeler, 13 Nisan'ı 14 Nisan'a bağlayan gece Irak, Suriye, Ürdün ve işgal altındaki Filistin topraklarının üzerinden uçtu.

Hedefteki yerlerden biri, büyük bir istihbarat üssü olan Nevatim'di. 1 Nisan'da İran'ın Şam'daki konsolosluğunu vuran f-35 savaş uçağı, bu hava üssünden havalanmıştı.

İsrail ordusu, saldırının ardından hava üssünde oluşan küçük çaplı hasarın görüntüsünü yayınladı.

İran operasyonu büyük bir başarı olarak sunsa da, madalyonun diğer yüzü farklı...

Wall Street Journal gazetesine konuşan ABD'li 3 yetkili, İran'ın operasyonda kullandığı balistik füzelerin neredeyse yarısının ya fırlatılamadığını ya da hedefe ulaşamadan düştüğünü iddia etti.

Ayrıca İran'ın ateşlediği füze ve İHA'ların neredeyse tamamı, hava savunma sistemi tarafından engellendi.

Politico gazetesi ise İran'ın saldırısının zaten başarısız olmak için tasarlandığını yazdı. Tahran yönetiminin ilk kez kendi topraklarından İsrail'e saldırarak, bir tabuyu yıkmak istediği ancak, ölümcül saldırı düzenlemekten kasten uzak durduğu belirtildi.

VE İSRAİL CEPHESİ

Saldırının yüzde 99 oranında önlendiğini duyuran İsrail, savunma kapasitesini gözler önüne serdiği için rahatlamış durumda... Ancak bunu tek başına yapmadı.

İran'ın füze ve İHA'ları büyük oranda ABD, İngiltere ve Ürdün'ün desteği sayesinde püskürtüldü.
Bu İsrail'i savunmada dışa bağımlığı gösterip kırılgan bir tablo sundu.

Öte yandan Pentagon, İsrail'i koruma operasyonunda Amerikan ordusunun üstlendiği role açıklık getirdi. Buna göre, Akdeniz'deki 2 Amerikan savaş gemisi 4 ila 6 balistik füzeyi düşürdü.

Erbil'deki Patrıot füze sistemi de İsrail'e doğru uçan bazı füzeleri ırak üzerinde imha etti.
Bölgedeki f-15 uçakları yaklaşık 70 kamikaze İHA'yı engelledi.