Herkes kaçmaya çalışırken, İngiltere Kabil Büyükelçiliği'nin Twitter hesabını kapattı

Twitter İngiltere Afganistan
Herkes kaçmaya çalışırken, İngiltere Kabil Büyükelçiliği'nin Twitter hesabını kapattı

İngiltere'nin Kabil Büyükelçiliği'nin resmi Twitter hesabı, ülkenin Afganistan'daki tahliye operasyonlarının sona ermesinin ardından apar topar kapatıldı

Kabil'den tahliyeler devam ederken, İngiliz büyükelçilik çalışanlarının ülkeyi hızla terk etmek için acele ettiği, bazılarının hâlâ Afganistan'da bulunan elçilik personelinin adlarını ve temaslarını ayrıntılı olarak gösteren belgeleri geride bıraktığı öne sürülmüştü.

Taliban'ın ele geçirdiği Afganistan'da ülkelerin yürüttüğü tahliye operasyonları sona yaklaşırken İngiltere, dün akşam tahliyeleri sona erdirdiğini duyurmuştu. Bunun üzerine İngiltere'nin Kabil Büyükelçiliği'nin resmi Twitter hesabının apar topar kapatıldığı fark edildi. 2013 yılında açılan hesabın 109 binden fazla takipçisi bulunuyordu. Londra yönetimi, söz konusu karara ilişkin henüz bir gerekçe sunmadı.

Herkes kaçmaya çalışırken, İngiltere Kabil Büyükelçiliği'nin Twitter hesabını kapattı - Resim : 1

Elçilikten yapılan yazılı açıklamada, Kabil'deki diplomatik misyonda süren operasyonların 'güvenlik durumunun kötüye gitmesi nedeniyle geçici olarak askıya alındığı' bilgisi paylaşıldı.

Sayfanın kapatılmasındaki gerekçenin, geçen 20 yıl boyunca İngiliz hükümetiyle işbirliği yapmış olabilecek Afganlar hakkındaki verileri 'hızlı bir şekilde temizlemek' olduğu da savunuldu.

 

BİLGİLERİ ELÇİLİKTE BIRAKMALARI TARTIŞMA KONUSU OLDU

Times gazetesinin haberine göre, şu anda terk edilmiş vaziyetteki İngiltere'nin Kabil Büyükelçiliği'nde İngiltere'ye çalışan Afgan personellerin yanı sıra, iş başvurusunda bulunanlara ait belgelerin de bulunduğu iddia edildi. Elçilik çalışanı 7 Afgan'a ait belgelerde yer alan numaralarla yapılan telefon görüşmeleri sonucu, bazılarının Kabil havalimanında aileleriyle ayrı düştüğü anlaşıldı. 

Sosyal medya kullanıcıları, ortaya çıkan bu olay sonrası Dışişleri Bakanlığı'nın insanları güvende tutamamasını sorgulayarak, "İnsanları kasten öldürmeye mi çalışıyorsunuz?" diyerek tepki gösyerdi. Elçilik personelinin bu davranışının "aptalca" olduğunu söyleyenler, ilk yapmaları gerekenin belgeleri yok etmek ya da yanlarında götürmek olması gerektiğini savundu. 

Belgelerin sorumsuzca ortada bırakılmasına yönelik İngiliz hükümetinin ne Afgan halkını ne de Taliban rejimi altındaki kişilerin kaderinin açık şekilde umursanmadığı belirtildi. 

Hükümetten bir kaynak ise Times gazetesine bu belgeleri paylaştığı için teşekkür etderek, Kabil havaalanının dışında kaldığı tespit edilen personel ve ailelerinin bulunarak kurtarıldığını iddia etti. Elçilik binasına saçılan belgeler arasında yer alan iş başvurusunda bulunmuş 2 kişinin akıbeti ise bilinmiyor. 

 

Kaynak: Haber Global TV

İngiltere Kabil Afganistan twitter