İngiltere'den skandal hareket! Kabil'de Afgan elçilik çalışanlarının gizli belgeleri kaldı

İngiltere Afganistan
İngiltere'den skandal hareket! Kabil'de Afgan elçilik çalışanlarının gizli belgeleri kaldı

Kabil'den tahliyeler devam ederken, İngiliz büyükelçilik çalışanlarının ülkeyi hızla terk etmek için acele ettiği, bazılarının hâlâ Afganistan'da bulunan elçilik personelinin adlarını ve temaslarını ayrıntılı olarak gösteren belgeleri geride bıraktığı öne sürüldü

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Afganistan'ın başkenti Kabil'de Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nın bulunduğu bölgede meydana gelen patlamayı "barbarca terör saldırısı" olarak niteledi ve ülkesinin tahliye operasyonlarına devam edeceğini söylerken, Times gazetesinin haberine göre, şu anda terk edilmiş vaziyetteki İngiltere'nin Kabil Büyükelçiliği'nde İngiltere'ye çalışan Afgan personellerin yanı sıra, iş başvurusunda bulunanlara ait belgelerin de bulunduğu iddia edildi.

Taliban birliklerinin binada gezinip, ülkeyi terk etmeye çalışan personelin geride bıraktığı belgelerle gazetecilere poz verdikleri de belirtildi. Elçilik çalışanı 7 Afgan'a ait belgelerde yer alan numaralarla yapılan telefon görüşmeleri sonucu, bazılarının Kabil havalimanında aileleriyle ayrı düştüğü anlaşıldı. 

Sosyal medya kullanıcıları, ortaya çıkan bu olay sonrası Dışişleri Bakanlığı'nın insanları güvende tutamamasını sorgulayarak, "İnsanları kasten öldürmeye mi çalışıyorsunuz?" diyerek tepki gösyerdi. Elçilik personelinin bu davranışının "aptalca" olduğunu söyleyenler, ilk yapmaları gerekenin belgeleri yok etmek ya da yanlarında götürmek olması gerektiğini savundu. 

Belgelerin sorumsuzca ortada bırakılmasına yönelik İngiliz hükümetinin ne Afgan halkını ne de Taliban rejimi altındaki kişilerin kaderinin açık şekilde umursanmadığı belirtildi. 

Hükümetten bir kaynak ise Times gazetesine bu belgeleri paylaştığı için teşekkür etderek, Kabil havaalanının dışında kaldığı tespit edilen personel ve ailelerinin bulunarak kurtarıldığını iddia etti. Elçilik binasına saçılan belgeler arasında yer alan iş başvurusunda bulunmuş 2 kişinin akıbeti ise bilinmiyor. 

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Afganistan'dan yaklaşık 15 bin kişinin İngiliz birlikleri tarafından tahliye edildiğini belirtirken, İngiltere'nin hala yaklaşık 2 bin Afgan tercüman ve diğer personeli Afganistan'dan tahliye etmesi gerekiyor.

ABD BAŞKANI BIDEN'A DA AYNI SORU SORULDU

Amerikan basınında ABD'nin Taliban'a Afganistan'dan çıkarmak istedikleri Afgan ve Amerikalıların listesini verdiğine ilişkin iddialara Biden; "Bazı durumlarda askerlerimizin, Taliban'daki mevkidaşları ile irtibata geçip, 'Şu kadar kişiyle şöyle bir otobüs geliyor, bu otobüse ya da bu gruba geçiş izni vermenizi istiyoruz' dediği durumlar evet, oldu. Size bir isim listesinden söz edemem ama bazı listelerin olmadığını da söyleyemem. Bu tarz durumlarda otobüslerdeki kişilerin listesi verilmiştir." yanıtı verdi. 

Kaynak: Haber Global TV

İngiltere Kabil Afganistan