Dünyanın yeni fabrikası Hindistan mı oluyor? Çin'e büyük rakip...
Batılı şirketler üretim merkezlerini Çin'den yavaş yavaş farklı ülkelere kaydırırken, iş gücüyle Hindistan son zamanlarda öne çıkmakta. Apple ve Boeing gibi dev şirketler bu ülkeye yatırımlarını artırıyor. Ancak Hindistan'ın altyapı yetersizliği, zorlu bürokrasisi gibi bazı dezavantajları da mevcut.
Çin, 2001'de Dünya Ticaret Örgütü'ne katıldığından bu yana dünyanın fabrikası haline geldi. Apple, Tesla gibi birçok Batılı şirketin üretim tesisleri Çin'de yer almakta. Ancak Çin'de iş gücü maliyetlerinin artması, Covid-19 kapanmaları, ABD'nin Çin ürünlerine 2018 yılından bu yana uyguladığı tarifeler ve Çin hükümetinin teknoloji transferi konusunda firmalara yaptıkları baskılar nedeniyle batılı firmalar üretimlerini Çin'den diğer gelişmekte olan ülkelere kaydırmaya başladılar.
Hindistan ise üretim açısından 'Dünya'nın yeni Çin'i' olmak için bir atılım içerisinde. Dünya üzerinde yalnızca Hindistan'ın nüfusu ve iş gücü Çin ile karşılaştırılabilir büyüklükte. Hindistan bir milyarı aşan nüfusu ile Çin'e rakip olabilecek bir iç pazara sahip.
Şirketler de Çin'deki kadar olmasa da üretimlerini yavaş yavaş Hindistan'a kaydırmaya başladılar. Örneğin dizüstü bilgisayarlarından telefonlarına kadar çoğu ürününü Çin'de üreten ABD'li şirket Apple, 2017'den beri Hindistan'da düşük kaliteli iPhone modellerini montajlıyor. Firma, geçen yılki lansmanından birkaç hafta sonra en yeni amiral gemisi iPhone 14'ü Hindistan'da yapmaya başladı. Finans şirketi JP Morgan, tüm Apple iPhone'larının dörtte birinin 2025 yılına kadar Hindistan'da üretileceğini tahmin ediyor.
Hintli yetkililer, Apple'ın varlığının başka teknoloji devi şirketlerinde ülkeye çekeceğini umuyor. Ticaret ve Sanayi Bakanı Piyush Goyal bir röportajda "Çoğu zaman trendi belirleyen ana şirketler olur. Bunun Avrupa, Amerika ve Japonya'daki diğer şirketlere güçlü bir sinyal göndereceğine inanıyoruz" diyor.
APPLE'IN YOLUNDAN GİDİYORLAR
Bunun yanında cep telefonu ürünleri tedarikçileri de Apple'ın yolundan gidiyor. Bunda Hindistan hükümetinin uyguladığı gümrük indirimlerinin de payı var. Hindistan, 2015'te ihracat için vergi ve gümrük indirimlerini uygulamaya koydu. Dünyanın en büyük akıllı telefon şarj cihazları ve tedarikçisi olan Finlandiya'daki Salcomp'un genel müdürü Sasikumar Gendham, Hindistan'daki gümrük indirimlerinin tüm elektronik endüstrisi için bir teşvik unsuru olduğunu söyledi. 2014'ten bu yana, Salcomp'un Hintli iş gücü altı kat artarak 12 bin kişiye ulaştı. Şirket, önümüzdeki iki yıl içinde 25 bin kişiyi de işe almayı hedefliyor. Güney Koreli elektronik devi Samsung da büyük bir yatırım için Hindistan ile görüşmeler halinde.
2021'de dünyanın en büyük rüzgar türbini üreticilerinden biri olan Danimarkalı Vestas, Hindistan'da iki yeni fabrika kurdu. Hindistan'ın yakında dünyanın ikinci en büyük rüzgar türbini pazarı haline geleceği tahminleri Vestas'ın genişlemesini ateşledi. Şirketin Hindistan kıdemli direktörü olarak genişlemeyi denetleyen Charles McCall, özellikle Pekin'in sıfır Covid politikası kapsamında tekrarlanan tecrit uygulamalarının ardından bölgesel üretiminin büyük kısmına ev sahipliği yapan Çin'den uzaklaşmak için şirketlerin bilinçli bir çabası olduğunu söylüyor.
Hindistan'ın havacılık endüstrisi de Çin'e büyük rakip oluyor. Hintli hava yolu şirketi Air India ABD'li havacılık devi Boeing'e 220, Avrupa'nın ortak havacılık şirketi Airbus'a ise 250 uçaklık dev bir sipariş verdi. Bu havacılık tarihinin en büyük satın almalarından biri olurken anlaşma özellikle Boeing'in Hindistan'daki tedarik zincirini genişletme ve yerel üretimi artırma planlarını güçlendirebilir.
GÖZ ARDI EDİLEMEZ ENGELLER DE BULUNMAKTA
Ancak Çin'e rakip olmak için Hindistan'ın önünde önemli sorunlar mevcut. Hindistan'ın yetersiz altyapısı ve zorlu bürokrasisi, firmaların Çin'de yatırım yapmasına yönelik engellerden bazıları. Üstelik ülkenin muazzam bir işgücü olmasına karşın kalifiye eleman eksiği bulunuyor. Ayrıca Çin'in Japonya, Güney Kore, Tayvan gibi sanayileşmiş komşuları sayesinde parça tedariği konusunda sıkıntı çekmiyorken Hindistan'ın böylesine endüstrisi güçlü komşuları da bulunmuyor. Ancak tüm bu sorunlara karşın Hindistan üretimi gün geçtikçe artmakta. Dünya Bankası verilerine göre Hindistan'ın mamul ihracatı, 2021'de Çin'in ancak onda biri kadar olmasına karşın Meksika ve Vietnam hariç diğer tüm gelişmekte olan pazarları aştı.
Hindistan’ın büyüme potansiyeli de inkar edilemez durumda. Uluslararası Para Fonu’nun Hindistan’ın gayri safi yurt içi hasılası büyümesine ilişkin tahmini yüzde 6.1. Bu rakam Çin’in 2023′teki 4.4′lük tahmini artışını çok geride bırakmakta. Ayrıca, Hindistan’ın Almanya ve Japonya’yı geçerek önümüzdeki on yılda dünyanın üçüncü büyük ekonomisi haline geleceği tahmin ediliyor.
Kaynaklar: Wall Street Journal, CNBC
Kaynak: Haber Global TV