Çin üretimi otomobiller dünya pazarında nasıl yükseldi? ABD ve Güney Kore'yi geçip...

Çin üretimi otomobiller dünya pazarında nasıl yükseldi? ABD ve Güney Kore'yi geçip...
Çinli şirketler 2022 yılında (kasım ayı itibarıyla) 2.3 milyon adet otomobil ihraç etti. Fotoğraf: Shutterstock

Bundan 35 yıl önce sadece birkaç bin Çin malı otomobil satılırken günümüzde Çin, en büyük otomobil ihracatçılarından biri. Dünyanın 3. en büyük otomobil ihracatçısı konumundaki Çin, ABD ve Güney Kore gibi rakiplerini geride bırakırken, Almanya'yı yakalayıp 2. sıraya çıkmak üzere.

Otomobil üretimi denilince herkesin aklına Japonya, Almanya, ABD ve Güney Kore gibi ülkeler gelmekte. Bu ülkeler aynı zamanda dünyanın en büyük otomobil ihracatçıları arasında da yer alıyor. Ancak bu listede bir ülke daha var ki yıllar önce kimsenin aklına dahi gelmiyordu. 1980'lerde sadece birkaç bin Çin üretimi otomobil satılırken, şimdi ülke dünyanın en büyük 2 numaralı otomobil ihracatçısı olma yolunda ilerliyor. Çin menşeli otomobiller dünya üzerinde giderek daha büyük pazar payı elde ediyor.

AVRUPA'DA ÇİN MALI OTOMOBİL KULLANIMI ARTIYOR

Sayıları giderek artan Çin markaları Avrupalı kullanıcıların da gözdesi haline geliyor. Eurostat'ın verilerine göre, Çin'den Avrupa Birliği'ne yapılan otomobil ihracatının 2021'de yüzde 156 artarak 435 bin adede yükselmesi de bunun bir göstergesi.

İngiltere'de tebrik kartı üreten bir firmada yönetici olan Andreas Tatt, yeni bir elektrikli otomobil almayı planlıyordu. Piyasadaki bilinen elektrikli otomobiller üzerinde düşündükten sonra Çinli Gelly'nin alt markası olan ve adı pek de bilinmeyen Polestar'ın bir aracını almaya karar verdi. Tatt, "İnsanların bu markayı bilmemesinden ve renginden dolayı arabam oldukça dikkat çekiyor" diyor. Tatt gibi birçok Avrupalı da Çinli otomobil üreticilerinden yana direksiyon kırmaya başladı.

Çin üretimi otomobiller dünya pazarında nasıl yükseldi? ABD ve Güney Kore'yi geçip... - Resim : 1
Çinli markalardan biri de Polestar. Fotoğraf: Shutterstock

Geely, BYD, NIO, Xpeng, Li Auto ve Aiways gibi şirketler başta olmak üzere Çinli üreticiler ihracatlarını arttırdı. Bünyesinde birçok markayı barındıran Geely, İsveçli Volvo'yu alarak da dikkatleri üzerine çekmişti, BYD ise dünyanın en zengin insanlarından Warren Buffett'in sahibi olduğu Berkshire Hathaway'den yatırım almıştı.

ÇİN OTOMOBİL İHRACATINDA 2. SIRAYA YÜKSELMEK ÜZERE

Yayımlanan verilere göre, Çin'de üretilen otomobillerin ihracatı 2020'den bu yana üç kat artarak 2022 yılında (Kasım ayı itibarıyla) 2.3 milyonu aştı. Çin, son yıllarda ihracatı düşen Almanya'nın az bir farkla gerisinde yer alarak en büyük 3. otomobil ihracatçısı konumuna ulaştı. Almanya ise aynı dönemde yaklaşık 2.4 milyon otomobil ihraç etti. Lider Japonya'nın (2022'de 3 milyon adet otomobil ihraç etti) da gerisinde olan Çin, köklü otomobil üreticileri ABD (847 bin adet) ve Güney Kore'nin (yaklaşık 2 milyon adet) önünde bulunuyor.

Çin'in dünya otomotiv pazarında güçlü olduğu kısımlardan biri ise elektrikli otomobiller. Karmaşık içten yanmalı motorlarda ustalaşmak yerine Çinli yerel üreticiler elektrikli otomobiller konusunda tecrübe sahibi olmayı tercih ettiler. Çinli bir elektrikli araç üreticisi olan Aiways Automobiles'da yönetici Alexander Klose, elektrikli otomobillere yoğunlaşmanın Çinli üreticileri rakipleri ile aynı düzeye getirdiğini söyleyerek "Elektrikli motora geçiş, motor üretiminin artık bir fark yaratmadığı anlamına geliyor. Teknolojik olarak eşit bir oyun alanı yarattı" diyor.

Çin üretimi otomobiller dünya pazarında nasıl yükseldi? ABD ve Güney Kore'yi geçip... - Resim : 3
BYD Çin'in en büyük elektrikli otomobil üreticilerinden biri. Kaynak: Shutterstock

ÇİN HÜKÜMETİNİN ELEKTRİKLİ OTOMOBİL TEŞVİKLERİ 

Karbon emisyonlarını düşürmeye yönelik küresel baskı, Pekin yönetimini de elektrikli otomobil üreticilerini ve alıcılarını sübvansiyonlarla teşvik etmeye sevk ediyor. Üstelik kurulan güçlü yerel tedarik zinciri, Çin'de bir elektrikli otomobil yapmayı diğer yerlerden daha ucuz hale getirdi.

Bu teşviklerden sadece Çinli üreticiler değil, Tesla gibi yabancı şirketler de yararlanabiliyor. Tesla'nın Şangay fabrikası geçen yıl yaklaşık 711 bin otomobil üretti ve bu şirketin dünya çapındaki üretiminin yüzde 52'sini oluşturdu.  Fransız Renault'nun alt markası Rumen Dacia'nın elektrikli modeli Spring ve Alman BMW'nin elektrikli otomobili iX3 de Çin'de üretiliyor.

Çin hükümetinin sağladığı teşvikler birçok küresel firmanın doğmasını sağladı. Pekin yönetimi vatandaşlarını da elektrikli otomobil almaya teşvik ediyor. Sadece BYD, geçen yıl Çin pazarında 1.8 milyon elektrikli veya hibrit otomobil sattı. Bu rakam Tesla'nın dünya çapında yaptığı 1.3 milyonluk satıştan bile fazla idi. Tesla CEO'su Elon Musk da en büyük rakibinin Çinli şirketler olabileceğini ifade ediyor.

Kaynaklar: Bloomberg, Insider 

Kaynak: Web Özel