İsrail ile Hindistan nasıl yakınlaşıyor? Silah sevkiyatı yüzde 147 arttı...

İsrail ile Hindistan nasıl yakınlaşıyor? Silah sevkiyatı yüzde 147 arttı...
Narendra Modi ile Binyamin Netanyahu. Fotoğraf: Reuters

İsrail ile Hindistan arasındaki ilişki her geçen gün daha da güçleniyor. Hindistan, İsrail yapımı silahların en büyük alıcısı konumunda. Üstelik Hindistan'da kurulan fabrikalarda ortak silah üretimi de yapılıyor. Öte yandan Hindistan son yıllarda İsrailli turistlerin gözdesi haline geldi.

Bir zamanlar tam anlamıyla diplomatik ilişkileri bile olmayan İsrail ve Hindistan arasındaki bağların oldukça güçlü hale gelmesi dikkat çekiyor. Son yıllarda bir yandan ilişkiler gelişirken, bir yandan da iki ülkenin yetkilileri sürekli görüşme halinde. Son olarak İsrail meclisi Knesset'in sözcüsü Amir Ohana, Hindistan meclisi Lok Sabha'nın sözcüsü Om Birla'yı ziyaret etti.

Ziyaretler bununla sınırlı kalmıyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun en çok görüştüğü liderlerden biri Hindistan Başbakanı Narendra Modi. İki ülke arasında diplomatik ilişkilerin başlamasından henüz 31 yıl geçmiş olmasına karşın özellikle Hindistan ve İsrail arasındaki askeri anlamda ilişkiler yükselişte. Hindistan başta İHA'lar olmak üzere İsrail'den birçok silah sistemi ithal ederken ortak silah ve mühimmat üretimi de gerçekleştiriyorlar. 

İsrail ile Hindistan nasıl yakınlaşıyor? Silah sevkiyatı yüzde 147 arttı... - Resim : 1
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi sık sık bir araya geliyorlar. Fotoğraf: Reuters

Günümüzde İsrail ile Hindistan arasındaki ilişkiler çok yönlü. İsrailli turistlerin akın akın Hindistan'ın batı sahillerini ziyaret etmesi, yapılan silah anlaşmaları ve I2U2 işbirliğinin imzalanması karşılıklı gelişen ilişkilerin bir göstergesi. I2U2 grubu, İsrail, Birleşik Arap Emirliği, Hindistan ve ABD'den oluşuyor. Grup, Hindistan'a 2.33 milyar dolar değerinde yatırım sözü verdi.

SİLAH İTHALATINDA BÜYÜK ARTIŞ 

İsrail ile Hindistan arasındaki askeri alandaki işbirliği, iki ülkenin ilişkilerinde en çok göze çarpan hususlardan biri. İsveçli kuruluş Sipri'ye göre İsrail'den Hindistan'a yapılan silah sevkiyatı 2015 ile 2019 arasında daha önceki dönemlere göre yüzde 175 arttı. Silah gözlemcilerine göre Hindistan, İsrail yapımı silahların en büyük alıcısı ve yılda 1 milyar doları aşan harcama yapıyor. İki ülke arasındaki toplam ticaret 2021-22'de 7,86 milyar dolar olarak gerçekleşti.

2014 ile 2021 yılları arasında Hindistan, İsrail'den radar ekipmanı, silahsız ve silahlı İHA'lar, tanksavar füzeleri ve karadan havaya füzeler aldı. Hindistan ordusunun 108 İsrail yapımı Searcher insansız hava aracına ve 68 silahsız Heron 1 İHA'sına sahip olduğu biliniyor. Aynı zamanda Hindistan Ordusu, Tavor gibi İsrail yapımı piyade tüfeklerinden kullanmakta.

İsrail ile Hindistan nasıl yakınlaşıyor? Silah sevkiyatı yüzde 147 arttı... - Resim : 2
İsrail yapımı Tavor piyade tüfeği. Fotoğraf: Shutterstock

Hindistan sadece silah ithal etmiyor, İsrail ile ortak silah üretimine de soyunuyor. Hintli inşaat şirketi Punj Lloyd, İsrail ile ortak bir şekilde Hindistan'ın Malanpur kentinde PLR Systems adı altında ilk özel küçük silah fabrikasını kurdu. PLR systems, Hint ordusu tarafından kullanılan Tavor saldırı tüfeği, Galil keskin nişancı tüfeği, Negev hafif makineli tüfek ve Uzi gibi İsrail yapımı silahları Hindistan'da üretiyor. Bunların yanında KRAS adlı bir şirket, Hindistan'da İsrail'in Spike tank savar güdümlü füzeleri de üretiyor. 

Hindistan Başbakan'ı Modi'nin 2014'te iktidara gelmesinden bu yana Hindistan'ın Filistin'e eski desteğini göstermediği bir takım olaylar da gerçekleşti. Örneğin, 2015 ve 2016'da Hindistan, İsrail'i 2014 Gazze krizi ile ilgili Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne sevk edecek bir Birleşmiş Milletler kararının oylamasında çekimser kaldı.

HİNDİSTAN İSRAİL İLİŞKİLERİ TARİHİ

Artan işbirliğine karşın Hindistan yakın zamana kadar İsrail'e mesafeli yaklaşıyordu. Hatta Hindistan, 1948 yılında İsrail'in Birleşmiş Milletlere katılmasını bile veto etmiş, İsrail'i bir ülke olarak ancak 1950 yılında tanımıştı. Hindistan, ancak soğuk savaşın sona ermesinden sonra 1992 yılında İsrail ile ilişkilerini normalleştirdi.

Ancak yine de iki ülke arasında bu tarihe kadar sınırlı da olsa bir temastan söz edilebilir. Hindistan o zaman adı Bombay olan Mumbai'de İsrail'in bir konsolosluk açmasına izin vermişti. İsrail, 1962 Çin-Hindistan sınır savaşında gizli bir şekilde Hindistan'a kritik askeri malzemeler sağladı. İsrail'in amacı Hindistan'ın o dönem İsrail'e uyguladığı diplomatik mesafeyi yumuşatmaktı. Ayrıca İsrail, 1965 ve 1971 yıllarında Pakistan ile girdiği savaşlarda da Hindistan'a askeri yardımda bulundu.

Kaynaklar: Foreign Policy, Middle East Eye, Wion

 

Hindistan İsrail silah netanyahu Modi