Donald Trump'a müjde... Men kararı iptal edildi

Ajans Bizim
donald trump abd seçimleri ABD
Donald Trump'a müjde... Men kararı iptal edildi
Fotoğraf: DepoPhotos

ABD Yüksek Mahkemesi, Colorado'nun Donald Trump'ı başkanlık ön seçimlerinden men etme kararını iptal etti.

Colorado'nun en üst mahkemesi, anayasanın ilgili düzenlemesinin isyancıların aday olmasını yasaklamasını gerekçe göstererek Aralık ayında eski başkanı oy pusulasından çıkarmıştı.

Ancak Yüksek Mahkeme yargıçları 8 Şubat'taki duruşmada bu adıma şüpheyle yaklaşmış ve eyaleti yetkisini aşmakla suçlamıştı. Bugün de Trump'ın oy pusulasında kalmasına karar verdiler.

Bu da Trump'ın Cumhuriyetçi adaylığı kesinleştirebileceği yarınki ön seçimlerde yarışabileceği anlamına geliyor.

Colorado, Süper Salı olarak adlandırılan maraton yarışında diğer 15 eyaletle birlikte oy kullanacak. 77 yaşındaki Trump'ın seçimleri kazanması ve geriye kalan tek rakibi olan eski BM Büyükelçisi Nikki Haley'i yenmesi bekleniyor.

6 Ocak ayaklanması

ABD'de Yüksek Mahkeme'nin bu kararı eyalet mahkemelerinin Cumhuriyetçi eski başkanı 6 Ocak'taki Kongre Binası isyanından sorumlu tutma girişimlerinin önünü kesiyor. 

Bu karar Colorado, Illinois, Maine ve diğer eyaletlerde, partisinin adaylığı için önde giden Trump'ı oy pusulasından çıkarmaya yönelik yerel kararları boşa çıkardı.

Trump'ın davası, ABD'de iç savaştan sonra kabul edilen ve "ayaklanmaya karışan" eski başkanların tekrar göreve gelmesini engelleyen hükümle ilgili olarak Yüksek Mahkeme'de görülen ilk dava oldu.

Colorado Eyalet Mahkemesi, söz konusu hükmün Kongre Binası saldırısını kışkırtmakla suçlanan Trump'a uygulanabileceğine karar vermişti.