Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Miçotakis'ten açıklamalar: Çözülemeyecek sorunumuz yok

Recep Tayyip Erdoğan yunanistan Türkiye

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Atina temasları kapsamında Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis ile görüştü. İki isim görüşmenin ardından açıklamalarda bulundu. Miçotakis vize serbestisi konusunda önemli açıklamalar yaptı, Erdoğan, "Çözülemeyecek sorunumuz yok" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 6 yıl aradan sonra gittiği Yunanistan’da temaslarda bulundu. Atina Elefterios Venizelos Havalimanı’na inişinin ardından Yunanistan Cumhurbaşkanlığı’na hareket eden Erdoğan, burada Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu tarafından karşılandı. Görüşmenin ardından ziyaretçi defterini imzalayan Erdoğan, yürüyerek Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis ile görüşeceği Başbakanlığa geçti. Miçotakis, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Başbakanlık binasında karşıladı. İki lider tokalaşarak basına poz verdikten sonra ikili görüşmeye geçti, ardından basın toplantısı düzenlendi. 

MİÇOTAKİS'TEN VİZE AÇIKLAMASI

Miçotakis'in açıklamaları:

Önceli görüşmelerimizde atacağımız adımları konuştuk. Bugünkü görüşmemiz tekrar geleceği tasarlama açısından büyük önem arz ediyor. Ekonomik birimler, kirli ticaretin artırılması, 5 milyar dolara varan ikili ticaret hacminin 10 milyara var dolara varma hedefini koyduk. Araştırma, bilim alanında işbirliğini genişletmek ve göç konusunda da çok önemli bir sonuç elde ettik. Göç hareketleri artma yerine gerilemiştir. Polis, sahil güvenlik işbirliği sayesinde gelişen ilişkiler, gelecekte daha da ilerleyecektir. Yunanistan'ın Türkiye'ye Avrupa sürecindeki desteğini de ele aldık. Vize meselesinde de Türk öğrenciler ile Avrupalı öğrenciler arasında daha yakın işbirliğinin sağlanması için vizeden muaf tutulmaları konusunu ele aldık. Yunanistan Türk vatandaşlarına 10 Yunan adasına giriş için 7 günlük vize serbestisini canlandıracak. 

Sınırdaş olan iki ülke yan yana ve beraber hareket etmek zorundadır. İkimiz de daha sakin sularda, güzel esen bir esintiyle ilerleyen geminin kaptanı olarak güzel bir geleceği yaratmak durumundayız. Ben geleceğe olumlu bakmak istiyorum. 

Azınlığın Müslüman azınlık olarak nitelendirilmesi Lozan tarafından öngörülen bir tanımdır. Bu bizim uyumlu, bir arada bulunmanın teyididir. Bütün Müslüman vatandaşlarıma söylemek isterim, Yunan hükümeti bu hizada çalışmalarına devam edecektir. 

"YILDA EN AZ 1 KEZ BULUŞACAĞIZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları: 

Yunanistan'ı son olarak 2017'de ziyaret etmiştim. Bu 65 yıl aradan sonra Türkiye'den Yunanistan'a devlet başkanı düzeyinde ilk ziyaretti. Tekrar Atina'da bulunmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Şahsıma ve heyetime gösterilen hüsnü kabul için Başbakan Sayın Miçotakis'in nezdinde Yunan makamlarına teşekkür ediyorum. Mevcut olumlu ivmeyi daha da geliştirmek istiyoruz. 5. toplantıyı bugün gerçekleştiriyor olmamız bu niyetimizin göstergesidir. Bir sonraki toplantı için bu kadar ara vermeyeceğimize, yılda en az 1 kez bu buluşmayı gerçekleştirmenin her iki ülke için de hayırlı olacağını düşünüyorum. Cumhurbaşkanı ile ve Başbakan Sayın Miçotakis ile faydalı görüşmeler yaptık. Atılabilecek adımları ele aldık. Aramızdaki diyalog kanallarının her seviyede açık tutulmasının önemini vurguladık. 

5 milyar dolar civarında olan ticaret hacmimizi 10 milyar dolara çıkarma kararı aldık. Gerek turizm, gerek kültürel alanda ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz. Ege ve Doğu Akdeniz tutumlarımız hakkında da görüş alışverişinde bulunduk. Dışişleri Bakanlarımızın bu konuda çalışmaları kararlı şekilde ele alacak. Sayın Başbakan ile terörle mücadele alanındaki işbirliğimizi nasıl geliştirebileceğimizi de ele aldık. Lavrion Kampı'nın kapatılmasını memnuniyetle karşıladık. Yunanistan'daki Türk azınlığı ve ülkemizdeki Rum azınlığı kültürel zenginliklerimizin yapı taşlarıdır. Batı Trakya Türk azınlığın durumunda iyileştirmelerin yapılması yönündeki beklentimizi ifade ettim. 

İSRAİL'İN SALDIRILARI

Sayın Başbakan ile ikili ilişkilerin yanı sıra mevcut bölgesel ve küresel gelişmeler hakkında da fikir teatisinde bulunduk. Filistin topraklarında yaşanan dramı ele aldık. Türkiye olarak en başından beri sivillerin hedef alınmasını hiçbir şekilde tasvip etmediğimizi dile getirdik. 17 bin masum Filistinli sivilin katledilmesi vicdanları yaralamaktadır. Uluslararası toplum sessiz kalmamalıdır. Son gelişmelerle birlikte 1967 sınırlarında bağımsız, egemen Filistin Devleti'nin tesisinin artık kaçınılmaz olduğunu gördük. Türkiye olarak adil barış için garantör olarak sorumluluk almaya hazır olduğumuzu açıkladık.

"ARAMIZDA ÇÖZÜLEMEYECEK HİÇBİR SORUN YOK"

Bizler aynı denizi, aynı coğrafyayı, aynı iklimi, aynı kültürü paylaşan iki komşu ülkeyiz. İki komşu arasında görüş ayrılıklarının yaşanması gayet doğaldır. Mesele bunları çözme iradesidir. Biz Ege'yi bir barış ve işbirliği denizi haline getirelim istiyoruz. Türkiye ve Yunanistan olarak ortak adımlarla tüm dünyaya örnek olalım arzusundayız. Bizim aramızda çözülemeyecek kadar hiçbir sorun yoktur. Yeter ki büyük resme odaklanalım. Denizi geçip derede boğulanlardan olmayalım. 

Kaynak: İHA