ABD'den Çin'e gözdağı! Blinken: Biden, Çin Devlet Başkanı'nı uyaracak

ABD Joe Biden Rusya Ukrayna Rusya Ukrayna Savaşı Çin Dünya haberleri
ABD'den Çin'e gözdağı! Blinken: Biden, Çin Devlet Başkanı'nı uyaracak

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Biden'ın Çin Devlet Başkanı Xi ile yapacağı görüşmede Rusya konusunda uyarılarda bulunacağını belirtti.

ABD Başkanı Joe Biden ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping yarın telefonda Rusya-Ukrayna krizini görüşeceği bildirildi. 

ABD tarafından görüşmeye dair açıklamalar da peş peşe geldi.  ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Çin'in, Putin üzerindeki etkisini kullanması ve desteklediğini iddia ettiği uluslararası kural ve ilkeleri savunma sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini dile getirdi.

Blinken, "Bunun aksine, Çin'in tam tersi yönde hareket ettiği veya kendisini tarafsız bir hakem olarak göstermeye çalışırken bu saldırganlığı kınamayı reddettiği görülüyor ve Rusya’ya doğrudan askeri teçhizat yardımı yapmayı düşündüklerinden endişe duyuyoruz." diye konuştu.

ABD Başkanı Biden'ın, yarın Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile konuşacağını belirten Blinken, "Çin'in, Rusya'nın saldırganlığını desteklemek için atacağı her türlü eylemin bedelini ödeyeceğini açıkça belirteceği ve bedelleri ödetmede tereddüt etmeyeceğiz." ifadesini kullandı.

BEYAZ SARAY: ÇİN'İN RUSYA'YA YARDIM EDECEĞİNE İLİŞKİN ENDİŞELERİMİZ YÜKSEK SEVİYEDE

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, düzenlediği günlük basın toplantısında, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

ABD Başkanı Joe Biden ve Çin Devlet Başkanı Xi Cinping'in yarın bir telefon görüşmesi yapacağını belirten Psaki, "Bu görüşme, Biden'ın Xi'nin nerede durduğunu değerlendirmesi için bir fırsat. Çin'in söylemlerinde net bir duruş ya da Rusya'ya yönelik net bir kınama yok." ifadelerini kullandı.

Psaki, Çin'in şu anda tutunacağı tavrın tarih kitaplarında hangi tarafta yer alacağını da etkileyeceğini vurguladı.

Çin'in Rusya'ya, Ukrayna'ya saldırıları konusunda yardım etmesine ilişkin endişelerinin yüksek seviyede olduğunun altını çizen Psaki, "Rusya yabancı bir ülkeyi işgal ederken, Çin'in buraya herhangi bir şekilde yardım etmesi önemli bir endişe kaynağıdır ve bunun sonucu olur." dedi.

'RUSYA'NIN TÜM DÜNYANIN GÖZÜ ÖNÜNDE YAPTIKLARI ASIL AFFEDİLEMEZ OLANDIR'

Psaki, Rusya'nın Biden'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i "savaş suçlusu" olarak tanımlamasını "affedilemez ve kabul edilemez" olarak nitelendirmesine ilişkin, "Rusya'nın tüm dünyanın gözü önünde yaptıkları asıl affedilemez olandır." yorumunu yaptı.

Bir gazetecinin, "Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin sonuçlarını göz önüne alırsak, Biden döneminde İsrail'in Golan tepelerini ilhakını ve Fas'ın Batı Sahra'yı ilhakını tanımasını yeniden gözden geçirme niyetiniz var mı?" sorusuna ise Psaki, "Bu konuda yeni bir gelişme yok." yanıtını verdi.

 

 

Kaynak: AA

ABD Rusya ukrayna Çin Biden