Binlerce Euro zarardalar, Türk öğrencilerin 'Schengen' çilesi

Gündem haberleri Eğitim İtalya Schengen vizesi Yaşam Haberleri Roma Ekonomi haberleri
Binlerce Euro zarardalar, Türk öğrencilerin 'Schengen' çilesi

Türkiye'nin en iyi liselerinden derece ile mezun olup üniversite eğitimi için İtalya'ya gitmeyi planlayan yüzlerce öğrenci, aylardır vize işkencesi yaşıyor. İtalyan Konsolosluğu, ekonomik durumu iyi olan öğrencilere bile "yetersizlik ve iltica" gibi nedenlerle ret veriyor. Türk öğrencilerin, İtalya hayalleri yarım kalırken, aileler ise "haksız vize reddinden" dolayı binlerce Euro zarar girmiş durumda.

Türkiye'nin en iyi liselerinden mezun olan genç beyinler, İtalya'da okumak için çıktıkları yolda vize engeline takıldı. Kimine maddi yetersizlikten kimisine de iltica edeceği gerekçesiyle vize verilmezken, öğrencilerin aileleri ise binlerce Euro zarara uğradı. Aralarında gazeteci ve Milli sporcuların da olduğu bine yakın öğrencinin eğitim haklarını yitirme riski bulunurken, hem aileler hem mağdur öğrenciler seslerinin duyulmasını istiyor. İtalya'nın çıkardığı vize engelinin kabul edilemez olduğunu söyleyen Gençlik Örgütleri Forumu Genel Koordinatörü Hasan Oğuzhan Aytaç ise, Türkiye'de yaşayan gençlerin eğitim haklarının ellerinden alındığını belirterek, "Öğrenciler 30 Kasım’a kadar vize alamazsa eğitim hakkını kaybedecek. Türkiye’deki üniversitelere de kayıt yaptırmadıkları için bu yıl üniversiteye gidemeyecekler" ifadelerini kullandı.

Binlerce Euro zarardalar, Türk öğrencilerin 'Schengen' çilesi - Resim : 1
İtalya Konsolosluğu'nun Türk öğrencilere çıkardığı vize engelini yorumlayan Uluslararası İlişkiler Uzmanı Hakan Güneş, ise "İtalya'nın eskiden diğer Schengen ülkelerine göre daha hızlı vize yanıtı verirdi. Bu retler Avrupa'da giderek yaygınlaşan sağ dalgadan kaynaklanıyor. Avrupa'daki aşırı sağ hükümetlerden biri de İtalya'da görev başında" dedi.  

"2 YILIMIZI YAKTILAR"

Yaşadıkları mağduriyeti 'haberglobal.com.tr'ye anlatan Türk öğrenciler ise vize engelinin bir an önce kaldırılması gerektiğinin belirterek şunları söylediler: 

Fatma Menal Akın 

"Haziran'da kabul aldığım okul için, vize randevusunu Ağustos sonunda güçlükle bulabildim. Pasaportum 3 aydır konsoloslukta. Vize için halen yanıt bekliyorum. İtalya'ya gideceğim için ailemin yanına, Ankara'ya taşındım. Son 3 aydaki adres değişikliğini kabul etmediklerinden, sürekli İstanbul'a gidip, geliyorum. Konaklama ve uçak bileti param yandı. Derslere online girmeye çalışıyorum ancak istem çöküyor. Oryantasyonu da kaçırdım. Yerleşemediğim yurda para ödüyorum."

Tuana Fırat 

"Maddi yetersizlik, iltica şüphesi gibi nedenlerle vize verilmedi. Konsolosluğa bir kez daha başvurdum ancak henüz sonuçlanmadı. Vizem onaylansa bile 2 hafta sonra kayıtlar silinecek. Vize çıksa da sınavlar başladığından, derslerden kalacağız. Derslerden kalırsak oturum hakkımızı kaybediyoruz. Bursumu da kaybetme ihtimalim var. 2 senemizi yaktılar. Önümüzdeki yıl erken başvuruları kapandı ve tekrar sınava girmemiz gerekecek. Aralık ayını kaçırdık mart ayında sınava girsem bile bu kez de okul başvuruları kapanacak. 5 bin Euro zararım var. Oysa ev tutup, eşya siparişi vermiştim ancak iptal etmek zorunda kaldım. Vize çıksa bile artık kalacak bir evim yok. Oturum randevuları 2026 Aralık ayına kadar dolu."

Ayyüce Hamşıoğlu

"Otomotiv mühendisliğini kazandım. Vizeden ret aldığım için İtalya'ya gidemediğim gibi, uçak biletim de yandı. Kalacağım yurt için Temmuz ayında bin Euro depozito ödedim. 4 aydır, kalmadığım yurda aylık 878 Euro ücret ödüyorum. Konsolosluk ise ret gerekçesi olarak 'ekonomik yetersizlik' bahanesini öne sürdü. Başvuru merkezi İzmir'de olduğu için Konya'dan 3 kez, git-gel yapmak durumunda kaldım. Konsolosluğa sadece bir kez ulaştım ama 'e-posta atın' dediler." 

Binlerce Euro zarardalar, Türk öğrencilerin 'Schengen' çilesi - Resim : 2
Mağdur öğrenciler, yaz döneminden bu yana adeta çile çektiklerini söylüyor. 

"HASTA OLDUK"

Mağdur öğrencilerin yanı sıra, veliler de vize işkencesinden dolayı öfkeliler. Öğrenci velisi Şenay Yalçıner, kızının bilgisayar mühendisliğine Mayıs ayında kabul aldığını belirterek, "Temmuz'da okula ön kayıt yaptırdık. 9 Ekim'de ise 6 bin 200 Euro taksit parası ödedik. Vize için  tüm evrak ve gelir beyanlarımız tam olmasına karşın,  'ekonomik yetersizlik' bahanesiyle Schengen alamadık. Çocukların sınavları başladı. Evlatlarımız depresyona girdi. Bizler üzüntüden sedef hastası olduk" diye konuştu.

[email protected]

Kaynak: Web Özel