Sultan en-Neyadi uzay yürüyüşü yapan ilk Arap astronot oldu

NASA Teknoloji Haberleri Birleşik Arap Emirlikleri
Sultan en-Neyadi uzay yürüyüşü yapan ilk Arap astronot oldu

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) astronotu Sultan Al Neyadi, uzay tarihine geçti. Al Neyadi, uzay yürüyüşü gerçekleştiren ilk Arap astronot olarak kayıtlara geçti.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) astronotu Sultan Al Neyadi NASA Astronotu Steve Bowen ile birlikte uzay yürüyüşü yaptı. Al Neyadi uzay yürüyüşü yapan ilk Arap astronot oldu.

Uluslararası Uzay İstasyonu'nun (ISS) modülünden çıkan Sultan Al Neyadi, yürüyüşünü NASA astronotu Steve Bowen ile birlikte gerçekleştirdi. Yürüyüşleri sırasında iki astronot ISS'nin jeneratörlerinin güçlendirilmesi için çalışma yaptı. Al Neyadi'nin uzay yürüyüşü 30 dakika sürdü.

Böylece BAE, ISS dışında uzay yürüyüşü gerçekleştiren 10. ülke oldu.

BAE Devlet Başkanı Yardımcısı, Başbakan ve Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid Al Maktum, Twitter hesabından Neyadi’nin uzay yürüyüşüyle alakalı paylaşımda bulundu. Neyadi’nin Uluslararası Uzay İstasyonunda (ISS) bakım çalışmalarına katıldığını belirten Al Maktum, “3 yıllık yoğun bir eğitimin ardından Sultan en-Neyadi’yi bugün ilk uzay yürüyüşünde gördük. Uzay yürüyüşü yapan ilk BAE’li, ilk Arap ve ilk Müslüman. Bununla gurur duyuyoruz.” ifadelerini kullandı.

UZAYDA EN UZUN SÜRE KALAN ARAP OLACAK

İsminden dolayı "Uzayın sultanı" lakabıyla tanınmaya başlanan Al Neyadi, 6 ay boyunca ISS'de kalacak. Uzayda en uzun süre kalan Arap astronot olarak da tarihe geçecek.

Birleşik Arap Emirlikleri'nden uzaya giden ikinci kişi olan Al Neyadi, Ramazan Bayramı dolasıyla da bir tebrik mesajı paylaşmıştı.

41 yaşındaki Sultan Al Neyadi, uzayda kaldığı süre boyunca yer çekimsiz ortamın insan vücuduna etkisi konusunda araştırmalar yürütecek.

İngiltere'de elektronik ve iletişim mühendisliği eğitimi alan Al Neyadi, Birleşik Arap Emirlikleri ordusunda 20 yıl boyunca görev aldı.

Birleşik Arap Emirlikleri uzay çalışmalarına son dönemde hız vermiş durumda. Ülke, 2021'de Mars'a ve geçen yıl da Ay'a insansız uzay araçları yollamıştı.

Kaynak: Ajanslar

Birleşik Arap Emirlikleri Sultan Al Neyadi NASA uzay yürüyüşü