Şifreniz sizden habersiz paylaşılıyor olabilir! Kimi 'sorun etmem', kimi 'hırsızlık' diyor...

Teknoloji Haberleri Netflix Amazon Prime YouTube
Şifreniz sizden habersiz paylaşılıyor olabilir! Kimi 'sorun etmem', kimi 'hırsızlık' diyor...
Sz şifrenizi kimseyle paylaşmadığınız halde bazen online streaming platformu üyelikleriniz bilginiz dışında kullanılabiliyor. Fotoğraf: Shutterstock

Online streaming platformlarına üye olan kişilerin üyeliklerini başkaları ile paylaşması sıkça görülen bir durum. Ancak bazı durumlarda şifrelerimiz haberimiz olmadan da yayılabiliyor. Platformlar buna karşı önlemler alsa da bu durumun gayet normal olduğunu düşünenler de var.

Netflix, Disney, Amazon gibi yerli ve yabancı online streaming platformlarının üyeleri her geçen gün artmakta. Her bir platform için ayrı üyelik ücreti ödemek gerekiyor. Dünya genelinde görülen enflasyon artışı ve yaşanan ekonomik zorluklar nedeniyle her platforma üye olmak pek çok kişi için oldukça maliyetli görülebiliyor. 4 hatta 5 film izlemenin veya müzik platformlarına üye olmanın aylık masrafı bütçeleri zor durumda bırakabiliyor.

Ancak başkasının şifresini kullanmak da şirketlere büyük külfet getiriyor. Üstelik birçok kişinin şifresi, bilgisi dahili dışında dağılabiliyor. Yani sizin haberiniz olmadan üyeliğiniz kullanılarak filmler, diziler izleniyor ve şarkılar dinleniyor. Şifrenizi verdiğiniz bir kişi haberiniz olmadan şifreyi bir arkadaşına ya da sevgilisine verebiliyor, hesabınız hacklenebiliyor ya da bir yerde açık unuttuğunuz hesabınız siz fark edene dek kullanılabiliyor. 

Online streaming devi Netflix kısa süre önce, şifrelerin yayılmasına karşı önlem aldığını ve aynı çatı altında kullanılmıyor ise başkalarına verilen şifreler için hesap başına ücret isteyeceğini açıkladı. Peki şifresini paylaşan ya da başkasının şifrelerini kullanan kişiler, şifrelerin habersiz paylaşılması ve platformların buna karşı aldığı kısıtlayıcı önlemler hakkında ne düşünüyor?

Şifreniz sizden habersiz paylaşılıyor olabilir! Kimi 'sorun etmem', kimi 'hırsızlık' diyor... - Resim : 1

'KISITLAYICI ÖNLEMLER OLMASI MAKUL'

Sanem Erek 33 yaşında. Erek, satın aldığı üyeliklerin şifrelerini tanıdıkları ile paylaştığını, başkalarının da şifrelerini kullandığını belirtiyor. Her iki durumda da kendisinin ve arkadaşlarının haberi olduğunu sözlerine ekliyor. Erek ayrıca artık görüşmediği bir arkadaşının kendisinden habersiz üyeliğini kullandığını fark ettiğini belirtiyor. Habersizce şifre kullanımının hırsızlıktan farklı olmadığını belirten Erek, "Bence kısıtlayıcı önlemler olması gayet makul" diyor. 

26 yaşında öğrenci Elif Taşçı, daha önce tüm platformlara üye olduğunu şimdi ise arkadaşına ait bir platformun şifresini arkadaşının haberi dahilinde kullandığını söylüyor. Taşçı öğrenci olduğu için bu tür platformların hepsine ödeme yapmakta zorlandığını, bu yüzden başkalarının hesaplarını kullandığını belirtiyor. Taşçı "Kendi şifremin haberim olmadan kullanıldığını öğrenirsem bundan hoşlanmazdım" diyerek, bir keresinde kullandığı müzik platformu hesabının hacklendiğini ve kötü niyetli kişiler tarafından kullanıldığını anlatıyor. 

'HEPİMİZ ÖĞRENCİYİZ VE GÜNDEMİ TAKİP ETMEK İSTİYORUZ'

Gözde Aydoğan 21 yaşında öğrenci. "Şifrelerimi başkalarıyla paylaşıyorum" diyen Aydoğan, başkalarının şifrelerini onlardan izinsiz kullanmadığını sözlerine ekliyor. Aydoğan "Şifrelerimi genellikle yakın çevremle paylaşıyorum. Çünkü hepimiz öğrenciyiz ve gündemi bir şekilde takip etmek istiyoruz" diyor. Ancak Aydoğan, üyeliğinin bir arkadaşı tarafından bilgisi olmadan başkaları ile paylaşıldığını da öğrendiğini söylüyor. Aydoğan "Habersiz kullanım hoş değil ama sorun etmiyorum, paylaşımcı birisiyim" demekte. 

Aydoğan, bazı platformların şifre paylaşmaya karşı geliştireceği önlemlerle ilgili "Büyük ihtimalle bu platformları izleyebilmek için yeni yöntemler bulmaya çalışırız ama çok zorlayıcı tedbirler varsa ya da 10-20 liradan bahsediyorsak ücreti sorun etmeyerek öderim" diyor.

SİZ ŞİFRENİZİ VERMESENİZ BİLE...

Kimi zaman siz şifrenizi kimseye vermediğiniz halde bile online streaming platformu üyelikleriniz sizin bilginiz dışında da kullanılabiliyor. Martin Ringlein, şifrelerini kimseye vermediği halde online platform üyeliklerinin başkaları tarafından kullanıldığını fark eden kişilerden biri. ABD'nin New York kentinde yaşayan Ringlein, şifrelerini kimseyle paylaşmadığını ancak oturumlarının nerede açık olduğunu gösteren bir uygulama sayesinde bu durumu fark ettiğini belirtiyor. Ringlein, daha önce kısa süreli kiraladığı bir konutta ve sattığı arabasında oturumlarının hala açık olduğunu ve üyeliği üzerinden filmlerin izlendiğini öğrenmiş. 

Netflix, 10 yıldan uzun bir süredir ilk defa geçtiğimiz yaz abone kaybı yaşadığını, ardından şifre paylaşımına karşı sıkı önlemler alacağını açıklamıştı. Şirketten yapılan açıklamada, hesap paylaşımının 100 milyondan fazla haneyi etkilediğini ve bunun Netflix'in uzun vadeli yatırım ve geliştirme yeteneğini baltaladığı belirtilmişti. Pilot ülkelerde yürürlüğe konan uygulamaya göre Netflix, aynı çatı altında yaşamayıp aynı şifreyi kullanan üyelerden ekstra ücret almayı planlıyor.

Ek kaynak: The Wall Street Journal

Kaynak: Web Özel

Netflix youtube