Bu haberleri okudunuz mu? Konser, enerji, lityum, kaza, nehir, porsiyon...

Haberglobal.com.tr'de her hafta sizler için dosyalar, derlemeler ve uzman görüşleri içeren derinlikli içerikler hazırlıyoruz. İşte bu hafta hazırladığımız Türkiye'den ve dünyadan yoğun gündemi daha iyi anlamanıza yardımcı olacak içerikler...

Son Güncelleme:

Yaşlılıkta bir tehlike: 'Her şey yolunda!' imajı...

Yaşlılar zaman zaman fiziksel olarak dezavantajlı konumlarından veya bakıma muhtaç olduklarından dolayı istismar edilebiliyor. Her ay pek çok yaşlı kaybolurken kimileri ise şüpheli ölümlere kurban gidiyor. En büyük tehlikelerden biri ise bakıma muhtaç olan yaşlının 'her şey yolunda' imajı vermesi.

Yaza doyduk mu? Sonbahar mutsuzluğunu çeken biliyor!

Ağustos ayının sonlarına geldiğimiz şu günlerde de bazılarımızı “sonbahar mutsuzluğu” kapladı. "Eyvah, bu yaz da hiçbir şey yapamadan geçti" hissi, kimilerini üzüyor. Yazın yeterince rahatlayamamanın farklı psikolojik sonuçları da olabiliyor.

Yüksek fiyatlar karşısında insan beyni nasıl çalışır?

Vatandaş son aylarda düzenli olarak artan fiyatları görmeye alıştı. Bir fiyat etiketini gördüğümüz zaman beynimizde otomatik olarak bazı tepkiler meydana geliyor. Pahalılık karşısında beyin ‘değerleme sistemi’ veya ‘seçim sistemini’ devreye alabiliyor.

Türkiye'nin trafik kazaları bilançosu: Son 6 yılda 1 milyon ölümlü ve yaralanmalı kaza

Hafta sonu Mardin ve Gaziantep'te meydana gelen trafik kazaları gündem oldu. 35 kişinin hayatını kaybettiği olaylar sonrası gözler trafik kazalarına ve oluş biçimlerine çevrildi. Son 6 yılda yaşanan ölümlü ve yaralanmalı kaza sayısı 1 milyonu geçti.

Gelecekte bizi beslemesi beklenen 5 ürün!

İklim değişikliğinin etkileri her geçen gün daha net bir şekilde görülüyor. Bu, tarımda da mevcut pratiklerin gelecekte değişebileceği anlamına gelmekte. Uzmanlar "çeşitlilik" vurgusu yaparken pirinç, buğday ve mısıra alternatifler aranmakta. İşte gelecekte bizi beslemesi beklenen beş ürün.

'İşe geri döneceğim ama kreş fiyatları...'

Artan kreş ve bakıcı ücretleri, doğum izni biten kadınların iş hayatına dönmelerini zorlaştırıyor. Hem iş hayatından geri kalmak istemeyen hem de ailesinin geçimini sürdürebilmek isteyen genç anneler, eşlerinden ve aile büyüklerinden gördükleri destekle meslek hayatlarına devam edebiliyor.

Rusya'dan İsrail'e beyin göçü! Peki Moskova neden alarmda?

İsrail şu günlerde SSCB dağıldığından bu yana Rusya'dan gelen en büyük göç dalgasıyla karşı karşıya. Özellikle eğitimli Yahudilerin ülkeyi terk etmeleri Kremlin'i alarma geçiriyor. İsrail, göçlere tepkili olan Rusya ile ilişkilerin öneminin farkında olsa da yollar tıkalı gibi gözükmekte...

Ejderhalar tekrar sahnede! Bu iş ya tutacak ya bitecek...

Game of Thrones evreninde geçen yeni dizi House of Dragon (Ejderha hanedanı) izleyici ile buluştu. Ekonomik sıkıntı içindeki Discovery grubu için bu dizi çok önemli. Tutarsa 'taht oyunları' atmosferi de Marvel sinematik evreni gibi olabilir.

Fenerbahçe'de tarihi başlangıcın altın ayağı: Valencia!

Süper Lig’in yeni lideri Fenerbahçe, sezona müthiş bir hücum gücüyle başladı. 61 yıl sonra bir ilke imza atan sarı-lacivertlilerde Enner Valencia ise adeta alev aldı. Ekvadorlu golcü kariyerinin en iyi sezon açılışını yaptı.

Gömlek değiştirir gibi telefon değiştirme dönemi bitti mi?

Covid-19 pandemisi ve küresel enflasyon trendi, akıllı telefon kullanıcılarının alışkanlıklarını da değiştirdi. Tüketiciler artık telefonlarını yenilemek yerine bozulana kadar kullanmayı tercih ediyor. Bu durum talebin gerilemesine neden olurken küresel telefon sevkiyatlarında da düşüş yaşanıyor.

Bir porsiyon kaç gram olmalı? 'Kesin küçüldü, yoksa ben bunu bitiremem...'

Son dönemde vatandaşlar lokanta, restoran ve fast-food işletmelerinde fiyat artışlarına rağmen porsiyonların küçüldüğünden dert yanıyor. Bir porsiyon yemek kaç gram olmalı? Yoksa yemeğine göre değişir mi?

Hangi konser-festival, neden iptal edildi?

Geride bırakmaya hazırlandığımız yaz aylarında iptal edilen konserler ve festivaller gündem oldu. En son Fethiye'de düzenlenecek Milyonfest, festival alanının çevre koruma alanı olduğu gerekçesiyle iptal edildi. Yetkililer gündemdeki bazı konserlerin organizasyon tarafından yapılmadığını belirtti.

Dünya resesyonu konuşurken... Çin'deki kuraklık bize ne söylüyor?

Dünya ekonomisi resesyon endişesi ile bekleyişini sürdürürken dünyanın üretim üssü ve en büyük ikinci ekonomisi olan Çin küresel ısınmanın sonuçlarını yaşıyor. Asya'nın en büyük nehri Yangtze'deki kuraklık ülkedeki enerji tedarikini zora soktu. Üretimin aksaması bekleniyor.

Gelişmiş ülkeler kaç çocuk yapıyor? Türkiye’de son durum ne?

Yapılan bir araştırma anneliği teşvik eden çalışma kanunları çıkartan gelişmiş ülkelerin doğum hızını artırdığını ortaya koydu. İskandinavların nüfuslarını artırmak için azımsanmayacak bir yol aldıkları belirtilirken Türkiye'de anne başına iki çocuk beklentisi olan illerin sayısı azalıyor.

Size tıpatıp benzeyen biri orada bir yerlerde!

İkiziniz olmayan fakat size tıpatıp benzeyen kişiyle aynı genleri taşıyor olabilirsiniz. Bilim insanları birbirinin aynısı olan fakat akrabalık ilişkisi bulunmayan kişilerin ortak DNA'lara sahip olduğunu keşfetti.

Türkiye'de lityum üretiliyor mu? 'Milli Muharip Uçak için pil...'

Elektrikli otomobillere ilgi artarken bu araçların pilleri için gerekli olan lityum madeni de önem kazanıyor. Önemli bir lityum rezervi bulunmayan Türkiye'de bu nadir element, bor madeninin işlenmesi ile oluşan atıklardan üretiliyor. Ülkemizde lityum iyon batarya üretimi yapacak tesis de bulunuyor.

A'dan Z'ye promosyon meselesi: Neden bu kadar popüler oldu?

Emekli, kamu çalışanı, özel sektördekiler herkes maaş promosyonlarını konuşuyor. Son enflasyon rakamları ile birlikte 40 bin TL'yi aşkın promosyonların çalışanlara dağıtıldığı görüldü. Peki promosyon uygulaması ne zaman başladı? Neden bu yıl gündeme damgasını vurdu?

Japonya nükleer santrallarını nasıl hayata döndürecek?

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası küresel enerji piyasasında dengeler değişirken, Japonya nükleer santrallarını diriltmeyi planlıyor. 2011 Fukushima faciasında yaşananlar ülke vatandaşlarının akıllarında hala taze.

Kahve Bakanlığı, Yalnızlık Bakanlığı, Mutluluk Bakanlığı ve dahası...

Dünyanın dört bir yanında hükümetler sorunlara çözüm bulmak ve politikalarını şekillendirmek için kabineyi kullanmakta. Bazısı ise çözümü yeni bakanlıklar kurmakta buluyor. Bunun adı Mutluluk Bakanlığı da olabiliyor, Yalnızlık Bakanlığı da Kahve Bakanlığı da... İşte dünyadan çarpıcı örnekler.

Türkiye'nin nehirleri kuruyor mu?

Kuraklığın vurduğu Avrupa ve Çin'de nehirler kururken, Türkiye'nin hayat damarlarını oluşturan birçok akarsu da tehdit altında. Türkiye'nin en uzun nehri Kızılırmak yürüyerek geçilebilir hale geldi. Sakarya Nehri'nin günden güne debisi düşüyor. Birçok bölgedeki dereler ve çaylar tamamen kurudu.

EPDK'dan 'güneş' ayarı! Lisanssız GES düzenlemesi ne anlama geliyor?

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), getirdiği yeni düzenlemeyle lisanssız güneş enerjisi santrali kurma ve fazla elektriği sisteme satma imkanlarına ilişkin ayarlamalar yaptı. Söz konusu düzenleme güneş enerjisi endüstrisinde ciddi ses getirdi. Peki nedir bu anlaşma? Ne amaçlanıyor?

Kimi insanlar para harcamaktan çok ama çok korkuyor

Etrafınızda 'cimri' diye adlandıracağınız kişiler olabilir ancak bazı insanların para harcamaktan korkması literatürde olan bir gerçek. Krometofobi olarak Türkçeye geçen bu kavramın altında ciddi travmalar yatıyor olabilir.

Kripto piyasası tarihi günü bekliyor! Nedir bu Merge?

En büyük ikinci kripto para konumundaki Ethereum, beklenen yazılım yükseltmesi Merge için gün sayıyor. Enerji açısından çok daha verimli bir sisteme geçiş yapacak olan Ethereum madencilik noktasında da değişime gidiyor. Peki kiminin riskli olarak da ifade ettiği bu değişim ne anlama geliyor?

İtalya'da seçim öncesi Giorgia Meloni endişesi! Mussolini'den sonra ilk kez...

Başbakan Mario Draghi'nin istifasının ardından İtalya seçime gidiyor... 25 Eylül'de yapılacak seçim öncesi anketlerde zirvede yer alan isim ise partisi aşırı sağ İtalya'nın Kardeşleri ile Giorgia Meloni. Muhtemelen Meloni, Mussolini'den sonra ülkenin ilk aşırı sağ başbakanı olacak. Peki Meloni kim?

Almanya mumla işçi arıyor! Her yıl 400 bin göçmen gerek ki...

Almanya'da çarkların dönmesi için her yıl 400 bin göçmenin çalışma hayatına katılması gerekiyor. Ülkede her sene 300 binin üzerinde vatandaş emekli oluyor. Almanya göçmenleri ülkeye daha kolay kabul etmek için yeni kanunlar üzerinde çalışıyor.

 Asfalt bu sıcağı kaldırabilir mi?

Yüksek sıcaklık dalgaları ve küresel ısınmanın neden olduğu seller, dünya üzerindeki yol ağına büyük zararlar veriyor. Kimi yollar erirken kimileri de yağışlar yüzünden ağır hasara uğruyor. Küresel ısınmaya uygun yollar inşa etmek ise oldukça pahalı.

 Aslan yerine hologram... Bu sirk ne yapıyor?

Gösterilerinden hayvanları çıkararak teknolojiyi kullanan sirk sayısı her geçen gün artıyor. Bir Fransız sirki, şovlarında gerçek aslan, fil ve balina kullanmak yerine 3D hologramları ile performanslarını sergiliyor. Bir Alman sirki de NFL finalinden etkilenerek bu teknolojiyi şovlarına dahil etti.

 İngilizce dünyaya hakimken, Amerika'da Fince akımı başladı...

Amerika Birleşik Devletleri dünyada en fazla insanın İngilizce konuştuğu ülke. Türkiye'de İngilizce tabelalardan şikayet edilirken, ABD'de pek çok şirketin kendisine Fince isimler seçtiği ortaya çıktı. Bu merak nereden geliyor?

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber