İtalya'da seçim öncesi Giorgia Meloni endişesi! Mussolini'den sonra ilk kez...

Başbakan Mario Draghi'nin istifasının ardından İtalya seçime gidiyor... 25 Eylül'de yapılacak seçim öncesi anketlerde zirvede yer alan isim ise partisi aşırı sağ İtalya'nın Kardeşleri ile Giorgia Meloni. Muhtemelen Meloni, Mussolini'den sonra ülkenin ilk aşırı sağ başbakanı olacak. Peki Meloni kim?

Son Güncelleme:

Roma'daki pazar tezgahında 40 yıldır sadık müşterilerine meyve ve sebze satan Anna Maria Tortora, elbette alışverişe gelen dedesinin elinden tutan o küçük kızın şimdi İtalya'nın bir sonraki başbakanı olabileceğini bilmiyordu ancak şimdi Giorgia Meloni'den gururla söz ediyor ve “Benim fasulyelerimle büyüdü” diyor. Söz konusu pazar, Roma'nın güneyindeki işçi mahallesi ve geleneksel olarak solun kalelerinden biri olarak ifade edilen Garbatella'da... Bu mahalleden çıkan ve İtalya'da önümüzdeki ay yapılacak seçimde anketlerin favorisi konumunda yer alan Meloni ise muhtemelen Benito Mussolini'den sonra ülkenin ilk aşırı sağ başbakanı olacak.

Bu oldukça dikkat çekici bir tutarsızlık. Pazarda alışveriş yapan Marta, “Tarihsel olarak solcu olan bu bölgenin temsilcisi değil” diyor. Yaşlı annesi Luciana ise Meloni'nin seçilmesi ihtimalinden korktuğunu “Son derece anti-faşist bir insanım. Eğer seçilirse, çok çirkin bir dönem olacak” şeklinde ifade ediyor.

'FAŞİST' ETİKETİNİ REDDEDİYOR

“Faşist” etiketi Giorgia Meloni'nin şiddetle reddettiği bir yafta. Partisi Fratelli d'Italia (İtalya'nın Kardeşleri) kamuoyu yoklamalarında önde gidiyor. Meloni, İngilizce, İspanyolca ve Fransızca konuştuğu yakın tarihli bir videoyla bu yakıştırmayı reddettiğini ve söz konusu ideolojinin de tarihe gömüldüğünü ifade etti.

Ancak İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Nazilerin, Almanya'da arındırılmasına eşdeğer bir süreç İtalya'da yaşanmadı. Faşist partilerin reform yapmasına izin verilen ülkede haliyle tarih, sorunun da bir parçası. 2012 yılında kurulan İtalya'nın Kardeşleri'nin siyasi kökleri, Mussolini'nin faşizminin küllerinden doğan İtalyan Sosyal Hareketi'ne (MSI) dayanmakta. Parti, İkinci Dünya Savaşı sonrası aşırı sağ partilerin kullandığı ve “Mussolini'nin mezarında yanan ateş” olarak algılanan üç renkli alevi koruyor.

İtalya'da sağın liderleri zaman zaman bir araya geliyor. Soldan sağa: Lega lideri Matteo Salvini, Fratelli d'Italia lideri Giorgia Meloni ve Forza Italia lideri Eski İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi (Fotoğraf: Reuters)

Sapienza Üniversitesi'nde siyaset bilimi profesörü olan Gianluca Passarelli, “Meloni sembolü bırakmak istemiyor çünkü bu, kaçamadığı kimliği” ifadelerini kullanıyor ve bir kavram değişikliğine vurgu yapıyor:

“Partisi faşist değil. Faşizm, iktidarı ele geçirmek ve sistemi yıkmak demektir. Bunu yapmaz, yapamaz. Ama partide neo-faşist hareketle bağlantılı kanatlar var. Her zaman bir şekilde dengeye oynadı.”

Meloni gençliği gerçekten de aşırı sağ ve dengeler arasında geçmiş halktan bir kadın imajı çizmekte. Roma'da doğan Giorgia Meloni'nin babası Francesco, Giorgia henüz bir yaşındayken aileyi terk etmiş. Annesi Anna, Giorgia'yı da alarak Garbatella'ya taşınmış. Burada annesi, büyükannesi ve büyükbabasıyla yaşayan Meloni, 15 yaşında neo-faşist MSI'ın gençlik kanadı Gençlik Cephesi'ne katılıp daha sonra hareketin halefi Ulusal İttifak'ın öğrenci kolu başkanı olmuş.

'AB İÇİN TEHLİKE!'

Meloni, 2008'de henüz 31 yaşındayken Silvio Berlusconi tarafından Gençlik ve Spor Bakanı olarak görevlendirildi ve böylece İtalya'nın en genç bakanı unvanının da sahibi oldu. 2012'de kendi partisini kuran Meloni, 2018'deki son seçimlerde oyların sadece yüzde 5'ini alabilmişti.

Prof. Passarelli, Meloni'nin katı muhafazakar sosyal politikalarından endişe ediyor ve dahası “Meloni demokrasi için değil, AB için bir tehlike” ifadelerini kullanıyor. Bu noktada Meloni'nin Le Pen ve Orban çizgisine yakın olduğunu aktaran Prof. Passarelli, İtalya'nın ilk kadın başbakanı olmayı uman siyasetçi hakkında “Kadın kimliğini öne sürüyor. İtalyan ailesinin egemeni annedir. Meloni bunu akıllıca kullanıyor çünkü doğrudan sistemin merkezine oynuyor” diye konuşuyor.

Fakat Meloni bundan fazlası. Ülkede uzun süredir devam eden ekonomik durgunluk, siyasi boşluk ve geçirilen korkunç pandemi süreci göz önüne alındığında Meloni, İtalya'nın ihtiyaç duyduğu radikal siyasim değişimi vadediyor.

1919'DAN BERİ İLK KEZ SONBAHARDA SEÇİM

25 Eylül'de yapılacak seçimler öncesinde anketlere bakıldığında İtalya'nın Kardeşleri yarışta çok uzun bir süredir ya ilk ya da ikinci sırada. Hatta son dönemde pek çok anketin lideri Meloni'nin partisi. 1919'dan beri ilk kez sonbaharda bir seçim yaşayacak olan İtalya bu sürece Başbakan Mario Draghi'nin istifasıyla geldi. İtalya'da Avrupa Birliği Merkez Bankası'nın unutulmaz eski başkanı Draghi de geçmişin bir parçası olarak değerlendiriliyor.

Fakat her şeye rağmen İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella'nın hükümet kurma görevini Meloni'ye verip vermeyeceği ve bunun muhtemel yansımaları da şimdiden konuşulmakta. İtalya'yı tansiyonu yüksek bir seçim maratonunun beklediği açık.

*BBC (Giorgia Meloni: Far-right leader who's favourite to run Italy), El Pais (La extrema derecha parte con ventaja en la campaña electoral clave que inicia Italia ve Giorgia Meloni reclama el mando de Italia)

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber