Aslan yerine hologram... Bu sirk ne yapıyor?

Gösterilerinden hayvanları çıkararak teknolojiyi kullanan sirk sayısı her geçen gün artıyor. Bir Fransız sirki, şovlarında gerçek aslan, fil ve balina kullanmak yerine 3D hologramları ile performanslarını sergiliyor. Bir Alman sirki de NFL finalinden etkilenerek bu teknolojiyi şovlarına dahil etti.

Son Güncelleme:

Fransız sirk topluluğu L' Ecocirque (Ekolojik Sirk), son zamanlarda şovları ile ön plana çıkıyor. Gösterileri, birçok sirkte olduğu gibi ip üzerinde yürüyen cambazları, kuka çeviren hokkabazları, çeşitli güç gösterileri yapan kaslı adamları ve hayvan terbiyecilerini içeriyor. Ancak bu sirki diğerlerinden ayıran büyük bir fark var. L' Ecocirque, performanslarında gerçek hayvanlar yerine bu hayvanların hologramlarını kullanıyor. 

"Yüzde yüz insan" diye adlandırılan bu şov sırasında LED ışıklar ile aydınlatılmış sahneye hologramlar yansıtılıyor. Sahnedeki sanal aslanlar, filler ve beluga balinaları seyirciye unutulmaz anlar yaşatıyor. Bunların yanında cambazlar, havaya yansıtılan ay ve gezegenler arasında tüm hünerlerini sergiliyorlar.

Tüm bunlar olurken orkestra da çeşitli rock şarkılar çalarak seyirciyi eğlendiriyor. Sirkin kurucularından Andre-Joseph Bouglione "Sadece hayvanlarla sınırlı kalsın istemedik, şovda ekstra bir şeyler de olsun istedik" diyor.

Hayvan hakları aktivistleri hayvanlı sirklere karşı uzun zamandır kampanyalar yürütüyor. Sirk hayvanları ömrünü bu sirklerde hapis hayatı yaşayarak geçiriyor. Aktivistler, hayvanların sirklerde çok uzun saatler çalıştırıldığını, baskıya ve hatta zorbalığa maruz kaldığını dile getiriyor.

ÜLKELER HAYVAN KULLANIMINI YASAKLIYOR 

Fransa, geçtiğimiz yıl 2023'ten itibaren sirklerde hayvan kullanımını yasaklayacağını duyurdu. Bu yasak halihazırda bazı Avrupa Birliği ülkelerinde yürürlükte. ABD'de bu yasak New Jersey ve Hawaii gibi eyaletlerde uygulanırken, California gibi eyaletlerde de sirklerde hayvan kullanımına yönelik ciddi kısıtlamalar mevcut.

Uzun yıllar sirk yöneten Andre-Joseph ve Sandrine Bouglione çifti, L' Ecocirque fikrini 2016 yılında yaşanan bir olay sonrası şekillendirdiklerini ifade ediyor. 25 yıldır hayvan terbiyeciliği yapan Andre-Joseph, prova yaptıkları sırada bir aslanlarının yaralandığını belirtiyor. Aslanın kafesine dönerken yaşadığı üzüntüden etkilenen çift, artık hayvanları gösterilerde kullanmamak için harekete geçmeye karar verdiklerini söylüyor.

Sirkte sahneye yansıtılan fil hologramı Kaynak: Youtube

Önce sadece insanlardan oluşan küçük bir şov denediklerini ancak diğer sirklerin buna tepki gösterdiklerini anlatan çifti bu tepkiler daha da teşvik etmiş. Önce planladıkları şov için 2,5 milyon euroluk bir finansman bulan Bouglione çifti, hayvan hologramlarını Fransız Adrenaline Stüdyoları'na 400 bin euroya hazırlatmış.

2020 yılında planlanan ilk hologramlı şov, Covid-19 pandemisi nedeniyle sekteye uğramış. Ekip, kısıtlamaların kalkmasıyla sınırlı sayıda izleyiciye gösteri yapabilmiş. Şimdilik sadece Fransa'da turlayan sirk, şovlarını tüm dünyada sunabilmek için gün sayıyor.

DÜNYADA HAYVANLI SİRK SAYISI AZALIYOR 

Hologramlı gösteriler yapan sirkler sadece L' Ecocirque ile sınırlı değil. Alman Circus Roncalli de (Roncalli Sirki) hologramlı hayvan şovları kullanıyor. Bu fikir, Circus Roncalli'nin kurucusu Bernhard Paul'a 2018'de NFL Super Bowl devre arası şovunu izlerken gelmiş. Performans sırasında Justin Timberlake, 2016 yılında vefat eden müzik efsanesi Prince'in hologramıyla birlikte şarkı söylemişti.

Gösteriden sonra, Bernhard Paul, tekniği sirkinde uygulamanın bir yolunu bulmaya karar vermiş.
Şimdi sirk, gösterilerinde 3D hologramlar ile diğer projeksiyonları oluşturmak için 11 projektör kullanıyor.

Türkiye'de herhangi bir yasak bulunmamasına karşın son yıllarda hayvansız sirkler göze çarpıyor. Türkiye Sirki ve Bossphorus Salon Sirki, Covid-19 pandemisi kısıtlamalarına kadar hayvanların yer almadığı gösterilere imza atıyorlardı. Bu sirklerde ise henüz hologramlı gösteriler kullanılmıyor.

L' Ecocirque gösterisinden bir sahne. Kaynak: Youtube

Dünya genelinde artan duyarlılık nedeniyle birçok sirk hayvanlı gösterileri sonlandırdı. ABD'li sirk grubu Ringling Bros. ve Barnum & Bailey Circus, 2016 yılında hayvan hakları aktivistlerinin baskısı sonucu filleri şovlarından çıkardı. Ardından, düşen bilet satışları, yüksek işletme maliyetleri, toplumun değişen beğenileri ve hayvan hakları gruplarıyla uzun süren mücadeleler nedeniyle 146 yıllık faaliyetin ardından sirk 2017'de kapandı. Fransa'nın Cirque Pinder'ı da 164 yıl sonra düşen seyirci sayılarını gerekçe göstererek 2018'de kapandı.

Sandrine Bouglione, hayvanları sirklerden çıkarmanın yalnızca ticari açıdan mantıklı olmakla kalmadığını, yapılacak doğru şeyin bu olduğunu söylüyor. “Ne yaparsak yapalım, sadece insanları eğlendirmek için bir kafeste doğup ölüyorlar” diyor.

*Bu haberdeki bilgilerin önemli bir kısmı Bloomberg'de “A Circus Finds a New Animal Trick: Holographic Lions, Elephants, and Whales” başlığıyla yayınlanan makaleden derlenmiştir.

Ek kaynaklar: BBC, AA

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber