Bu haberleri okudunuz mu? Aralık, Putin, Arjantin, İnşaat...

Haberglobal.com.tr'de her hafta sizler için dosyalar, derlemeler ve uzman görüşleri içeren derinlikli içerikler hazırlıyoruz. İşte bu hafta hazırladığımız Türkiye'den ve dünyadan yoğun gündemi daha iyi anlamanıza yardımcı olacak içerikler...

Son Güncelleme:

Türkiye'nin 'Savaşan Şahinleri'! F-16 maceramız ne zaman başladı?

ABD Temsilciler Meclisi'nin Türkiye'ye yönelik F16 satışını kısıtlayan maddeleri kaldırması ile Türkiye'ye F-16 satışı konusundaki engellerden biri de kalkmış oldu. Peki Türkiye'nin F-16 serüveni ne zaman başladı? Türkiye F-16 alamazsa alternatif uçağı hangisi?

Siz hangisini tercih ediyorsunuz? Aramak mı, mesajlaşmak mı?

Bazı insanlar telefon ile görüşmek yerine mesajlaşmayı tercih ediyor. Bu tercih genç kuşaklarda daha baskın şekilde ortada. Peki telefonla konuşmayı yeğleyen insanların mesajı tercih edenlerden farkı ne?

Penaltı anında ne yapmalı? Acele etme, nefes al, odaklan ve unut!

Dünya Kupası'nda oyuncuların penaltı performansları son zamanların en düşük seviyelerinde... Ortaya çıkan bu genel tablonun yanında Harry Kane ve Virgil Van Dijk gibi lider oyuncular da beyaz noktada hayal kırıklığı yaşayınca akıllara "Doğru penaltı nasıl atılır?" sorusu geldi.

4 SORU 4 CEVAP | Bu nasıl Aralık ayı?

Bugün İstanbul'da hava sıcaklıkları en yüksek 16 dereceyi gördü. Kombileri yakmayanlar mutlu. Küresel ısınmanın mevsim geçişlerini arttırdığını biliyoruz. Peki kış artık hep geç mi gelecek?

Fas neden Dünya Kupası düzenleyemiyor? Bu 6. olacak: İnat, rüşvet, altyapısızlık

Katar'daki en büyük sürprize imza atan Fas, 2030 Dünya Kupası'nı düzenlemeye talip. Bu, Kuzey Afrika ülkesinin 6. denemesi olacak. Peki FIFA delegeleri neden bir türlü Fas'ı seçmiyor? Fas'ın inadı ve FIFA'yı sarsan rüşvet iddiaları bu hikayede önemli rol oynarken ülkenin eksiklikleri de öne çıkıyor.

Çin Devlet Başkanı Xi'nin Suudi Arabistan ziyareti İran'ı neden kızdırdı?

İran haftalardır büyük halk ayaklanmalarıyla mücadele ediyor. Tam da bu sırada Çin lideri Xi'nin Riyad'da gerçekleştirdiği temaslara İran'dan tepki geldi. Xi Jinping'in Suudi Arabistan ziyaretinin zamanlaması ve temaslarda yapılan ortak açıklamalar akıllara "İran yalnızlaşıyor mu" sorusunu getirdi? 

Reels'lar bizi daha mı unutkan yapıyor? 1 dakikalık videoların etkisi...

Sosyal medyada sürekli bir akışa maruz kalmak (Reels, Tiktok) insan beynine iyi gelmiyor olabilir. Uzmanlara göre bu kadar farklı görsel içeriğe hiç ara vermeden maruz kalmanın unutkanlığa etkisi var. Beynimize az önce aldığı bilgiyi depo etmesi için yeterli süre vermeyebiliyoruz. 

Kediler sesimizi nasıl tanıyor? Kuyruk sallama, miyavlama...

Kediler genellikle çağrıldıklarında tepki vermemeleri ile bilinir. Ancak araştırmalar, kedilerin kendilerine seslenilmesini anladıklarını ve sahiplerinin seslerini tanıdıklarını ortaya koyuyor. Kediler sahipleri seslendiklerinde kuyruk sallamak, miyavlamak gibi belirgin tepkiler verebiliyor.

Son Tango'da son söz Messi'nin... İşte beş Dünya Kupası'nın öyküsü

Dünya Kupası'nda 2014'ün ardından adını bir kez daha finale yazdıran Arjantin'in yıldızı Lionel Messi, beşinci ve son kez bu sahnede. Tüm zamanların en iyisi tartışmasına da çok büyük ölçüde nokta koymak için mücadele veren Messi, önceki dört turnuvada parlak anlar da yaşadı, hüsranı da tattı...

Vladimir Putin neden geleneksel toplantıyı iptal etti? 2001'den beri her yıl olurdu...

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2001'den beri sadece 2005'te yapılmayan geleneksel yıl sonu basın toplantısını bu sene düzenlemeyecek. Kremlin de kararın bu yönde olduğunu doğrularken akıllarda farklı soru işaretleri de belirdi. Peki Putin neden iptal kararı aldı?

Bütün dünya 2023 zammını bekliyor! Beklentiler, taktikler ve gerçekler...

Enflasyon küresel bir problem. Dünyanın dört bir yanındaki özel sektör çalışanları 2023 zammını bekliyor. İşin uzmanlarına göre bu pazarlık dönemi geçmişe benzemeyecek.

'Ben aslında doktorum!' İnsan kendini böyle bir yalana nasıl inandırır?

Türkiye günlerdir 'sahte doktor' vakasının hikayesini konuşuyor. Birçoğumuzun hayretler içinde takip ettiği hikaye bu tür olaylara şahit olanları ise şaşırtmadı. Çünkü kendi gerçeğine yani alternatif bir gerçekliğe inanan kişiler pek de az değil. Uzmanlar psikolojik rahatsızlıklara işaret ediyor.

Sadece ciğerlerimizi değil! Hava kirliliği ruh sağlığını nasıl bozuyor?

Fosil yakıt tüketiminin artması ile şehirlerde oluşan hava kirliliği insan sağlığını önemli ölçüde tehdit eder hale geldi. Araştırmalara göre hava kirliliği sadece beden sağlığını değil, ruh sağlığını da bozuyor. Hava kirliliği en çok çocukların ruh sağlığını etkiliyor.

ABD neden 50 Afrika liderini ağırlıyor? Beyaz Saray, 'Hedef Çin ve Rusya değil' dese de...

Barack Obama döneminden sonra düzenlenen ilk ABD-Afrika Liderler Zirvesi, Washington'da gerçekleşiyor. ABD Başkanı Joe Biden, yaklaşık 50 Afrika liderini ağırlarken zirvenin Çin ve Rusya'nın bölgede artan hakimiyetiyle alakalı olmadığı söyleniyor ancak ibareler farklı bir hikaye anlatmakta!

Ya Fransa 60 yıl sonra bir ilki başarırsa? 'Hanedan' yükleniyor... 

Fransa, Dünya Kupası'nda üst üste ikinci kez finale yükseldi. Son şampiyon Horozlar, yeniden zafere ulaşırsa 1962'den sonra bunu başaran ilk ülke olacak. Kylian Mbappe henüz 23 yaşında. Mevcut Fransa kadrosunda 11 oyuncu ise 25 yaşından küçük... Bu "dominasyon" ihtimalini akla getirmekte... 

Arjantin için kupayı kazanmak, neden sadece 'kupayı kazanmak' değil?

Enflasyon, siyasi çalkantılar, genç bir demokrasi... Arjantin halkının yüzde 40'ı yoksul. Ancak bütün sıkıntılarını top Messi'nin sol ayağına gelince unutuyorlar. Ama kısa bir süre...

KKM'nin üzerinden 1 yıl geçti... Dolar ve euro kurunun seyri ne söylüyor?

Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasının yürürlüğe girmesinin birinci yılında dolar/TL ve euro/TL bir süredir yatay seyirde. Uzmanlar dövizde görülen stabil duruma açıklama getirirken, KKM'nin sona erme şekli ve sonrasının önemini vurguluyorlar.

Bazı insanlar isteseler de oyun oynayamıyorlar! 'Sesler, ışık geçişleri...'

Bütün dünya oynuyor! Ancak bazı rahatsızlıklara sahip insanları, konsol oyunlarındaki ışık geçişleri ve sesler rahatsız ediyor. İsteseler de oyun oynayamıyorlar.

Ünlü vergi cenneti, sokak kedilerine nasıl savaş açacak?

Vergi cenneti olarak bilinen Cayman Adaları'nda bölgeye özgü iguana türünün nesli tükenmekte. Yönetim, iguanaların neslinin tükenmesinin önüne geçmek için tartışmalı bir kedi itlafı projesi hayata geçirmeyi planlıyor. Ancak plana tepki çok büyük...

Konut satışlarında düşüş, inşaat maliyetlerinde artış... Ev fiyatları nereye gidiyor?

Konut fiyatlarındaki artış devam ederken, konut satışları düşüyor. İnşaat maliyetleri yükselişini sürdürüyor. Peki bu tablodan önümüzdeki dönemde ev sahibi olmayı düşünenler ne anlamalı?

Çoğu kişi adını bile duymamış olabilir! Guyana nasıl dünyanın en fazla büyüyen ülkesi olacak?

Güney Amerika ülkesi Guyana petrol üretimi sayesinde 2022 yılında yüzde 58 ile en fazla büyüyen ülke olacak. 2015'ten bu yana 11,2 milyar varil petrol rezervi keşfedilen ülkenin 2023 ile 2026 arasında ortalama yüzde 30 büyümesi bekleniyor.

'Pardon canım, ne diyordun?' | Nerede diyalogdan kopuyoruz?

Karşımızdaki bir şeyler anlatırken birden dikkatimizin dağıldığı ve diyalogdan koptuğumuz olmuştur. Sonrasında dinliyormuş gibi yaparak durumu kurtarsak da böylesi olaylar bazen büyük iletişim kazalarına neden olabiliyor. Peki ne oluyor da bir anda karşımızdakini dinlemeyi bırakıyoruz?

Elon Musk bizi de kovabilir mi? Twitter'da kural böyle değişti...

Twitter'ı satın aldığı günden bu yana aldığı kararlarla gündeme gelen Elon Musk, bir grup gazetecinin hesaplarını askıya aldı. Musk ani bir değişiklikle kararını kurala bağlarken yaşananlar tepkileri de beraberinde getirdi. Peki kural nasıl değişti? Twitter bir hesabı hangi koşullarda askıya alıyor?

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber