Zehirli midye! Yemeden önce iyi düşünün

Gündem haberleri Sağlık Haberleri İstanbul İstanbul boğazı Yaşam Haberleri Bilim Haberleri Marmara Denizi Kanser Ekonomi haberleri Beşiktaş Kadıköy Çocuk Sağlığı çocuk ölümleri Sağlık Dolandırıcılık yöntemleri
Zehirli midye! Yemeden önce iyi düşünün

İstanbul Sarıyer kıyılarından toplanarak analiz edilen 30 midye numunesinde halk sağlığına zararlı maddeler saptandı. Analizler sonucu, midye numunelerinin yüzde 73'ünde yüksek düzeyde mikroplastik tespit edilirken, uzmanlar açıkta satılan ürünlerin adeta zehir saçtığı uyarısında bulundu..

İstanbul'daki midye örneklerine ilişkin araştırmadan korkutan sonuçlar çıktı. İstanbul Aydın Üniversitesi Gıda Güvenliği ve Beslenme Anabilim Dalı Gıda Güvenliği Programı’ndan uzmanların yaptığı çalışmada, İstanbul’da satılan midyelerin büyük bölümünün halk sağlığına zararlı mikroplastik içerdiği ortaya çıktı. Yapılan araştırmada İstanbul Boğazı'nın Sarıyer bölgesindeki 30 ayrı noktasından alınan midye numunelerinin yüzde 73'ünde, 60 adet farklı türde mikroplastik kalıntı tespit edildi. Midyelerde, gram başına mikroplastik kirlilik düzeyi; 0.13 parçacık, adet başına ise 0.5 parçacık olduğu bildirildi.

ENDİŞE VERİCİ

İstanbul Aydın Üniversitesi Gıda Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Ayla Ünver Alçay, tedirginlik yaratan araştırmaya ilişkin bilgi verirken, "İstanbul Sarıyer  kıyılarından topladığımız midye örneklerinde mikroplastik kirliliği tespit ettik. İncelediğimiz numuneler taze olarak aynı gün ve arındırılmadan yakalanana ürünler. Analiz ettiğimiz 30 numunenin 22'si (%73,33) mikroplastik içeriyordu. Maalesef incelemelerin sonucu Bıoğaz'daki midyelerin yüksek düzeyde mikroplastik kirliliği içerdiğini anladık" dedi.

Zehirli midye! Yemeden önce iyi düşünün - Resim : 1
Uzmanlar, araştırmada midyelerin bünyesinde tespit edilen bazı mikroplastik kalıntıların mikroskobik fotoğraflarını da görüntülediler.

DENETİM ŞART 

Mikroplastik kirlilik düzeyinin ciddiyetle ele alınması gerektiğini sözlerine ekleyen Dr. Alçay, "Bu durum, Türkiye'de gıda olarak kullanılan deniz türlerinde mikroplastik kirliliğine ilişkin yasal sınırlamaların getirilmesi ve gerekli düzenlemelerin bir an önce sağlanmasının önemine işaret ediyor. Çeşitli çalışmalar, mikroplastiklerin potansiyel olarak insan hücrelerinde inflamasyonu, hücresel bozukluğu, ve genotoksisiteyi tetiklediğini göstermekte. Bu nedenle, hem insan sağlığını, hem de ekosistemleri korumak için mikroplastiklere maruz kalmayı en aza indirmek ve çevreye salınımlarını azaltmak önemli" diye konuştu. 

KABUĞU KAPALI OLMALI

Elde edilen sonuçlar ışığında, midye satın alacak kişilere de seslenen Dr. Alçay, şunları söyledi: "Midyelerin kabukları kapalı olmalıdır. Midyenin kabuğu açıksa, dokunulduğunda kapanmalı veya hareket etmelidir. Midyeler kötü kokulu ve içleri kuru olmamalıdır. Ağzı açık ve içi kuru midyeler ölmüştür."

"Kaçak ve merdiven altı tesislerde üretilmiş midyeler daha çok sokaklardaki midye dolma şeklinde kayıtsız ve denetimsiz olarak satılmaktadır. Bu midyeler tüketilmeye hazır halde, sıcak yaz günlerinde güneşin altında, soğuk zincir olmadan bakteriyel üremeye ve gıda zehirlenmesine uygun şartlarda satılmaktadır. Bu durum halk sağlığına ciddi tehdit oluşturmaktadır."

Zehirli midye! Yemeden önce iyi düşünün - Resim : 2
 Dr. Ayla Ünver Alçay, "Bu çalışmanın sonuçları, İstanbul Boğazı'nda mikroplastik kirliliğinin yaygın olduğunu doğrulamaktadır. Dünya çapında sürekli artan plastik üretimi ve kirlilik seviyeleri göz önüne alındığında, önümüzdeki dönemde durumun daha da kötüleşebileceğine işaret etmektedir." dedi.

ALMAYIN!

Gıda Güvenliği Derneği Başkan Yardımcısı Dr. Samim Saner ise kaynağı bilinen, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın izin verdiği çiftliklerde üretilmiş veya izinli istasyonlardan toplanmış midyelerin tüketilmesi gerektiğine dikkat çekti.

"Açıkta satılan menşei bilinmeyen riskli ürünler tüketilmemelidir" uyarısında bulunan Dr. Saner, "Gıda güvenliği ve halk sağlığı açısından kaçak toplanan ve de satışa sunulan midyeler ciddi bir sorun. Ruhsatlı çiftliklerde yetiştirilen veya izinli istasyonlardan toplanan midyenin dışındaki midyelerin satış noktasına çıkmaması gerekiyor. Bunun için özellikle midye satış noktalarındaki kontroller büyük önem taşıyor. Tüketiciler kesinlikle seyyar satıcılarda satılan midye ve ürünlerini tüketmemeliler" ifadesini kullandı. 

kardelen.yuksel@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel