Yemen operasyonunun kodları!

Husiler Yemen Kızıldeniz ABD İngiltere Çin İran Dünya haberleri Askeri teknoloji
Yemen operasyonunun kodları!

ABD ve İngiltere ordusu Yemen'de en az 20 Husi hedefini vurdu. Operasyonun kodları geçtiğimiz ay belli olmuştu. Kızıldeniz'de ABD öncülüğünde 39 ülkenin katılımıyla küresel bir deniz gücü oluşturuldu. Kaygının temeli ise Husilere silahların Çin'den gitmesi.

ABD ve İngiltere koalisyon gücünün Yemen'deki Husiler'e yönelik harekatına ilişkin detaylar gün yüzüne çıktı. Savaş uçakları ve Tomahawk füzeleri ile gerçekleştirilen harekatta öncelikle Husilere ait insansız hava araçları, balistik ve seyir füzeleri ile radar ve gözetleme sistemleri hedef alınırken, yaklaşık 20'ye yakın hedefin imha edildiği belirtiliyor. Küresel savaş endişesine neden olan harekat için geçtiğimiz Aralık ayında düğmeye basılırken, bu kapsamda geniş bir deniz gücü oluşturuldu.

HUSİLER'DEKİ SİLAHLAR

Kızıldeniz'de Husiler'in ticari ve askeri gemilere saldırması sonucunda ABD ve İngiltere öncülüğünde, oluşturulan ve 39 ülkenin katılımıyla uluslararası bir deniz gücü oluşturulduğu iddia edildi. 30 Aralık tarihinde 'haberglobal.com.tr'nin gündeme getirdiği "Karma Filo"nun asıl amacının Yemen'deki Husi hedeflerini vurmak olduğu ifade edilmişti. Öte yandan Dünyanın en saygın denizcilik yayın organlarından Naval News'in ABD Deniz Kuvvetleri kaynaklarından paylaştığı bilgilere göre Husiler'in kullandığı teknolojik mühimmat ve silahları Çin'den aldığı iddia ediliyor.

Yemen operasyonunun kodları! - Resim : 1
ABD ve İngiltere koalisyon gücü Yemen'de yaklaşık 20'ye yakın Husi hedefini vurdu.

TİCARİ GEMİLERİ KORUYACAK

Yayın organının kaynaklardan elde ettiği bilgilere göre ABD ve İngiltere koalisyonu “uluslararası bir caydırıcı görev gücü" üzerinden operasyonlara devam edecek. Görev gücünün isminin 'Refahın Korunması Operasyonu' olduğu ve merkezinin de ABD'nin Bahreyn'deki askeri üssü olduğunun altı çizilmekte. Pentagon kaynaklarının doğruladığı bilgilere göre bu güç belirlenen görevleri yerine getirirken, aynı zamanda ticaret gemilerinin güvenli geçişini de kontrol altına alacak.

AMAÇ 50 ÜLKE

ABD Donanması çatısı altında katılım gösteren ülkeler arasında Bahreyn, Kanada, Fransa, İtalya, Hollanda, Norveç, Seyşeller, İspanya, Birleşik Krallık, Avustralya ve Yunanistan da bulunuyor. Bu ülkelerin haricindeki katılımcılar ise Pentagon tarafından gizli tutuluyor. Askeri kaynaklara göre filonun yakın zamanda 50 ülkenin katılımına ulaşması bekleniyor. 39 üyeli görev gücünün komutası ise ABD'nin bölgedeki Ortak Deniz Güçleri (CMF) çatısı altında kurulan Kızıldeniz odaklı Ortak Görev Gücü 153 (CTF) adlı birimin elinde bulunuyor. Kaynaklara göre görev gücü katılımcı sayısının yüksek tutulmasındaki en önemli etmen ise Husiler'in balistik füze, seyir füzeleri ile teknolojik donanıma sahip SİHA ve İHA'larla saldırmasından kaynaklanıyor.

Yemen operasyonunun kodları! - Resim : 2
Askeri kaynaklar Çin Ordusu'nun silahları Husilere doğrudan vermek yerine İran üzerinden ulaştırdıklarını düşünmekteler. ABD ise bu gelişmeyi büyük bir tehdit olarak görüyor.

 SİLAHLARI ÇİN Mİ VERDİ?

ABD'nin önde gelen dış politika yayın organlarından The National Interest (NI) ise Husilerin balistik füze, seyir füzesi ya da İHA/SİHA gibi teknolojik silahları nereden edindiği sorusuna cevap aradı. Yayın organının ABD'li savunma kaynaklarından elde ettiği bilgilere göre Husiler tüm ileri teknoloji silahları Çin Ordusu Roket Güçleri Komutanlığı'ndan aldılar. Kaynaklar ayrıca Çin ordusunun Husilere bu silahlarla ticari ve savaş gemilerine nasıl saldırılacağını öğrettiklerini de iddia etmekteler. Askeri kaynaklar Çin Ordusu'nun silahları Husilere doğrudan vermek yerine İran üzerinden ulaştırdıklarını da düşünmekteler. ABD savunma kaynaklarına göre Çin'in perde arkasından devlet dışı aktörlere balistik füze ve seyir füzesi gibi etkin silahları vermesi ise dünyada yeni bir tehdit unsuru olarak algılanmakta.

emre.ozturk@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel