Vize kolaylığı için yeni adım

AB Schengen vizesi Avrupa Birliği Türkiye yunanistan Turizm Kültür ve Turizm Bakanlığı Almanya Avusturya İtalya İspanya Yaşam Haberleri Gündem haberleri
Vize kolaylığı için yeni adım

Atina yönetimi, Türk vatandaşlarına Ege adalarında 1 yıl süreli “kapıda vize” uygulaması hazırlığında. Türkiye vize serbestliği için AB'ye baskıyı artırırken uzmanlar Gümrük Birliği anlaşması ile vize sorununa çözüm bulunabileceğini söylüyor.

Türkiye ve Yunanistan 7 Aralık Selanik Zirvesi'ne hazırlanırken, zirvenin önemli gündem maddelerinden biri de yasadışı göçün engellenmesi ile Türkiye'nin vize sorunu olacak. Yunanistan Göç ve İltica Bakanı Dimitirs Keridis’in hafta başında İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yla Ankara’da yaptığı görüşmeden sonra müzakereleri devam eden bir anlaşma taslağı Yunan Kathimerini gazetesinde yer aldı. Taslakta Türk vatandaşlarına, Ege'deki Yunan adalarına  1 yıl süreli “kapıda vize” uygulaması var. Uygulama Rodos, Midilli, Sisam, Sakız, İstanköy, İleryoz ve Meis adalarını kapsayacak. COVID-19 salgını öncesinde adalardaki “kapıda vize” uygulaması 15 günle sınırlıydı.

PİLOT UYGULAMA OLABİLİR

Söz konusu taslakta Türkiye ile Yunanistan'ın göç konusunda birlikte alacakları tedbirlerin ardından Yunanistan, Türkiye'nin vize meselesinin çözümü için AB'de çalışma yapacak. Kapıda vize uygulamasının AB için de bir model olması teşvik edilecek. Türk vatandaşlarına yönelik vize kısıtlaması devam ederken, Türkiye'den AB'ye vizenin kaldırılması için çağrı üstüne çağrı geliyor. Haber Global Web Özel'e değerlendirmelerde bulunan eski büyükelçilerden Uluç Özülker, vize sorununun Türkiye'nin AB üyelik süreciyle doğrudan ilişkili olduğunu söyledi.

TÜRKİYE'NİN TAM ÜYELİĞİ ZOR

Türkiye'nin AB sürecinin henüz resmen bitmediğini belirten Özülker şunları söyledi: “En az 7 AB ülkesi Türkiye'nin üyeliğine karşı çıkıyor. Bunların arasında Yunanistan ve Kıbrıs Rum Yönetimi'ni unutmamak lazım. Atina'nın 'Ne yaparsanız yapın, Ege'de ve Kıbrıs'ta her şeyi bizim istediğimiz şekilde yapmazsanız vetodan vazgeçmeyiz' gibi bir tutumu var. Bu koşullar devam ettiği müddetçe Türkiye'nin görünür bir gelecekte AB üyesi olması mümkün görünmüyor.”

AB BİR ADIM ATMALI

Türkiye'nin AB'ye tam üyeliği yakın tarihte mümkün görülmese de AB ile Gümrük Birliği Anlaşması üzerinden ilişkilerimizin yeniden tanımlanabileceğini belirten Özülker vize sorunun da bu anlaşmanın revize edilmesiyle çözülebileceği görüşünde.

Günün şartlarına uygun olarak iyileştirmeler yapılması gerektiğini de dile getiren Özülker, şu bilgileri paylaştı: "Vize konusundaki kısıtlamalar tam üyelikle doğrudan bağlantılı. Avrupa, Türkiye'ye müzakereleri kestim diyemiyor. Çünkü Türkiye'yi kaybetmek onlar için siyasi intihardır. O zaman ne yapacak? Bir şekilde beni bazı alanlarda tatmin edecek ki ben de bu durumda ilişkiye devam edebileyim.”

ADALARA VİZE YUNAN PLANI

Yunanistan'ın atması muhtemel adımı değerlendiren Özülker, “Yunanistan'la düzenlenecek zirve vize konusunda ön açıcı olabilir. Vize konusunu Yunanistan keyfine nasıl uygun geliyorsa ona göre ayarlayarak götürüyor. Türklerin yazın en çok ziyaret ettiği adalara kapıda vize uygulaması getiriyor. Yunanistan şimdi bundan gelir de sağlayacak. Bu pilot bir uygulamaya dönüşür mü bilinmez. Bunun bir paket halinde ele alınıp görüşülmesi gerekiyor” dedi. 

HALK 'VİZE KALKSIN' DER

Eski Turizm Bakanı Bahattin Yücel, adalardaki Yunan halkının Türklere vizenin kaldırılmasından yana olduğunu belirterek şunları söyledi: “Samos, Rodos, Girit, Kos ve yakın adalar genellikle Türkiye'den gelen turistlere hizmet veriyor. Bu yılın rakamlarına göre herhalde 1 milyonun üzerinde turist gönderdik. Bunların ortalama kalış süresi 3-4 gün kadar. Yaptıkları harcama ortalama 1500 dolar civarında. Oldukça iyi bir rakam. Türkiye'de ortalama bu rakam 900 dolar civarında. Ada halkına sorsanız onların hepsi vizeleri kaldıralım der.”

ertan.altan@haberglobal.com.tr 

 

Kaynak: Web Özel