Ünlü Rus uzman yorumladı, Rusya ile yeni dönemin şifreleri!

Rusya Vladimir Putin Türkiye Gündem haberleri Ekonomi haberleri Ticaret Bakanlığı Dışişleri Bakanlığı
Ünlü Rus uzman yorumladı, Rusya ile yeni dönemin şifreleri!

Vladimir Putin'in rekor oy oranıyla bir kez daha Rusya Devlet Başkanı seçilmesi, gözleri yeni dönemde Türk-Rus ilişkilerine çevirdi. Rusya'nın önde gelen dış politika uzmanlarından Profesör Andrey Zdrojewski'ye göre iki ülke arasında ekonomik ve ticari yatırımlarda bahar dönemi yaşanacak.

Rusya'da seçimler sonuçlandı ve 71 yaşındaki Vladimir Putin yüzde 87'nin üzerinde rekor bir oy oranıyla yeniden devlet başkanı seçildi. Putin, 6 yıl daha Rusya'yı yönetecek. Peki Rusya bu altı içinde hangi adımları atacak? Hangi kritik kararlar alınacak ve Türkiye-Rusya ilişkileri nasıl seyredecek? Rusya'da bulunan Moskova Devlet Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü eski Başkanı ve ülkenin önde gelen dış politika uzmanlarından Prof. Dr. Andrey Zdrojewski tüm bu soruları Haber Global Web Özel için cevaplandırdı. Putin'in halkının gözünde “hiçbir zaman tek adım geri atmayan lider” imajına sahip olduğunu vurgulayan Profesör Zdrojewski, Türkiye-Rusya ilişkilerinin geleceği hakkında ise “İki ülkenin ticaret ve enerji işbirliğinin önümüzdeki dönemde daha da güçlenecek Ekonomik yatırımlar karşılıklı olarak artarak sürecektir” ifadesini kullandı. 

Ünlü Rus uzman yorumladı, Rusya ile yeni dönemin şifreleri! - Resim : 1
Profesör Andrey Zdrojewski'ye göre Vladimir Putin beşinci seçimini de kazanarak Rusya'nın tarihine damga vurdu.

DAMGA VURDU

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin beşinci kez genel seçimleri kazandı. Sizce bu başarının sırrı nedir?

-Bu seçimler 1991 yılında Sovyetler Birliği'nin yıkılışından bu yana gerçekleşen sekizinci seçim. Vladimir Putin'in beş kez seçimi kazanması Rusya'nın tarihine damga vurduğunu açıkça ortaya koyuyor. Rusya'nın güvenlik ve askeri yapılanması her zaman Putin'in arkasında yer aldı ve destekledi. Rusya ayrıca Batı tarafından uygulanan ambargolara karşı da ekonomisini koruyabildi. Putin “her zaman bir çıkış yolu bulabilen lider” imajını da bu seçimle birlikte güçlendirdi. Wagner isyanını durdurması, savaşta askeri ve istihbarat eksikliklerine bizzat el atarak düzeltmesi ülke halkının güvenini arttırdı. Rus halkının gözünde Putin hiçbir zaman  adım geri atmayan bir lider pozisyonunda.

ÇATIŞMA ASYA'DA

Meşru politik alanını güçlendiren Putin'in Rusya için önümüzdeki dönemde hangi kritik kararlar alacağını düşünüyorsunuz?

-Küresel politik kırılma yaşandığı için Rusya'nın radikal hamleler atacağını düşünmüyorum. Diğer yandan Afrika'dan, Orta Doğu'ya ve Orta-Latin Amerika'ya kadar ABD öncülüğündeki Batı ülkeleri bir yanda, Rusya ve Çin diğer yanda küresel bir rekabet ve çatışmaya dönüşebilecek hazırlıklar içerisinde. Soğuk Savaş döneminin en gergin dönemlerinde yaşananları bile aşan bir tablo var.  Ancak Rusya ve Çin ortak ekseni olmadığı için henüz daha radikal çatışmalar görülmedi. Pasifik bölgesindeki askeri hazırlıklara ve iki ülkenin savunma hedeflerine bakıldığında beklenen büyük gerilimin Avrupa'da değil Asya'da olacağını söyleyebilirim.

Ünlü Rus uzman yorumladı, Rusya ile yeni dönemin şifreleri! - Resim : 2
Profesör Zdrojewski (fotoğrafta) büyük küresel gerilimin Pasifik'te Çin ile ABD arasında doğacağına inandığını dile getirmekte.

DÜNYA ABD-ÇİN'İ KONUŞACAK

Rusya-Ukrayna Savaşı'nın geleceği hakkındaki düşünceleriniz nelerdir? NATO'nun ya da Fransa gibi bağımsız ülkelerin müdahale etme olasılıkları ve bu yöndeki demeçleri Rusya'yı nasıl bir konum almaya sevk edecek?

-Böyle bir girişimin imkansız olduğunu bizzat NATO Genel Sekreteri ve Avrupa Birliği yetkilileri de ifade ettiler. Batı ve Rusya arasında henüz adı konmamış bir Avrupa Soğuk Savaşı yaşanıyor ancak bu gerginliğin bir dengesi de var. Ukrayna'nın savaşı kaybedeceğini artık tüm uluslararası kurumlar ve istihbarat teşkilatları hesaplıyorlar. Önümüzdeki süreçte Rusya-Ukrayna Savaşı'nı değil Pasifik'te Çin ile ABD arasındaki gerilimi konuşuyor olacağız.

İLİŞKİLER GÜÇLENECEK

Önümüzdeki 6 yıllık dönemde Rusya-Türkiye ilişkilerini nasıl görüyorsunuz?

-Türkiye Rusya için çok kritik öneme sahip bir ülke konumunda. Türkiye bağımsız bir dış politikaya ve sorumluluk sahibi uluslararası entegrasyona sahip. Ekonomik, stratejik ve politik çerçevede Rusya'nın en yakın ilişki kurduğu ülkelerin başında Türkiye geliyor ve bu asırlardır devam eden gerçek değişmeyecektir. İki ülkenin özellikle ticaret ve enerji işbirliğinin önümüzdeki dönemde daha da güçleneceğine inanıyorum.

 emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel