Ünlü ABD'li uzman yorumladı, “Reisi sonrası İran saldırganlaşır”

İbrahim Reisi İran ABD Dünya haberleri ÖZEL HABERLER Gündem haberleri İsrail İstihbarat son dakika haber
Ünlü ABD'li uzman yorumladı, “Reisi sonrası İran saldırganlaşır”

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin helikopter kazasında hayatını kaybetmesinin ardından Tahran'ın yeni dönemde nasıl bir tutum takınacağı merak ediliyor. Haber Global Web Özel'e konuşan dünyaca ünlü ABD'li politika bilimci Profesör William Engdahl'a göre İran saldırgan dış politikaya yönelebilir.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emirabdullahiyan'ın helikopter kazasında hayatlarını yitirmelerinin ardından ülkedeki yeni iç ve dış dengelerin nasıl şekilleneceği merak ediliyor. Bundan sonraki olasılıkları Haber Global Web Özel'e değerlendiren ABD'nin önde gelen uluslararası ilişkiler uzmanı, tarihçi Profesör William Engdahl ülkede gücü elinde tutan dini liderliğin Reisi'nin ardından çok sert ve muhafazkar bir ismi destekleyeceğini iddia etti. Profesör Engdahl'a göre rejimin güvenliği için aday gösterilecek şahin bir Cumhurbaşkanı seçimler sonrası İran'ın dış politikada daha saldırgan bir tutum izlemesine yol açabilir. İşte dünyaca ünlü politika uzmanı Profesör Engdahl'ın çarpıcı açıklamaları:

Ünlü ABD'li uzman yorumladı, “Reisi sonrası İran saldırganlaşır” - Resim : 1
Profesör William Engdahl, Reisi sonrası İran'ın yönetici kadrosunda doğan liderlik ve güç boşluğunun muhafazakar ve şahin bir isim ile doldurulacağını ifade etmekte.

DIŞ POLİTİKA DEĞİŞMEZ

“İbrahim Reisi İran'ın aktif askeri ya da diplomatik politikasında belirgin bir figür olarak karşımıza çıkmadı ancak ülkenin iç dengeleri için çok belirleyici bir etkiye sahipti. Reisi, İran'ın katı statükocu tutumunu temsil ediyor ve ülkesinin bir sonraki dini lideri olarak görülüyordu. Reformcu bir isim olmadığı için İran'ın Reisi sonrası sürecinde Batı'ya karşı tutumunda, dış politikasında ya da Orta Doğu'da silahlı örgütlerle yürüttüğü güç mücadelesinde en ufak bir değişiklik olmayacaktır.”

TUTUCU İSİM GELECEKTİR

Reisi'nin ölümüyle birlikte İran'ın yönetici kadrosunda lider ve güç boşluğu doğdu. Bu boşluk muhafazakar ve şahin bir isim ile doldurulacaktır. Elbette yeni bulunacak isim konusunda Mollaların rejimi koruyacağına inandıkları çok tutucu bir ismi desteklemeleri beklenir. Reisi arkasında yaklaşık 40 yıla yayılan ve çok fazla insanın hayatına mal olan muhafazakar bir rejim koruyucusu imajı bıraktı. Birleşmiş Milletler tarafından da insanlığa karşı suçları sabit görülen bu Reisi'nin ardından farklı tutuma sahip bir ismin ön plana çıkması mümkün değil.”

Ünlü ABD'li uzman yorumladı, “Reisi sonrası İran saldırganlaşır” - Resim : 2
Profesör William Engdahl'a göre İran yeni dönemde dış politikada saldırgan bir yol izleyebilir.

DİPLOMASİDE BOŞLUK 

“Reisi'nin ölümü küresel diplomaside de boşluk yaratacaktır. Reisi sistem içerisinde hem Hamaney'e hem de İran Devrim Muhafızları komutanlarına en yakın isimdi. Batı dünyası, İran ile ilişkilerinde özellikle de nükleer anlaşmalar söz konusu olduğunda içeride etkili olan bir muhatap görmek isteyecektir.

İRAN SALDIRGANLAŞABİLİR

“İran'da yeni Cumhurbaşkanı seçimleri gerçekleşene kadar Tahran'ın İsrail'le mücadelesi ya da ABD-İran dolaylı görüşmeleri gibi olumsuz ya da olumlu tüm gelişmeler duracaktır. Bu noktada karar Hamaney'in... Kendisinden sonra rejimi güvencede tutacağına inandığı insan sayısı çok az dolayısıyla seçim sonrası çok daha aktif ve saldırgan bir İran ile karşılaşabiliriz.

[email protected]

 

Kaynak: Web Özel