Türkiye'nin üyeliği 2025'de, "BRICS" yeni küresel aktör mü?

BRICS Türkiye Rusya Recep Tayyip Erdoğan
Türkiye'nin üyeliği 2025'de, "BRICS" yeni küresel aktör mü?

Rusya'nın Kazan şehrinde başlayan BRISC zirvesinde; Türkiye'nin üyeliği ve oluşumun çok kutuplu yeni dünya düzenindeki etkisi merak ediliyor. Haberglobal.com.tr'nin sorularını yanıtlayan Siyaset Bilimci Umur Tugay Yücel; BRICS'e ilişkin önemli bilgiler verirken, oluşumun ekonomik hacmine dair rakamlar da ortaya çıktı. Beklenti ise Türkiye'nin üyeliğinin 2025'de Brezilya'da gerçekleşecek zirvede onaylanması.

Uluslararası kamuoyunun gözü Rusya'nın Kazan şehrinde başlayan BRISC zirvesinde. Büyük buluşmaya ilişkin en çok merak edilen başlıklar arasında Türkiye'nin üyeliği ve BRICS'in çok kutuplu yeni dünya düzenindeki etkisi yer alıyor. Haberglobal.com.tr'nin sorularını yanıtlayan Siyaset Bilimci Umur Tugay Yücel; BRICS'e ilişkin önemli bilgiler verirken, "Türkiye BRICS'e üye olmak istiyor ancak Türkiye'nin üyeliği 2025'de Brezilya 'da gerçekleşecek zirvede onaylanacaktır. Türkiye'nin, BRICS gibi bir oluşumda yer alması hem askeri hem de ekonomik olarak bölgesel ve küresel sorunlarda daha etkin bir politika izlenmemizi sağlar" dedi. 

Türkiye'nin üyeliği 2025'de, "BRICS" yeni küresel aktör mü? - Resim : 1
2001’de ünlü yatırım bankası Goldman Sachs’ın Britanyalı iktisatçısı Jim O’Neill tarafından yazılan raporda; “Yükselen Ekonomiler” başlığıyla Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’in İngilizce isimlerinin baş harflerine atfen BRIC bloğu gündeme getirildi. Daha sonra 2010 yılında Güney Afrika Cumhuriyeti BRIC’e katılınca, grubun adı BRICS halini aldı. 

"BİTTİ DİYEN' YANILDI"

Yücel, her üyenin eşit oy hakkı olmasının BRISC'i önemli ve etkin kıldığını sözlerine eklerken şu saptamalarda bulundu: "BRICS'in ABD'nin dominant olduğu G-7'den farklı olarak ortak karar mekanizması olan bir yapı. 5l önce, 'BRICS bitti, BRICS’ten Brezilya ve Hindistan ayrılacak' gibi beklentilere rağmen BRICS bugün sapasağlam ayakta. Bugün BRICS’e 40 ülke daha katılmak istiyor."

MERKEZLER DEĞİŞİYOR

"Çok kutuplu dünyada tüm yollar sadece Washington, Brüksel, Londra ve Paris çıkmıyor. Moskova, Yeni Delhi, Pekin ve Cape Town, yeni oyun kurucu başkentler. Ağustos 2023'de Güney Afrika’nın Johannesburg şehrinde düzenlenen zirve öncesi, Arjantin, Mısır, Endonezya, İran, Kazakistan, Kuveyt, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri başta olmak üzere onlarca ülke BRICS’e katılmak için resmi başvuruda bulundu. Arjantin, Birleşik Arap Emirlikleri, Etiyopya, İran, Mısır ve Suudi Arabistan’dan oluşan 6 ülke ise 1 Ocak 2024’ten itibaren BRICS’in yeni üyeleri oldu."

EKONOMİYE BRICS DAMGASI

"BRICS ülkeleri satın alma paritesine göre G7 ülkelerini çoktan geride bıraktı. 1995 yılında Küresel Gayri Safi Milli Hâsıla içinde BRICS ülkelerinin payı yüzde 16.9, buna karşın G7 ülkelerinin payı ise yüzde 44.9’du. 2023 yılında ise BRICS'in payı yüzde 32.1'e çıkarken G7’nin payı yüzde 29.9’a geriledi. Bu süreçte G7 dünyanın en borçlu yapısı olduğu gibi artık bir tüketim topluluğuna dönüştü."

KATLANAN TİCARET HACMİ  

Yücel, açıklamalarının devamında dünya sanayi üretiminin üçte biri ve tarımsal üretimin yarısının da BRICS ülkelerinde gerçekleştiğini vurgularken, "BRICS aynı zamanda, Küresel Gayri Safi Milli Hasılanın yüzde 26’sına, dünya ticaretinin yüzde 20’sine, tahıl üretiminin yüzde 40’ına ve küresel maden rezervlerinin yüzde 60’ına hakim durumda. Dünya döviz rezervlerinin yüzde 50’ye yakını yine üye ülkelerin elinde" dedi.

Türkiye'nin üyeliği 2025'de, "BRICS" yeni küresel aktör mü? - Resim : 2
Yücel; "dolarizasyon"a karşı oluşturulan yeni bankacılık sistemine de değinirken, "BRICS, Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası gibi kuruluşlara alternatifler oluştururken, Yeni Kalkınma Bankası Şanghay’da faaliyetini sürdürüyor Banka, Çin para birimi Yuan dışında; Hindistan para birimi Rupi ve Brezilya para birimi Real olarak da kredi verebiliyor" dedi.

ORTA DOĞU'DAKİ ETKİ  

"BRICS oluşumunun Orta Doğu'daki etkisini de değerlendiren Yücel; "Suudi Arabistan, ilk askeri patlayıcı fabrikasını Brezilya'da inşa ederken, Birleşik Arap Emirlikleri istihbaratı, Rus istihbaratı ile ortaklığı derinleştirip, Çin ile askeri üs inşa ediyor. İran ise Çin’in öncülüğünde ortak deniz gücü kuruyor" diyor. 

[email protected] 

Kaynak: Web Özel