Türkiye yüzünü güneşe döndü

Küresel ısınma Sağlık Bilim Haberleri Gündem haberleri Yaşam Haberleri abd doları dolar Ekonomi haberleri Türkiye Doğal gaz ÖZEL HABERLER Türk lirası
Türkiye yüzünü güneşe döndü

Türkiye'nin temiz enerji yatırımları dünyanın dikkatini çekiyor. Uluslararası raporlama kuruluşları ve dünya enerji medyası, Türkiye'nin 2023 sonu itibarıyla 240 'yeşil elektrik' santralı kurduğunu, bu alanda lider ülke olduğunu vurguluyor.

Küresel ısınmada kritik 1.5 derece eşiğinin aşılması artık kaçınılmaz olurken, dünyanın gelişmiş ülkeleri de enerjide yenilenebilir seçeneklere yöneliyor. Enerji üretiminde güneş ve rüzgardan daha fazla yararlanabilmek için yeni teknolojiler gündeme gelmeye devam ederken; deniz üzerinde yüzer güneş ve rüzgar santralları kurmak için adım atan Türkiye de bu alanda yaptığı atılımlarla dünya enerji gündeminde üst sıralara çıkmaya başladı. Dünya enerji piyasasıyla ilgili gelişmelere yer veren "Microgidmedia" ile temiz enerji verilerini derleyen düşünce kuruluşu "Ember" Türkiye'nin bu alandaki girişimleri üzerine kapsamlı bir analiz yayımladı. 

TÜRKİYE ÖNEMLİ GÜÇ 

Microgidmedia'da Türkiye'nin faaliyetlerine dikkat çekilirken, şu bilgilere yer verildi: "Türkiye hibrit güneş enerjisi santrallarına odaklanarak yenilenebilir kaynaklarını enerji karışımında etkileyici bir şekilde harmanladı. Bu önemli adım ve Türkiye yenilenebilir enerji sektöründe önemli bir güç olarak yerini sağlamlaştırıyor."

Türkiye yüzünü güneşe döndü - Resim : 1
Uluslararası kuruluşların yayımladığı veri ve analizlere göre Türkiye'nin son dönemde yaptığı güneş enerjisi yatırımları rüzgar enerjisi yatırımlarının önüne geçti. 

240 YENİ TESİS

"Türkiye'nin enerji sahnesinde hibrit enerji santralları ses getirdiği vurgulanan raporda şu bilgiler paylaşılıyor: 

"Türkiye dinamik politikalarıyla, yeni teknolojiye ayak uydurma konusundaki istekliliğini kanıtlıyor. 2020'de kurallarda yapılan önemli bir değişiklik, güneş enerjisi kapasitesini büyük ölçüde artıran bu hibrit kurulumların yayılmasına yardımcı oldu. Türkiye'de 2023 sonu itibarıyla 240 adet çalışır durumda veya planlı güneş enerjisi destekli hibrit enerji santrali kuruldu. Bu hamle, Türkiye'nin güneş enerjisi kapasitesini artırmanın anahtarıydı. Bu tesisler aracılığıyla eklenen 510 MW'lık güneş enerjisiyle ülkenin güneş enerjisi kapasitesi ilk kez rüzgar enerjisini geride bırakarak 12,2 GW'a yükseldi."

Türkiye yüzünü güneşe döndü - Resim : 2
Türkiye tarafından denizlerin ve baraj göllerinin üzerinde inşa edilen güneş enerjisi panelleri temiz enerji kaynaklarının çeşitlenmesini ve kapasitesinin artmasını sağlıyor 

KAPASİTE ARTIYOR

Düşünce kuruluşu Ember'in yeni analizine göre de, Türkiye’de rüzgar ve hidroelektrik santrallerindeki güneş enerjisi potansiyeli, Türkiye’nin enerji hedeflerini gerçekleştirmede önemli rol oynayabilir. 2024 itibarıyla hibrit santrallerdeki toplam 510 MW’lık güneş enerjisi kapasitesi, Türkiye’nin toplam güneş kapasitesini 12,2 GW’a ulaştırarak, rüzgar enerjisi kapasitesini geride bırakıyor. 

Ember'de enerji analisti Azem Yıldırım, rapordan yansıyanlar için; "Devlete ait, geniş baraj göllerine sahip hidroelektrik santrallerde YEKA ihaleleri aracılığıyla yüzer GES kurulumu gerçekleştirilebilir. Elektrik Üretim Anonim Şirketi tarafından işletilen ve Türkiye’nin en büyük on hidroelektrik santrali arasında olan Atatürk, Karakaya, Keban, Ilısu ve Birecik HES’te su yüzeyinin yüzde 10’luk bir kısmına panel kurulduğu varsayılırsa 17 GW yüzer GES potansiyeli ortaya çıkmaktadır. Bu potansiyelin 7,7 GW’lık kısmı yalnızca Atatürk Barajı’ndan kaynaklanmaktadır" diyor. 

ertan.altan@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel