TikTok tehlikesi, 3 dakikada suça teşvik ediyor!
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın yaptığı "TikTok" platformuna yönelik açıklamaların ardından, uzmanlardan ailelere önemli uyarılar geldi. 'TikTok'a giren çocuklar ilk 3 dakika içinde intihar, siber zorbalık, siber şiddet ve istismar içeriklerine maruz kalıyor.
Fenomenlere yapılan son operasyonlar ile kara para soruşturmaları sosyal mecralardaki tehlikeleri yeniden gündeme getirdi. Son olarak İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "TikTok" platformuna yönelik son 6 ayda yapılan operasyonlarda 33 kişinin tutuklandığını, 14 kişinin sınır dışı işlemlerinin başlatıldığını ve 612 hesapla ilgili gerekli işlemlerin devam ettiğini açıkladı. 'TikTok'un çocuklara olumsuz etkileri hakkında ‘haberglobal.com.tr’ye konuşan uzmanlar ise ailelere ciddi "tedbir ve önlem" uyarılarında bulundu.
13 YAŞ LAFTA KALIYOR
Yaş sınırının aşılması konusunda uyarıda bulunan Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tunay Kamer, "Başta TikTok olmak üzere sosyal medya platformlarına üyelik için 13 yaş sınırı belirlense de platformlara üye olurken yaşınızı büyük göstermeniz yeterli olabiliyor. Bu da çocukların maruz kaldığı içeriklerin kontrol edilememesine ve kötü örnekler üzerinden olumsuz etkilenmelerine neden olmaktadır" dedi.
İSTİSMAR EDİLİYORLAR
'TikTok'a kayıt olan 13 yaşındaki bir çocuğun, ilk 3 dakika içinde intihar ile ilgili içerikler görmeye başladığını bunun yanı sıra cinsellik, şiddet, nefret söylemleri ve terör örgütü propagandaları gibi unsurların da uygulamanın içinde yer aldığını söyleyen Prof. Dr. Kamer, "TikTok üzerinden yapılan canlı yayınlar özellikle çocukların gelişim özelliklerine uygun örnekler olmadığından çocuklar bu uygulama sayesinde para kazanmak ve ünlü olmak isterken milli ve manevi değerleri zedeleyebiliyorlar. Siber zorbalık ve siber şiddet gibi uygulamalarla çocuklar istismar ediliyor" ifadelerini kullandı.
ÖLÜME GÖTÜREBİLİR
Ayrıca ailelere uyarılarda da bulunan Prof. Dr. Kamer, "Özellikle TikTok üzerinden yapılan challenge akımları ölüme kadar giden birçok istenilmeyen olayı tetikliyor. Dolayısıyla TikTok dijital anlamda olumsuz bir kültür oluşturmuştur. Buna bir kısıtlama ve yasaklama getirilmesi artık zorunlu hale gelmiştir" diye konuştu.
ÖZGÜVEN SORUNU YARATIYOR
Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Dr. Hülya Bingöl Çağlayan ise sürekli içerik tüketimi, çocukların ve gençlerin zaman yönetimi becerilerini zayıflatabileceğini ve bağımlılık yaratma riskini artırabileceğini söyledi. Dr. Çağlayan, "TikTok'ta paylaşılan mükemmelleştirilmiş görüntüler, diğer kullanıcılarla karşılaştırma yapma eğiliminde olan çocuklarda özgüven sorunlarına neden olabilir" uyarılarını sıraladı.
AİLELER DENETLESİN
Ebeveynlerin, çocukların ve gençlerin sosyal medya kullanımını denetlemeli ve içerikleriyle ilgili konuşmalar yapması gerektiğini de sözlerine ekleyen Dr. Çağlayan, şunları söyledi: "TikTok gibi platformlar, kullanıcıların kişisel bilgilerini paylaşma riski taşıyor. Bu da gizlilik ve güvenlik sorunlarına yol açıyor. Sosyal medya platformlarında, özellikle genç kullanıcılar arasında siber zorbalık yaşanıyor. Çocuklara, sosyal medyanın etkileri konusunda eğitim verilmeli ve dijital farkındalıkları artırılmalı. Çocuk ve gençlerin sosyal medya kullanımı aileler tarafından kurallar ve zamanla sınırlandırılmalı."
Kaynak: Web Özel