Soydaşlar çare arıyor! Vatandaşlığa dil engeli

Bulgaristan Türkiye Dünya haberleri ÖZEL HABERLER Gündem haberleri Yaşam Haberleri Schengen vizesi Pasaport Ekonomi haberleri Ankara göçmen göçmen krizi
Soydaşlar çare arıyor! Vatandaşlığa dil engeli

Bulgaristan vatandaşlığı için “İyi derecede Bulgarca bilme” şartı, çifte vatandaşlık için bekleyen soydaşları zora soktu. Türk dernekleri ile Haklar ve Özgürlükler Hareketi yetkilileri dil şartını esnetmek için girişimde bulunmaya hazırlanıyor. Son çare ise Bulgarca kurslarının yolunu tutmak.

Vatandaşlık mevzuatında değişiklik yapan Bulgaristan, vatandaşlık almak isteyenlere Bulgarca bilme şartı getiriyor. İkinci bir oylamayla yasalaşacak düzenleme ülkedeki Türk azınlığı yakından ilgilendiriyor. Yeni yasayla birlikte Bulgarca zorunluluğu, Bulgaristan vatandaşlığını geri alan Türklerin çocukları için de geçerli olacak. Söz konusu yasadan önce Bulgaristan vatandaşlığını geri alan Türklerin çocukları doğrudan vatandaşlığa alınıyordu. Bulgaristan Göçmenleri Derneği Başkanı Ercan Çalışkan, vatandaşlık için “iyi derecede Bulgarca bilme” şartının özellikle vatandaşlık için başvuruda bulanan küçük yaştaki çocukları olumsuz etkileyeceğini söyledi. Bulgaristan'da çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Haklar ve Özgürlükler Hareketi'nin de (HÖH) mensubu olan Çalışkan yasanın esnetilmesi için HÖH aracılığıyla girişimlerde bulunacaklarını ifade etti.

Soydaşlar çare arıyor! Vatandaşlığa dil engeli - Resim : 1
Bulgaristan'da 1 milyonun üzerinde Türk yaşıyor. Türklerin büyük bir bölümü çifte vatandaş. 

HÖH ÇEKİMSER KALDI

Yasa değişikliği teklifi, 240 üyeli mecliste oylamaya katılan 154 milletvekili tarafından kabul edildi. Meclisteki 36 HÖH milletvekili ise oylamada çekimser kaldı. Ülkedeki milliyetçi partiler uzun bir süredir Bulgarca bilmeyenlerin Bulgaristan vatandaşlığına kabul edilmesine karşı çıkıyordu. Düzenlemenin yasalaşması halinde Türk azınlığın nasıl etkileneceğiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Ercan Çalışkan şunları söyledi: “Bu konu daha önce de gündeme getirilmişti. Bulgar vatandaşı olmak isteyen birinin Bulgarca bilmemesi tepkiyle karşılanıyordu. Bulgaristan vatandaşlık başvurularını sınırlamak istiyor. Çünkü Türklerin sayısı artınca seçimlerde belirleyici olma imkanı da artıyor. Herhalde bunun önüne set çekmek istiyorlar.

Soydaşlar çare arıyor! Vatandaşlığa dil engeli - Resim : 2
Bulgaristan Meclisi ikinci bir oylamanın ardından 'dil şartı'nı yasalaştıracak. 

'İYİ DERECE' DİL ŞARTI

Tasarının yasalaşmasının ardından vatandaşlık başvurularının azalacağını belirten Ercan Çalışkan şöyle devam etti: “Yasada 'iyi derecede Bulgarca bilmek' deniyor. Bu da hak sahiplerini zorlayacaktır. Bulgaristan makamları dil beceresini vatandaşlık mülakatlarında da görmek isteyecektir. Pek çok vatandaşlık başvurusuna bu yüzden ret cevabı verilecektir.”

Bulgaristan'ın, kökeni o topraklarda olan herkese Bulgar vatandaşlığı vermediğini, bir takım kısıtlamaların olduğunu söyleyen Çalışkan vatandaşlık başvurularıyla ilgili şu bilgileri verdi: “1989 göçmenlerinin tamamı vatandaşlığını alabiliyor. Bir de 1950-1954 yılları arasında göç edenler alabiliyor. Onun dışındakiler için anne ya da babasının vatandaş olması gerekiyor. Ailesi üzerinden vatandaşlığa başvuranlar büyük ölçüde gençlerden oluşuyor. Bu kesimde yer alanlar tabii bu dil engelinden etkilenecekler.”

Soydaşlar çare arıyor! Vatandaşlığa dil engeli - Resim : 3
Bulgaristan'daki Türk dernekleri vatandaşlık başvurularının azalacağını belirtiyor. 

GENÇLER ETKİLENİR

Avrupa Birliği'nin son yıllarda çıkardığı vize engelleri nedeniyle kökenli Bulgaristan'da olan Türklerin Bulgaristan vatandaşlığına yöneldiğini belirten Çalışkan şöyle konuştu, “Eğitim olanakları ve Avrupa'da çalışma şartları gençleri bu yola yönelmeye sevk etmişti. Ama Türkiye'de yaşadıkları için pek çoğu Bulgarca bilmiyor. Bu bizim için büyük bir engel. Bunun çözülmesi için adım atacağız. Bir ülkenin vatandaşlığını almak için o ülkenin dilini bilmek gerekiyor elbette ama burada problem çok küçük yaştaki çocuklar için de bunun istemesi. Anne-babanın vatandaş olduğu çok küçük çocuklar var. Onlardan da istendiği için böyle bir sorun var. İyi derecede dil şartı da eklenince sorun artıyor. Bundan önce de mülakatlarda bazı Bulgarca sorular vardı. Buna karşı tedbir olarak biz de devlet büyüklerimizle görüşeceğiz.”

[email protected] 

 

Kaynak: Web Özel